Starosta města Ústí nad Orlicí začal vydírat stát!              

V pátek 6. srpna se stalo něco, co je v naší zemi naprosto neobvyklé. Pokud nějaký subjekt aktivně brání výstavbě infrastruktury, většinou je tomu u jednotlivců, kteří mají různé ekonomické zájmy, nebo u ekologických občanských sdružení.

V případě stavby železničního koridoru v Ústí nad Orlicí, jehož celková hodnota se odhaduje na 2,3 miliardy korun, je tím, kdo vyhrožuje zastavením stavby samotné město Ústí nad Orlicí! Investorská SŽDC totiž zopakovala to, co senátorům v březnu tohoto roku již sdělil její generální ředitel Ing. Jan Komárek. Tedy, že nová nádražní budova postavena nebude, stát by měl pouze technologický objekt, nepřístupný veřejnosti. Reakce města Ústí nad Orlicí však byla v ten den pro veřejnost šokující.

Pro Orlický deník starosta města Richard Pešek (ODS) 5. srpna řekl: „Když se nepostaví nové nádraží na kerhartické straně, náš stavební úřad bude muset vydat rozhodnutí. Nebude nádraží, nebude povolena ani stavba koridoru.“ http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/co-s-nadrazim-mozna-nic20100805.html

Následující den Richard Pešek přitvrdil a pro MfDnes na otázku, co říká nejnovějšímu stanovisku SŽDC, řekl: „V tom případě nastupuje naše obrana a neobnovíme územní rozhodnutí. Železniční koridor bude končit v Brandýse nad Orlicí a znovu začínat v České Třebové. Jestli chtějí Pražáci koridor, kterým se bude projíždět, a nechtějí nové nádraží, pak nebude nic.

Starosta Pešek, zdá se, státu vyhlásil cynickou válku. V tom samém článku pro MfDnes dodal: „Je čas bouchnout do stolu a říct SŽDC: Pánové, když nám nepostavíte nádraží, nebude stát ani koridor. A ty dvě miliardy si můžete hodit do krbu. http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=182&r=mfpardubice&idc=1429356


Starostu města patrně rozlítil postoj SŽDC uvedený v jeho tiskové zprávě:  http://www.szdc.cz/pro-media/tiskova-prohlaseni/usti-stanovisko.html

  Stanovisko občanského sdružení Nádraží nedáme!                                              

Oceňujeme rozpočtově odpovědný přístup SŽDC. Stavět druhou výpravní budovu v Ústí nad Orlicí ve chvíli, kdy již jedna stojí, je nelogická a nijak odůvodnitelná. Naše sdružení nyní naváže kontakt s ministerstvem dopravy a pokusí se vrátit modernizaci v tomto úseku zpět do hry. Připomínáme, že stavba koridoru v úseku Ústí nad Orlicí se dostala na seznam ohrožených staveb z důvodu seškrtání výdajů státního rozpočtu.

Sdružení i nadále považuje stavbu koridoru za klíčový projekt nejen pro region samotný, ale pro železniční soustavu jako takovou. Jsme naprosto šokováni, že starosta města Richard Pešek si za rukojmí bere bezbranné cestující, jejichž zájmy doposud podle svých slov obhajoval. Takové chování představitele samosprávy je nepřípustné a měl by zvážit své setrvání ve funkci.  Vydírat stát způsobem, jaký naznačil starosta Pešek je nejen morálně odsouzeníhodné, ale v naší krajině naprosto ojedinělé.

Vyzýváme tímto Občanskou demokratickou stranu, která je součástí Vlády ČR, aby se od vyjádření starosty města Ústí nad Orlicí Richarda Peška distancovala.

Ústí nad Orlicí, 7. srpna 2010.

Martin J. Kadrman, předseda sdružení            Olga Sommerová, místopředsedkyně          Pavel Kovář, místopředseda sdružení