Plavci závodili ve Vídni                                                          


V polovině července zakončili plavci letní sezónu účastí na Světovém sportovním festivalu mládeže  ve Vídni. Program a uspořádání  připomínalo olympiádu, včetně slavnostního zahajovacího ceremoniálu. Soutěže probíhaly celkem v 9 sportech, letos se zúčastnilo 6500 sportovců ze 42 zemí. Nejpočetnější výpravou byli již tradičně Američané, ale přijeli mladí sportovci i z tak exotických zemí, jako Keňa, Zimbabwe, nebo Sudán.
Naše českotřebovská výprava 10 plavců a 2 trenérů přivezla 5 medailových umístění. Jakub Reger vybojoval stříbro a bronz na prsařských disciplinách, Radim  Špatenka v dorostenecké kategorii a Ondřej Krňávek v žákovské kategorii vyplavali bronzové medaile na 50 m volný způsob. Největším a nečekaným úspěchem bylo vítězství žáků ve štafetě na 4x100 m volný způsob. Jakub Reger, Jakub Švíř, Ondřej Krňávek a Matěj Karpíšek vystoupili na nejvyšší stupeň pro zlaté medaile a jejich zásluhou zazněla na bazénu česká státní hymna.  Festival byl dobře organizován, plavecké soutěže měly vysokou úroveň, trochu nás zmáhalo 38 st.teplota ve Vídni a tak jsme chodili ve volných chvílích povzbuzovat do vedlejší klimatizované haly české volejbalistky a zápasníky, nebo sledovali fotbalisty, kteří v úmorném vedru běhali po trávě. Pro  závodníky byla účast cennou zkušeností,  jak soupeřit na mezinárodních závodech, pro trenéry možnost získat a vyměnit si informace , jak se v zahraničních oddílech trénuje, hospodaří, shánějí sponzoři… Poděkování patří rodičům, kteří tuto akci financovali a nemalá částka šla i rozpočtu oddílu plavání formou příspěvku těm plavcům, kteří, se kvalifikovali a zúčastnili letního mistrovství republiky.                           
Posledních 10 dní v srpnu bude oddíl trénovat na soustředění v Hořících. V září bude bazén v České Třebové uzavřen, treninky oddílu a přípravek začnou od října.  Se všemi současnými členy i nově příchozími zájemci o plavání se těším na shledanou.   
                                                                                                                                                                                   R.Ei