Českotřebovský deník 264/2010  (12.9.)                                 
Krajský přebor v minivolejbale chlapců a dívek 2010-2011.


V neděli 12.9.2010 začal pro naše nejmenší krajský přebor v minivolejbale chlapců a dívek. Do soutěže chlapců se původně přihlásilo 12. družstev, po uzávěrce se ještě přihlásilo jedno družstvo, takže celkový počet účastníků je 13, v dívkách se přihlásilo 22 družstev. Soutěž je dlouhodobá, bude odehráno celkem 10 turnajů. Dnešní kolo bylo  pro obě kategorie kolem kvalifikačním. Zatím co chlapci bojovali ve Svitavách v turnaji každý s každým na jeden set do 25, dívky byly rozděleny do čtyřech kvalifikačních skupin. Chlapci se utkali s družstvy Chocně, Svitav, Pardubic, Lanškrouna, Litomyšle a Sokola Česká Třebová II. Pro všechny chlapce to byl první turnaj ve volejbale a i přesto podali bojovný a zapálený výkon. A družstvo obsadilo 9.místo a B družstvo místo 13. Složení družstev: A družstvo-Sejkora, Dupenopulos a Kadlec, B družstvo-Hubáček, Beneš a Renčín. Dívky se utkaly v Dolním Újezde s družstvy domácích a Chvaletic A a B. Tak jako u chlapců,  tak i u dívek to bylo první seznámení s volejbalem. Děvčata se soupeřkami utkala na dva sety do 25. Celkové pořadí turnaje bylo:
1.Dolní Újezd  2.Česká Třebová B(Šplíchalová, Bělková, Sykorová, Hrišková)
3.Česká Třebová A(Kvasničková, Kvapilová, Milkovičová, Fišerová, Jiroušková)  4.Chvaletice A    5.Chvaletice B
Další turnaje pokračují příští víkend v neděli.                    Za SK GEODÉZIE A SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ  Michal Kadlec

 

 
OKRESNÍ KONFERENCE VOLILA 
Dolní Dobrouč – V pátek odpoledne se sešli v sále Lidového domu v Dolní Dobrouči delegáti Okresní konference KDU-ČSL, aby si zvolili nového okresního předsedu a zároveň také proběhla volba delegátů Krajské konference a podzimního celostátního sjezdu. Novým předsedou Orlickoústecké okresní organizace se stal dosavadní regionální manažer této strany Petr Čada. Dále byli navrženi kandidáti do Celostátní konference a Celostátního výboru, kde figurují jména Věry Luxové a Romana Línka.
Na předsedu celostátní KDU-ČSL navrhli delegáti konference Pavla Bělobrádka, bývalého místopředsedu Mladých křesťanských demokratů, jemuž podporu již vyjádřila jeho domovská organizace v Náchodě.  Spolu s Danielem Rychnovským, kandidátem na brněnského primátora, patří mezi nové tváře směřující do vedení strany. Mezi delegáty  celostátní konference jsou také dva členové MO z České Třebové a jeden byl zvolen na funkci náhradníka. Do celostátního výboru byl navržen také předseda MO KDU ČSL Ing. Jiří Vencl, Ph.D.
(TZ)
 
Nejstarším občanem Pardubického kraje je Jan Vondál z Rychnova na Moravě
                                    
Rychnov na Moravě (11. 9. 2010) –  S gratulací se za Janem Vondálem, nejstarším občanem Pardubického kraje, vypravil do Rychnova na Moravě hejtman Radko Martínek v doprovodu starostky Soni Borovcové a předsedkyně kulturní komise Hany Šmídové. Muž, který se narodil za vlády Františka Josefa I., oslavil v sobotu 11. září stočtvrté narozeniny.

