Českotřebovský deník 258/2010 (5.9.)                                   
Přívrat 555  v prodeji v českotřebovském infocentru

 Na stránkách iČTZ už představená útlá brožurka, vydaná k 1. setkání přívratských rodáků a tehdy samostatně neprodejná. První část pojednává o počátcích obce na pozadí zmínek o zdejší tvrzi, která stávala u Dolního rybníka a je zaznamenána ve při vedené před dvorským soudem v roce 1455. Ve druhé části autor popisuje životní pouť významného tamního rodáka, vynikajícího houslisty, proslulého houslového pedagoga a nakonec dlouholetého ředitele pražské konzervatoře Antonína Bennewitze. Text doprovází příloha vesměs poprvé zveřejňovaných fotografií a obrázků (převážně barevných, například hrob Bennewitzových, prapor ŽEROTÍN, přihlášky k pobytu v Praze), pro hloubavé tu nechybí ani poznámkový aparát. Šitý formát A5, 32 stran. Autor a vydavatel Miloslav Renčín.  Nyní ke koupi v Informačním centru v České Třebové  za 44,- Kč.
 
Fotbalisté v Holicích prohráli:

 Holice - FK Česká Třebová 2 : 1 (0:1)  - Krajský přebor, hrálo se v sobotu 4.9.
 
Malý zájem o tenis starších žáků.

14.-15.8. 2010 se měl na našich kurtech konat turnaj staršího žactva, který byl z důvodu malého počtu přihlášených zrušen. Je to již druhý turnaj této věkové kategorie, který se nekonal z tohoto důvodu.
 
Koně v akci a svěcení zvonu.

Vrcholem sobotního programu 12. mezinárodní výstavy Koně v akci na Dostihovém závodišti bylo svěcení nového zvonu pro Velkou pardubickou. Slavnostně ho vysvětil biskup Královéhradecké diecéze Josef Kajnek za přítomnosti osmi jezdců, kteří v minulosti slavný překážkový dostih dokázali vyhrát. Slavnostní akt se konal za značného diváckého zájmu v prostoru před hlavní tribunou, kam biskup Josef Kajnek společně s pardubickým primátorem Jaroslavem Demlem dorazil v kočáru taženém čtyřspřežím starokladrubských vraníků ze Slatiňan, které vedl vozataj Martin Hejl. Ceremoniál doprovázel ženský sbor ze Skoronic.
Biskup Kajnek ve své přímluvě připomenul světce v sedlech a patrony koní a jejich chovatelů. Vzpomněl na ty, kteří už nejsou mezi námi, a těžce zraněné jezdce Petera Gehma a Jiřího Cipru. A následně vysvětil zvon, který je výrobkem renomované zvonařské díly Tomášková – Dytrychová z Brodku u Přerova. Zvon, který váží 38 kilogramů, bude umístěn v nové zvoničce v cílové rovině pardubického závodiště. Poprvé se rozezní při letošním 120. ročníku slavného překážkového dostihu. Bude se jednat o návrat k tradici, která Velkou pardubickou a její doběh provázela v minulosti.  Slavnostnímu aktu byly přítomny i legendy slavného překážkového dostihu. Divákům se představilo osm vítězů Velké pardubické – Ludvík Raimond, Josef Vavroušek, František Vítek, Karel Benš, František Zobal, Jiří Chaloupka, Vlastimil Knápek a Petr Vozáb. Další slavní muži, kteří se pyšní vítězstvím v tomto dostihu, se bohužel z pracovních či osobních důvodů nemohli dostavit. Všichni na závěr ceremoniálu na vysvěcený zvon poklepali kladívkem a následně si na památku odnesli jeho zmenšenou kopii.
Vedle slavných jezdců se divákům následně představili i tři vítězní koně z Velké pardubické. Na závodiště, kde vybojovali největší triumfy ve svých dostihových kariérách, se po letech vrátili Vronsky, Peruán a Decent Fellow.
 

 
"Brýlouni" a "čočkaři" se můžou radovat:
bezbolestná laserová operace očí se stala skutečností

Uvažujete už delší dobu o laserové operaci očí a stále se nemůžete rozhodnout, zda ji podstoupit? Trpíte oční vadou a už vás unavuje nošení brýlí či věčné vyndávání a nandávání kontaktních čoček, ale bojíte se infekcí a bolesti po operaci? Není divu. Oční operace byly dlouhou dobu u mnoha lidí spojeny spíše se skličujícími pocity, protože ještě před zhruba deseti lety při nich hrozilo riziko infekce či zhoršení oční vady. Toho se však nyní není nutné obávat. Refrakční chirurgie, která se operacemi oka zabývá, se vyvinula za posledních deset let tak rychle, že již nyní existuje operační metoda, která všechna možná rizika eliminuje.
Ty tam jsou doby, kdy “laserová operace oka” zněla jako sci-fi příběh a kdy pacienty po operaci oči bolely. Člověk se sice díky operaci tehdy zbavil brýlí, ale po operaci následovala velká rizika oční infekce, vyklenutí oka a pooperační bolesti. Často také pod povrchem rohovky zůstávaly jizvičky a výsledek operace tak byl skoro doslova sázkou do loterie. V současné době už lékaři pracují s nejmodernějším, tzv. femtosekundovým laserem, který se dá svými vlastnostmi srovnat s jízdními a bezpečnostními rysy luxusních aut. Jeden z takových přístrojů, který umožňuje bezbolestné oční operace s minimem rizik, najdete na klinice Oční svět v Horních Počernicích, která se s ním může chlubit jako jedna z mála v České republice.
Pokud se pro operaci rozhodnete, jste pozváni na konzultaci a úvodní vyšetření, kde vám lékař přesně zmapuje oční vadu. Veškeré údaje zadá do počítače, který je zpracuje, vše se tedy děje s maximální přesností. Následuje konzultace a samotná operace pak trvá jen několik minut. Jediné, co je nutné, je vyvarovat se nošení kontaktních čoček po dobu týdne před operací, zajistit si odvoz po zákroku domů a poctivě si po operaci stanovenou dobu prokapávat oči speciálními kapkami. Pacienti se po operaci cítí jako rybičky, mnohdy se i stane, že z operace odjíždějí vlastním autem, to však lékaři nedoporučují. Za určitou dobu po operaci přijde pacient ještě na kontrolu, aby se tak zaručil a potvrdil dokonalý výsledek zákroku.
Zajímavé je, že cena operace na tomto speciálním a bezpečném laseru není nijak dražší oproti zastaralým bolestným metodám, operace obou očí včetně konzultace vyjde v klinice Oční svět v Horních Počernicích v současné době na 31500 Kč, v ceně je zahrnuta i předoperační konzultace a prohlídka. Pokud člověk dlouhodobě trpí oční vadou, určitě se je vhodné operaci na femtosekundovém laseru zvážit. Pro srovnání: částka za operaci představuje zhruba dvouletý výdaj běžného nositele kontaktních čoček. Navíc vás zbaví nejen klasických očních vad, jako je krátkozrakost, dalekozrakost či astigmatismus, ale i vad, o kterých ani často mnozí neví, že můžou za špatné vidění - například zdvojeného vidění, horší viditelnosti uza šera...Proč tedy nevyužít těch nejmodernějších poznatků, které věda nabízí, a nedopřát očím konečně bezpečnou a bezbolestnou laserovou operaci očí? Více na www.ocnisvet.cz