Českotřebovský deník 281/2010 (28.8.)                                 
Státní svátek celý propršel, bylo takové listopadové počasí.

 Kdo nemusel  nevylézal. přesto se třeba pracovalo na stavbě prodejny firmy jehla v Primony. vyzkoušel jsem nové podzemní parkoviště, je opravdu zatím jen velmi málo využité.   Můžete si parkování vybrat, nesmíte akorát parkovat na místech pro invalidy a na rezervovaných místech, ovšem vybraných tak šikovně, že jsou nejblíže ke schodům. kdo zaplatí, tak si může vybírat .  Projít průchodem přímo k vlakům ale nemůžete.  znemožňuje to porucha na dveřích, které tento průchod (automaticky) uzavírají. Jsou zcela zkřížené. Myslím, že to je po otevření přišla porucha docela brzy....
 
Pražského ulice u Zverimexu je zase po delší době obousměrná.

 V pondělí byly značky nařizující jednosměrnost  odstraněny a tk dnes můžete projet z Farářství a Nového náměstí přímo až na Nádražní ulici a nemusíte projíždět přes zatíženou světelnou křižovatku.   Bylo zde ponecháno jednostranné parkování  na straně u tělocvičny ZŠ Nádražní, kde můžete dokonce parkovat zdarma. Mnoho míst se zde ovšem nenabízí, ale aspoň něco.
 
V Rybníku probíhají práce na úpravě koryta Skuhrovského potoka,

který protéká přes Rybník  někdy jako dost divoká voda. Právě v současnosti je vidět, že úprava koryta je potřebná, vody tady teče právě docela dost. Úpravu potřebuje také na řadě mít i koryto Třebovky.  O kus dál za novým mostem u  restaurace u Synka probíhá stavba nové opěrné zdi, doprava je řízena semafory. práce již trvají déle než měsíc a ještě to na konec nevypadá. Největší potřeba na úpravy řečiště Třebovky jsou na katastru obce Třebovice.
 
Možná jsem se přehlédl, ale nikde jsem neobjevil na ploše terminálu Jana Pernera turistický rozcestník.

 Na nám. PB byly dole  v prostoru dnešního kruhového objezdu. Myslím, že vhodné místo je přímo proti výstupu z nádraží ve svahu vedle schodů do Vinohradské ul. Česká Třebová a okolí jako turistický cíl je přeci i cílem města. Cíl zatím nemá východisko.  Pavel Adámek
 
Při odstranění  sloupku s šipkami bylo slíbeno, že bude náhrada a ještě lepší.

Zatím je zde nový elektronický informátor o městě Česká Třebová blue info, jistě nebyl laciný, ale obyčejné možnosti "neelektronické komunikace" jsou upozaděny. Nic proti elektronice, ale její využití je zatím velmi slabé a efektivnost nízká. Znám pouze rok stará čísla ze Starého náměstí, ale moc přesvědčivá nebyla. Možná to tady bude lepší. Obyčejné  možnosti pro orientaci v podobě, na kterou jsou turisté a obyčejní občané zvyklí, by se neměly opomíjet. Také vizuální propagaci v podobě plakátů.  Časti kritizujeme, že jsou plakáty umístěny tam, kde nepatří a přitom plakátnic máme málo, dvacet na celé město a v připojených obcích vůbec žádné.  Zvláště nejsou tam, kde chodí lidé, tedy např. na Starém náměstí,  u nádraží, u Tesca apod. zato je plakátnice u bývalé samoobsluhy na Zámostí, kde opravdu nikdo nechodí ani nejezdí. Jako by to byla  přímo "akční nabídka" pro firmu, která zajišťuje propagaci na (městských) sloupech veřejného osvětlení, jistě za daleko větší ceny. Jistě lze najít vhodný typ "plakátnice", třeba zasklené  a osvětlené pro ty nejvýznamnější  a nejfrekventovanější lokality města, kde by vyvěšení plakátu bylo třeba i dražší než jinde. Může to být i nabídka soukromníkům, aby na svých pozemcích v centru takové plochy zřídili, jistě na nich vydělají.  Můžou však být i pofiderní kvality. Nebylo by proto lepší, kdyby se této iniciativy chopilo město a rozšířilo možnosti propagace?  Na nádraží se chystají Velkoplošné obrazovky, na kterých bude promítána aktuální  kulturní programová nabídka, také reklamy a pozvánky na akce. Nevím ovšem, kdy to přijde do realizace. Je to jistě dobrá myšlenka, která však nemůže nahradit obyčejné plakáty. Pokud pořadatelé akcí do plakátů investují, chtějí je mít na i na  frekventovaných místech a tak plánovaná projekce v nádražní hale je jen něco navíc, taková "třešnička na dortu", na kterou každý nedosáhne. Také v Praze v nových moderních prostorech u nádraží a metra (s projekcí) plakátnice nechybí. (mm)
Rekonstrukce silnice II/358  na úseku Zhoř - Němčice

