Povodeň v historicky kdysi spřízněné osadě Víska u Frýdlantu v Čechách        

Jedná se o původně rybářskou osadu patřící k frýdlantskému panství. Od roku 1853 se zde těžilo uhlí (xylit). Vrcholem těžby byl rok 1869, to zde už při těžbě pracovalo 140 lidí. Právě těžba uhlí přivedla vídeňského podnikatele Hermanna Pollacka ke stavbě mechanické tkalcovny vyrábějící kartoun. Největšího rozmachu dosáhla továrna po 1. sv. válce. Například v roce 1933-34 zde pracovalo přes 210 dělníků. Tato továrna úzce spolupracovala se sesterskou továrnou v České Třebové. Viděl jsem u jedné sběratelky kolorovaný pohled Vísky z přelomu století adresovaný do České Třebové a podávající zprávu ze služební cesty. Osud továrny předběhl Primonu - zanikla už v 50. letech, neboť hutě potřebovaly "železný šrot".


Pohled Vísky (Dorfel) s továrnou fy.H.Pollack z přelomu století viz. obr.1.
Dokladem průmyslového charakteru Vísky bylo v roce 1922 vybudování říční přehrady na řece Smědé, pro pohon tří turbín vodní elektrárny vyrábějící proud nejen pro Vísku, ale i pro další obce. Minulý týden přehrada nevydržela a protrhla se (mimochodem se o tom nikde nepsalo) a přestala vyrábět proud.


Foto protržené hráze viz obr. 2
Víska je spolu s blízkými Heřmanicemi nejvýznamnějším souborem hornolužické architektury na území Čech. Zachovalo se zde množství hrázděných patrových domů. Mají zděná přízemí a jednoduchá hrázděná patra. Právě nynější povodeň vážně poničila chaloupku čp 36 chráněnou Památkovým úřadem. Eventuální záchrana chaloupky by si vyžádala miliony.


Foto poškozené chaloupky viz obr.3

 

Byl jsem ve Vísce 3 dny odstraňovat nejpalčivější následky povodně na zděděné chalupě. Viděl jsem smutek rezignaci i odhodlání obyvatel této těžce zkoušené vesničky na nejsevernějším výběžku naší republiky. Jsou tam zničeny oba přístupové silniční mosty, nejezdí vlaky, neteče voda. Teď už je prý líp - ordinuje zde vojenský lékař, postavili stan se sprchami...
Takže při případném posílání finanční pomoci postiženým oblastem si připomeňte, že pomůžete i jedné zapomenuté Vísce , která kdysi byla blízká České Třebové.
Ing. Václav Polák