Potomci krajanů poznávali na Pastvinách češtinu              

Pastviny (21. 8. 2010) – Děti krajanů z Ukrajiny a Ruska trávily třetí týden na  Pastvinách.   Čtyřicet pět táborníků  poznává vlast svých předků, učí se český jazyk, vlastivědu a seznamují se s historií českého národa. Na závěr absolvují znalostní testy z historie a jazyka. Uvedl to organizátor mezinárodního tábora Milan Bouška  z Česko-ruské společnosti.  
„Nápad, že pozvu malé krajany, kteří žijí v oblasti zasažené výbuchem jaderné elektrárny v Černobylu na vzdělávací pobyt, se zrodil před dvaceti lety po podpisu vlády s krajanským sdružením na Ukrajině,“ připomněl  vedoucí tábora Milan Bouška začátky spolupráce obou zemí. Od té doby se nejen na Pastvinách rekreovala a vzdělávala téměř tisícovka dětí, jejichž předci mají české kořeny. V letošním roce organizátoři poprvé přivítali potomky  krajanů z ruského Novorossijska. 
Hejtman  Radko Martínek považuje vzájemnou spolupráci mezi oběma národy  za velmi důležitou, protože prohlubuje identitu a poznání.  „Při ozdravném pobytu se  seznamují s dějinami země, kde žili jejich rodiče a prarodiče,  cestují po naší republice a přitom si vštěpují znalosti češtiny.“  Vedle výuky se věnují i sportu a cestování. Zavítalo mezi ně také Divadlo Spejbla a Hurvínka. 
Ozdravný a vzdělávací pobyt podporuje ministerstvo zahraničí,  Pardubický kraj poskytl dvacet tisíc korun. Milan Bouška dodává, že bez sponzorů by se neobešli. Sehnat vedoucí, kteří chtějí tři týdny zadarmo obětovat dětem, je podle Milana Boušky také stále těžší.  
O víkendu odjíždějí děti s doprovodem do svých domovů. (mag)