Českotřebovský deník 276/2010 (23.9.)                                 

Výtvarné dílo představuje spící ženu, sedící v mírném záklonu a podpírající si hlavu levou rukou. Autorem je akademický sochař Julius LANKÁŠ z Prahy, který ji vytesal z hořického pískovce a nazval SEN. Sochu zakoupila Správa severozápadní dráhy v Praze pro zkrášlení okolí právě dokončovaného hotelového domu ČSD. Není to ale jediná sochařská práce tohoto umělce v České Třebové. Obdobně se do našeho města dostala kovová plastika MATKA S DÍTĚTEM, kterou najdeme před budovou mateřské školky na Vinohradech.   Julius Lankáš ( 1909 – 1991) patří mezi nejvýznamnější žáky Jaroslava Horejce a Karla Dvořáka na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. S prof. Horejcem jej dokonce vázalo přátelství podložené spoluprací  na jeho některých dílech. Známé jsou jeho portréty významných osobností – prof. Jaroslava Heyrovského, Radovana Lukavského, Svatopluka Beneše, Zdeňka Buriana, prof. Julia Komárka, Ljuby Hermanové, Zity Kabátové …Pracoval také na dílech monumentálních formátů. Pro novou nádražní budovu v Bílině vytvořil šestimetrovou svařovanou plastiku a znak města. Další jeho práce, pětimetrová plastika, zase zdobí budovu ministerstva dopravy v Hrdlořezech. Je také autorem pamětní desky, připomínající pobyt Maxima Gorkého ve vinohradském hotelu Beránek v roce 1923. Smysl pro interiér vedl J. Lankáše i k výtvarné spolupráci s filmem ( Modrý závoj, Pacientka doktora Hegla …). 
 
Jak bude řešeno dofinancování  projektů ROP                                                                                                                         

K informaci novinek.cz ohledně o dofinancování projektů regionálních operačních programů (ROP) při využívání prostředků EU ze zdrojů státního rozpočtu uvádíme, že není pravdivá informace, že by stát financoval projekty krajů. Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík již minulý týden jednal s ministrem financí o situaci financování regionálních operačních programů (ROP). Rovněž v úterý 20. září starostovské hnutí informovalo představitele obcí a měst, že situace spěje v regionálních operačních programů k řešení, kdy stát by kryl tyto prostředky na stávající anebo již vypsané výzvy projektů obcí a měst.   Grémium starostů sdružených v hnutí Starostové a nezávislí na počátku září vyzvalo předsedu poslaneckého klubu TOP09 a Starostové, aby se svým vlivem zasadil, aby obětí situace financování regionálních operačních programů nebyla obce a města. „Bylo přislíbeno, že 1,1 miliardy korun bude stát směřovat ze státního rozpočtu na dofinancování povinného podílu u projektů obcí a měst, neziskových organizací a podnikatelských subjektů,“ uvedl starostům Petr Gazdík. Projekty krajů však financovány ze státního rozpočtu nebudou. „Rozpočtová situace to nedovoluje, nadto kraje podle informací Ministerstva financí mají dostatečné vlastní zdroje na financování tohoto povinného podílu, zvláště když financují předvolební sliby ČSSD o bezplatné dopravě či proplácení zdravotnických poplatků,“ doplnil Gazdík.  Ten zároveň představitele obcí a měst upozornil, že pro výzvy, jež budou vypisovány v dalších obdobích, již však situace státního rozpočtu neumožňuje financovat povinný 15% podíl v rozsahu 7,5% státem ani pro obce a města. „Jsem rád, že obce a města budou nadále vědět, za jakých podmínek budou využívat prostředky EU. Obce skutečně nemohly být obětí situace neschopnosti představitelů krajů vyjednat prostředky u státu,“ uzavřel Gazdík.      Petr Gazdík předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové

Pronajmeme provozovnu solária  na adrese Klácelova 7,Česká Třebová.V provozovně jsou prostory pro modeláž nehtů,případně kosmetiku.Informace na tel: 722 710 215

Sokolové oslaví 125 let tělovýchovné jednoty Dnem otevřených dveří  v sobotu 23. října.

Program v sokolovně na Skále bude prakticky celodenní. Začíná od 10 hodin.  mezi 10 a 15 hodinou  se na programu Den pro ženy, od 10-12 hodin se uskuteční ukázky tréninku  ukázky tréninku oddílů JUDA a STOLNÍHO TENISU, od 15hodin  pak vzorová cvičební hodina rodičů s dětmi -vítáno zapojení návštěvníků (cvičební obuv s sebou).  Během celého dne možno v klubovně shlédnout shlédnout výstavu o historii Sokola v České Třebové! Občerstvení zajištěno! Těšíme se na návštěvu našich Sokolů a široké veřejnosti! Srdečně Vás zve za celý SOKOL starostka Růžena Dobroucká
Výsledky českotřebovských basketbalistů na přípravném turnaji                                                                                            

