Městský kamerový dohlížecí systém v České Třebové se s dokončením dopravního terminálu rozrostl o nemalou část - o 15 kamerových bodů, které monitorují provoz terminálu  nejen v podzemí a v hale nádraží, ale také na povrchu od vjezdu do parkoviště, křižovatky u hotelu Padevět a Nádražní ulice až po prostory kolem budovy poštovního úřadu a výjezdu na ulici Slovanskou. Tento nový systém byl vybudován v rámci investiční akce Dopravní terminál Jana Pernera. Tento systém je koncipován jako digitální, signál z kamer je veden optickým kabelem do centrálního dispečinku městské policie, kde se záznam z kamer ukládá na disk. Jeho kapacita 1 TB dostačuje na uchování záznamu na 6 dnů, počítá se se zdvojnásobením kapacity záznamu. Obrázky z kamer má možnost také sledovat operátor firmy Eko Bi  přímo podzemním parkovišti terminálu. Nový kamerový systém je již nyní plně funkční a  službu konající strážníci jsou nyní postupně zaškolováni do jeho obsluhy. Pro městskou policii vznikne v souvislosti s uvedením podzemního parkoviště nová povinnost pomáhat občanům, kteří by se zde v podzemí mohli dostat do nesnází a operační pracovník Eko Bi zde již nebude přítomen. V prostoru u vstupu / výstupu  u závor a automatických pokladen je instalováno bezpečnostní tlačítko (včetně návodu k použití). Po jeho stlačení  se otevře obousměrná komunikace osoby v nesnázích s pracovníkem dispečinku  městské policie, který pomůže vyřešit problém osoby v potížích. Aby nebyla služba zneužívána, bude z dispečinku  také videokomunikace osobu požadující pomoc bude moci  strážník pozorovat.  Dohlížecí kamerový systém na dopravním terminálu je tedy dostatečně dimenzovaný  tak, aby zde bylo opravdu bezpečno během dne i noci. Vše je zajištěno i tak, že po ukončení pracovní doby operačního pracovníka Eko BI se přenáší veškeré informace z technických čidel a alarmy přímo na služebnu policie. Sleduje se obsah CO v ovzduší, pro případ výpadku energie je k dispozici náhradní zdroj, v případě požáru je zde hasící zařízení a čidlo automaticky otevře obě závory.  V podzemí bude signál T - mobile a také telefonní automat. České dráhy přímo dole u vstupu k nástupištím instalovaly  automat na jízdenky, takže  když budete spěchat  na vlak, tak ani nemusíte chodit do haly.

Vedle tohoto systému máme v České Třebové ještě druhý základní městský analogový systém s 11 - 12 kamerami, který byl budován v několika etapách v rámci programu Partnerství s Policií ČR. Signál z těchto kamer mají také možnost sledovat i na okresním dispečinku policie ČR. Tyto kamery fungují již několik roků a jsou pro bezpečnost občanů v ulicích našeho města velkým přínosem.   Kamerový záznam z těchto kamer systému se uchovává deset dnů. Během této doby lze prohlížet všechny kamerové záznamy a vybrané problémové úseky lze potom odtud zvlášť nahrát na disk  a použít např. jako důkazový materiál pro Policii ČR apod.

Během mé návštěvy na  dispečinku městské policie jsem  měl možnost sledovat práci se záznamem, na kterém byly identifikovány dva kamiony (ze severních Čech), které v úterý 17. srpna  asi v 17:30 zabloudily až na křižovatku (kruhový objezd) u Padevětu, kde se svým rozměrem nevešly a poničily i obrubníky a květinovou výzdobu středového záhonu. (Poznámka: ještě že zde nebyla instalována socha Jana Pernera, jak se původně zamýšlelo, už by byla na kusy). Mohl jsem se podívat i na postup pracovníka operačního střediska. Mimo kamerový systém ještě obsluhuje pult centralizované ochrany.  Musím uznat, že nemá práce zrovna málo. Další přírůstek kamer  (např. pro soukromníky) by bylo jen těžko možné sledovat. Město Česká Třebová tak svým počtem 27 kamer patří mezi špičku  i v rámci našeho kraje. Velmi důsledně se dbá na ochranu nahraných dat na záznamech, žádný problém se v tomto smyslu u nás ještě neřešil. Ptal jsem se také na to, jak se kamerový systém osvědčil při omezování nepřístojností ve městě. Jako odpověď mě byl  předložen seznam přesně evidovaných  událostí, který ukazuje, že narušitelé veřejného pořádku i pachatelé dopravních nehod mají v České Třebové stále menší šanci, že by unikli odpovědnosti.  Přehled událostí, evidovaných a zjištěných prostřednictvím kamerového systému se vyhodnocuje také proto, aby se ukázalo, které kamerové body jsou  využívány nejvíce a které nejméně.  Kamerový dohlížecí systém města se postupně rozšiřuje, další kamera by nyní měla být instalována  v oblasti nově budované pěší zóny na Splavě.

Soubor událostí zachycených městským kamerovým dohlížecím systémem  v České Třebové 2009   najdete ZDE
 
Nahoře: pracoviště dispečinku  kamerového systému a pultu centrální ochrany. Na druhé fotografii je záznam kamionů porušujících předpisy na kruhovém objezdu u Padevětu...
 
Nahoře: velký monitor digitálního kamerového systému  dopravního terminálu, ze kterého lze vybírat a zvětšit  obrázek z té kamery, který operátora zajímá na zvláštní obrazovku.  Dole jsou pak obrázky z některých  vybraných kamer systému zachycující situaci na povrchu a také v podzemí a dokonce v nádražní hale....