Přestože jubilant ležel v posteli, všechno okolo sebe vnímal. Evidentně mu návštěva gratulantů udělala radost, stejně jako jeho synu Františkovi, který se o otce svědomitě stará.  Ten hejtmanovi vyprávěl, jak tatínek celý život pracoval s koňmi, které také rád maloval. Obraz lidového umělce z Rychnova na Moravě vlastní i Moravské zemské muzeum v Brně.
Starý pan Vondál po příchodu do Rychnova na Moravě,  kam se nastěhoval po válce při osídlování pohraničí, se staral o veřejnou zeleň. Vysazoval ve vesnici stromy, keře a květiny.  Zálibu v zahradničení po něm zdědil i jeho syn.
Při malé oslavě došlo také na rodinné historky. „Málokdo může říci, že vozil svou manželku v kočárku, jako tomu bylo u našeho tatínka,“ vyprávěl syn hejtmanovi  příběh svých rodičů, kteří se  po celý život neoslovovali jinak než Jeníčku a Mařenko.  V Pardubickém kraji žilo  v červnu tohoto roku celkem 38 sto a víceletých seniorů narozených v letech 1903 až 1910. V Pardubickém kraji je nejstarším občanem Jan Vondál z Rychnova na Moravě, který žije v obci na Moravskotřebovsku. Nejstarší senioři v České republice, kterým Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí důchod, jsou ženy narozené v roce 1903, nejstarší muž v evidenci ČSSZ se narodil v roce 1904. (mag)
Na webu MO ČSSD byl zveřejněn volební program

pro nadcházející komunální volby v České Třebové Vše najdete na odkazu http://www.naseceskatrebova.cz/abeceda-volebniho-programu.htm
Lanškrounská kopa i letos velmi vydařená.


Lanškroun – Dálkový pochod Lanškrounská kopa patří mezi nejmasovější  akce tohoto druhu v Pardubickém kraji. Při zahájení letošního 42. ročníku to na lanškrouském náměstí uvedl hejtman Radko Martínek. Na startu v sobotu nechyběli krajští radní Miroslav Stejskal a Petr Šilar, senátorka i zástupci partnerských měst.  Pochodníkům i cyklistům hejtman popřál, aby jim to dobře šlapalo. „Jak vidíte, na rozdíl od vás, nejsem ustrojený sportovně. Nezbývá mi, než vám závidět. Já totiž dnes budu také chodit, ale jen po oficiálních akcích, což patří k mé práci,“ vysvětlil hejtman, proč na sobě má společenský oděv. Z Lanškrouna totiž zamířil do Rychnova na Moravě, kde pogratuloval nejstaršímu občanovi Pardubického kraje. Zámecké slavnosti v Bystrém byly dalším zastavením hejtmana v sobotním nabitém programu. V Litomyšli ho čekalo setkání s ministrem kultury Jiřím Besserem a se členy hnátnické TJ Sokol oslavil 90 let trvání tělovýchovného spolku. (mag)  
 
Výraz solidarity Semína:  finanční dar pro Dřenice  

Dřenice (8. 9. 2010) –  Obec Dřenice na Chrudimsku postihla v srpnu blesková  povodeň. Občané Semína na Přeloučsku okamžitě vyhlásili veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým záplavami. Ve středu 8. září odpoledne předal semínský starosta Milan Barták (ČSSD) výtěžek,  20 816 korun,  kolegovi Petru Starému (nezávislý).  Obec Dřenice tak obdržela k  padesátitisícovému daru od Pardubického kraje další  peníze na likvidaci následků extrémních srážek, řekl radní zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil (ČSSD).  
 „Formu pomoci jsme neomezovali. Kdo chtěl, daroval peníze, jiní zase donesli ručníky, rukavice, košťata nebo čistící prostředky,“ vyjmenoval starosta Milan Barták, jak podpořili občany, kterým voda zaplavila domy. Vedení obce  Semín vyčlenilo  z obecního rozpočtu pět tisíc korun a lidé přidali do veřejné sbírky  15 816 korun.  Materiální pomoc předal  starosta Semína   do pardubického oblastního spolku Českého červeného kříže, finanční prostředky převzal osobně Petr Starý v Dřenicích. „Peníze rozdělíme mezi občany, jimž velká voda způsobila největší škody,“ sdělil starosta Starý. V  Dřenicích bylo zatopeno pět rodinných domů, voda zaplavila sklepy a poničila místní komunikace. Solidaritu mezi obcemi Pardubického kraje oceňuje radní zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil. „Jakmile některé  části našeho kraje postihly bleskové záplavy, vyjížděl jsem vždy za lidmi do postižených oblastí. O to víc jsem rád, když lidé, kterým se voda vyhnula, ani na chvíli nezaváhali a přispěli finančně nebo materiálně,“ vyzdvihl  radní Kroutil sounáležitost obyvatel Pardubického kraje při středeční návštěvě Dřenic.  Magdalena Navrátilová tisková mluvčí