V sobotu 11. září se českotřebovští basketbalisté vydali na první utkání každoročně konaného turnaje v Ústí nad Orlicí. Cílů měli hned několik. Prvním bylo samozřejmě umístit se na předních příčkách. Nutno podotknout, že ambice ani kvalita družstvu nechyběly a vše bylo tedy v rukou hráčů, kteří do poslední vteřiny nepřestávali věřit v úspěch. Neméně důležitým cílem třech zápasů ale bylo i sehrání celého týmu, který po předsezónní přípravě ještě neměl šanci prověřit své kvality v ostrém zápase a motivovaný kolektiv dychtil po prvním skalpu. Třetím, a bezpochyby stejně důležitým úkolem, bylo začlenit do týmu mladé naděje třebovského basketbalu a nové posily. Turnaje se zúčastnily 4 mužské a 4 ženské týmy, proto byly zápasy rozdělené do dvou dnů a střídaly se zápasy mužů se zápasy žen. Společně s Českou Třebovou nastoupily k mužským zápasům také týmy z Chocně, Týniště nad Orlicí a samozřejmě domácí Ústí nad Orlicí.
První zkouškou pro třebováky byl tým SK Týniště nad Orlicí. V zápase již od začátku jasně dominovala Česká Třebová a brzy si vybudovala téměř dvacetibodový náskok. Bohužel při nástupu do druhé půle někteří hráči ztratili koncentraci a díky několika ztrátám se soupeř dotáhl na dostřel. Ovšem třebováci se houževnatě vzchopili a v několika minutách si opět vybudovali bezpečný náskok. Na konci zápasu nedovolili soupeři zápas zdramatizovat a odešli z prvního utkání vítězně.

SKB Česká Třebová – SK Týniště nad Orlicí: 59 – 50
Ve večerním, druhém utkání se tým utkal s domácím týmem z Ústí nad Orlicí. Začátek utkání si opět nenechal utéct, již v první čtvrtině soupeři odskočil a průběh zápasu si bez větších problémů pohlídal. Po závěrečném hvizdu rozhodčího na světelné tabuli svítil výsledek s vysokým rozdílem.

TJ Jiskra Ústí nad Orlicí – SKB Česká Třebová: 42 – 64
Před druhým a zároveň posledním hracím dnem tým opouštěl palubovku s příslibem slušného umístění, jen málokdo asi nemyslel na celkové vítězství v turnaji. V neděli potom družstvo nastoupilo proti basketbalistům Spartaku Choceň. Bohužel zápas nevyšel přesně podle našich představ a Choceň vyhrála těsně o 4 body.

SKB Česká Třebová – Spartak Choceň: 66 – 70
I přes jednu prohru se náš tým stále mohl umístit na prvním místě, vše ale záleželo na zápase mezi Ústím a Týništěm. Naneštěstí pro nás vyhrál tým domácích a v konečném pořadí poskočil na první pozici Spartak Choceň. Česká Třebová obsadila druhé místo, za ní na třetím místě skončil tým Ústí nad Orlicí a poslední místo obsadilo družstvo z Týniště nad Orlicí.
První tři letošní zápasy tedy nebyly propadákem a naši basketbalisté rozhodně ukázali svoji sílu. Do nové sezóny proto vstupujeme plni odhodlání a očekávání a opět se budeme snažit mířit co možná nejvýše.
 
Program hokejbalistů v říjnu 2010                                                                                                                                               

Sobota   9.10  Extraliga SD 14.00 Loko ČT : SK Jihlava
                        Mladší žáci 10:00 a 11:30 Loko ČT : Ježci Heřmanův Městec
Neděle  10.10   Extraliga SD 14.00 Loko ČT : Autosklo Hak Pardubice
Sobota  16.10   Extraliga SD 14.00 Loko ČT : OEZ Testa Letohrad
Neděle  10.10   Muži 2. kolo 16:30 Loko ČT : NA Rangers Hronov
Sobota  23.10   Mladší žáci 10:00 a 11.30 Loko ČT : HBC Svitavy
 
Extraligoví dorostenci Lokomotivy se drží na špici
Dorostenci hrající extraligu jsou po čtyřech kolech zatím na skvělém třetím místě v tabulce nejvyšší soutěže v ČR.  Na domácím hřišti v Benátkách mají zatím plný bodový zisk a hořkost prohry zatím okusili jen v mostecké hale, kde prohráli jen o jediný gól.
 
Muži
Muži zatím po třech kolech drží plný bodový zisk, ale je to pouze začátek soutěže a těžší soupeři příjdou. Důležité vítězství si na domácím hřišti připsal proti Autosklu Pardubice, kde do branky trefili všechno a soupeře dokonale vyškolili z produktivity.
 
Regionální dorostenci
Záložní dorostenecký tým zatím stále čeká na svoji premiéru na konci září.
 
Mladší žáci zatím na soupeře ńestačí
Nejmenší hokejbalisté v soutěži zatím jen koukají na výkony svých vesměs straších soupeřů, protože hodně z kohoutů je věkově ještě přípravkou. V Poličce dostali již předčasnou vánoční nadílku, ale trenér Tlapák věří, že v průběhu podzimu dojde ke změně. Prozatím vypsali soutěž o vstřelení prvního gólu.