 způsobuje motoristům problémy, Nákladní vozy mají objíždět trasou po silnicích I. třídy, tedy až přes Opatov, osobní vozidla jezdí nejčastěji přes Pazuchu. Prudce stoupl provoz na kozlovských serpentinách, občané z Kozlova si na to stěžují.  Velmi nevhodná trasa objížďky vede  pak přes obec Přívrat, kde je komunikace velmi úzká.  Situace má trvat až do 10. října. Počasí však příliš silničářům nepřeje, nevím zda se to tedy stihne. Na vedlejší fotografii je vozidlům je signalizována potřeba objet trasu nákladními vozy vlevo, ale pro běžnou dopravní situaci zde jaksi potřeba použít  směrovku přímým směrem  na Litomyšl není nutná?  Podobně z Litomyšlské ulice není stále žádné značení  přímého směru směru jízdy na Skuhrov.  Stále přetrvává značení  cíle "Kozlovský kopec - rozhledna" a vede vozidla do Nádražní ulice, kde je nově polopěší zóna a průjezd vozidel není žádoucí.  Máme tedy stále rezervy.  Řidiči užívají často GPS navádění, kde je však aktualizace stavu prováděna s pořádným zpožděním a tak na aktuální situaci nereaguje. proto také přijely na kruhák v Padevětu v několika případech i kamiony.

Pronajmu pěkný podkrovní byt v České Třebové o velikosti 65 m2 ve zděném domě, 2.patro, částečně vybaven, vlastní plynové topení, lokalita - poblíž Tesca, cena 5.500,- + režie. Nutno vidět, tel.: 777 005 534

Podzimní  FLORA OLOMOUC 2010 / Haná přivítá návštěvníky na „Selském dvoře“  

Letošní špičkovou produkci pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnická výstava FLORA OLOMOUC 2010. Tradičně poslední „zelená“ výstava roku na olomouckém výstavišti Flora otevře své brány ve dnech 7. – 10. října.
V hlavní výstavní expozici, pro níž zvolili pořadatelé název „Selský dvůr“, se pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy  představí nejlepší domácí producenti ovoce a zeleniny. Pestrobarevné a chutné výpěstky doplní  přehlídka nejrůznějších odrůd tykví a nebudou chybět ani  podzimní květiny, zejména chryzantémy. Expozici doplní exponáty floristické soutěže v aranžování květin pořádané Svazem květinářů a floristů - letos o nejhezčí aranžmá slavnostního stolu. Ovocné školkařské výpěstky, které jsou specifikem podzimní Flory a nejžádanějším artiklem na doprovodných prodejních trzích, najdou zájemci na venkovních plochách výstaviště.
Lákavou bude rovněž velká společná expozice členů Českého zahrádkářského svazu, kteří představí nejrůznější krajové odrůdy ovoce, různé druhy zelenin, včelařské produkty, houby
a určitě nezapomenou ani zahrádkářskou a mykologickou poradnu, moravská vína a burčák.  
Výstavní přehlídku ovoce, zeleniny a podzimních květin doplní v pořadí už  patnáctá OLIMA, festival gastronomie a nápojů s nabídkou zdravých a kvalitních potravin. Doprovodné Dny moravských vín představí a nabídnou ochutnávky ze všech vinařských podoblastí Moravy a oblíbený Flora košt „open“ soutěž o nejlepší ovocný destilát, do níž loni přihlásili pěstitelé a „paliči“ z Moravy,  Čech a Slovenska 276 vzorků  tvrdých  moků, což byl v historii soutěže zatím absolutní rekord,  zase kvalitní ovocné pálenky.
na zahrádkáře, chalupáře  a kutily čekají prodejní zahradnické trhy s pestrým sortimentem květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb. Volné chvíle si mohou návštěvníci zpestřit  v zahrádkářském vinném sklípku, na festivalu dechové hudby „Muzikanti, hrajte!“ anebo návštěvou sbírkových skleníků a botanické zahrady výstaviště Flora, které jim budou otevřeny zdarma.
Brány výstaviště budou v době výstavy otevřeny denně od 9 do 18 hodin, poslední den do 17 hodin.