Vynikajících vzorů není nikdy dost                                       

Jaký byl bezprostřední podnět k vydání souboru povídek?
Povídky jsem psal dlouhá léta a prvními čtenáři byli samozřejmě moji nejbližší členové rodiny. No a když jsem před dvěma roky slavil pětasedmdesátku, chtěly mi děti udělat radost. Ve vydavatelství svých přátel ve Znojmě  daly vytisknout soubor  osmnácti  povídek v útlé knížce v počtu třiceti kusů, které jsem dostal na stůl vedle narozeninového dortu. Samozřejmě to nebylo úplné překvapení. Před tiskem jsem dostal obtah ke korektuře, takže jsem to čekal, ale stejně to bylo milé. Nejen že mne to potěšilo, ale současně povzbudilo. Začal jsem psát usilovněji a posléze jsem se zabýval  myšlenkou vydat knihu ve větším nákladu v profesionálnějším nakladatelství.
 
Je to první knížka a bylo obtížné dostat ji do tisku?
Je to první knížka a dostat ji do tisku bylo opravdu  obtížné. Tedy, z počátku jsem se snažil knihu nabídnout jednomu velkému pražskému  nakladatelstvím  a posléze i v Brně, ale bylo to zbytečné. Vůbec se se mnou nebavili,  neznámý autor je nezajímavý. Až když jsem se obrátil na ústeckoorlické nakladatelství OFTIS, začalo být veseleji. A tam také kniha vyšla.  S jejími výtisky jsem se poprvé polaskal pouhý den před svými sedmasedmdesátými narozeninami. Byl to příjemný pocit.
 
Povídky nevznikly najednou, která povídka je nejstarší a která nejmladší?
Tak tady je odpověď velmi jednoduchá. Povídky jsou v knize uvedeny v pořadí, jak vznikaly. Pokud jde o dobu jejich vzniku, pak ta první byla napsána zhruba před pětatřiceti lety, ta poslední loni na podzim při mém léčebném pobytu v lázních.
 
Má nějaká povídka bezprostřední odraz v tvém nebo našem českotřebovském životě, můžeme zde někoho poznat?
Myslím, že málo. Inspirace  k povídkám  přicházela z mnoha stran. Něco  z mých osobních zážitků,  z vyprávění přátel a  známých, ale  hlavně  ze společnosti a obrazu jejího života v médiích. Takže se   nedá  říci, že bych prvoplánovitě  líčil příhody a děje ze svého nejbližšího okolí. Samozřejmě při dobré vůli se tam může leckdo poznat. Většinou jsem mířil trochu jinam, než na konkrétní osoby. Výjimkou je vlastně jen ta druhá povídka. Ten rozhovor s naším synkem jsem téměř doslova opsal.
 
Můžeme se těšit na oficiální uvedení do života, tedy křest knížky, nebo autogramiádu?
Můžeme. Knížka bude uvedena do svého oficiálního života při podvečerním posezení v kavárničce U Tygra ve středu 8. září 2010 od 18ti hodin, kde rád zodpovím i případné další otázky. Knihu je však  samozřejmě možno už několik týdnů koupit v knihkupectvích. Těším se na toto setkání se čtenáři ...

Děkuji za rozhovor                                                                                                                                       Milan Mikolecký

 

Pod názvem "Vynikajících vzorů není nikdy dost" přichází  do našich knihkupectví publikace Českotřebováka Jana Peringera,  která vyšla v závěru července v ústeckém nakladatelství OFTIS. Knížku, ještě vonící knihařskou černí, obdržel autor vlastně jako dárek den před svými 77. narozeninami.  Je to kniha, která na svých 144 stranách obsahuje 25 povídek. Podle autora Jana Peringra povídky vznikly ovšem ve velmi dlouhém časovém intervalu. Rozhodně  stojí za to knížku přečíst. O tom nakonec píše také Milan Dušek, člen Obce spisovatelů a recenzent nakladatelství OFTIS:  "Autor mě nezklamal, lépe je napsat: potěšil mě! Musím konstatovat, že už dlouho jsem nečetl tak dobré a detailně zpracované povídky plné humoru, mající takovou literární úroveň. Jeho humor je někdy laskavý, někdy dost jízlivý, často až břitký, ostře satirický, když se s nepatrným odstupem nad jejich obsahem zamýšlím, je až kupodivu, že autor ve všech svých povídkách dokázal vyhmátnout podstatu věci a vyslovit vše to, co vyslovil, tímto způsobem. Texty jsou velmi čtivé, vtipně objevují pro čtenáře neznámé ostrovy. Vzhledem k tomu, jak si stylisticky obratně pohrává se slovy a větami, jakou pečlivost věnoval zapsání textu, neshledávám na rukopisu nic, co by se mu dalo vytknout, do čeho by bylo třeba zasáhnout, jde o hotovou knížku!"   (mm)

Vydání knížky povídek Jana Peringera  "Vynikajících vzorů není nikdy dost" považuje Českotřebovský zpravodaj za mimořádný počin letošního roku. Knížka vznikla mimo jiné i bez jinak běžné podpory města. Na 8. září 2010 od 18 hodin připravujeme do kavárničky U Tygra provedení křtu knížky a autogramiády. Zatím je možné knížku zakoupit v knihkupectví Paseka.