Žiletkami z Jevíčka se holí v Africe                             

Jevíčko (2. 8. 2010) - Návštěvou Odborného léčebného ústavu  zahájil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek pracovní cestu do Jevíčka. Ze sanatoria zamířil do společnosti GST Automotive Safety Czech, do firmy na výrobu žiletek  Czech Blades a prohlédl si rovněž bioplynovou stanici.
 
Ve firmě GST Automotive Safety Czech, kde vyrábějí airbagy, se hejtman zajímal o to, jestli celosvětová krize v automobilovém odvětví ovlivnila její hospodaření. Dozvěděl se, že od roku 2008 jí klesal zisk a průběžně i počet zaměstnanců. Začátkem roku 2009 firma v Jevíčku hlásila pokles výroby až o 45 procent.  Situaci dále zhoršil  stav mateřské firmy v USA, která se dostala v polovině roku do konkurzu. Výrobna v Jevíčku pak následně přišla o  hlavního odběratele, firmu Autoliv. Koncem roku 2009 vyjednávalo vedení o dalším osudu továrny i zbývajících 350 zaměstnanců. Propouštění výrazně Jevíčko nepostihlo, protože ve firmě pracují lidé převážně ze tří sousedních krajů. „Kdybyste něco potřebovali a mysleli si, že vám kraj může pomoci, ozvěte se,“ nabídl hejtman vedení firmy pomoc.
 
Společnost Czech Blades se stala další hejtmanovou zastávkou po regionu. Podnik s více než padesátiletou tradicí (Diu, Astra, Gillette) patří k předním světovým producentům výroby holicích a průmyslových čepelek.  Jednatel společnosti Milan Máša uvedl, že firma vyrobí ročně 800 milionů kusů čepelek. Jevíčskými žiletkami se holí v Africe nebo jihovýchodní Asii. Obchod se stabilizoval také v Indonésii, Malajsii a Hongkongu.  
 
  O alternativních zdrojích energie diskutoval hejtman s předsedou představenstva Hanácké zemědělské společnosti Miroslavem Jurkou. „Bioplynové stanice zajišťují zemědělcům určitou jistotu, když nemají odbyt na plodiny,“ netají se hejtman tím, že kraj upřednostňuje právě tento zdroj alternativní energie. Čísla z ekonomických výkazů hospodaření bioplynové stanice  v Jevíčku, která je v provozu od prosince 2009, jeho slova potvrzují.  Téměř stomilionové náklady se vrátí nejpozději do šesti let.  Elektrickou energii prodávají ČEZu a část  tepelného výkonu zařízení využívají k vytápění objektů zemědělské společnosti. (mag)