TULÁK PŘED ZRCADLEM                                                 

Českotřebovského  výtvarníka a malíře Jarka Bittla znají Třebováci především z jeho maleb a grafik, které se již staly neodlučitelnou ozdobou výtvarných Salonů a soukromých sbírek. S cítěním výtvarným se však nerozlučně pojí i jeho vztah k poezii, reprezentované Nezvalem, Halasem, Seifertem a především milovaným Ortenem. V poslední době se malířově  tvorbě objevuje zcela nový tvůrčí fenomén, poezie převtělená do sbírky limeriků. Knížka„Tulák před zrcadlem“ je obrazem autorova nitra, protkaného vzpomínkami nejen na mládí, ale i na současnost. Odráží se v něm i třebovské patriotství, které je v limerikách převtělené do stříbrného větru, který se prohání nad Kozlovským kopcem a Jelenicí, na sluneční záři na svazích Roubáku a Třebovských stěnách, či do třpytu sněhu Měsíčního údolí a čeřící se hladiny rybníků v semanínských lesích. Limeriky jsou proloženy množstvím autorových grafik a nechybí ani fotografie z autorova života. Na otázky co je to limerik a co bylo podnětem k vydání této ojedinělé knížky, Jarka Bittl odpověděl.
 
"Narodil jsem se v první polovině minulého století a vyrůstal u babičky, která se narodila v polovině století předminulého. To se nepochybně odrazilo na tom, že jsem nemoderní a konzervativní podivín. Já dokonce čtu a to knížky, především knížky. Před lety jsem si přinesl z knihovny povídky milovaného Saroyana a Dějiny světového humoru. V první Saroyanově povídce jsem se setkal s pro mne zcela neznámým slovem „LIMERIK“. V Dějinách humoru se praví, že LIMERIK je pětiřádkové rýmované veršování podle schématu AABBA. Limeriky mohou být dětské říkánky, příležitostné veršíky, satirické epigramy atp. Významný podíl zabírají NONSENSY, tedy nesmysly. A když pak do původně humoristicky laděných veršovaček zabloudí i špetka lyriky ,nebo hlubšího filozofického zamyšlení, vzniká něco, co sklouzává k poezii a co je mi velmi blízké.
Už jsem se v životě pokoušel psát ledacos -  verše, povídky, uměno-vědná pojednání do výtvarných časopisů, divadelní hříčky a dramatizace. Proč tedy nezkusit limeriky a nekončit tam, kde jsem kdysi začínal, neboť i ony jsou vlastně verše. A tak jsem na svých toulkách, doprovázen psem Matesem, hledal rýmy. Musím se však přiznat, že ten pátý řádek, má-li mít říkanka smysl, dá někdy zabrat. Přesto jich za ty čtyři roky vznikla spousta, a protože mně bylo líto je zahodit, tak vám tu zlomek z nich předkládám. K potěšení (to především), k zamyšlení, občas i k pozlobení, ostatně jeden z mých limeriků začíná slovy: „nemohu vám zde slíbit Že se vám všechno bude líbit……….“
 
Dovoluji si Vás tímto pozvat na křest, autorské čtení a autogramiádu mé knížky „ TULÁK PŘED ZRCADLEM“, která se uskuteční v pátek 8.října 2010 v 18.00 hodin v České Třebové v Kavárničce U Tygra.
Křest knížky provede Mgr.Miloš Kolovratník, limeriky bude předčítat Jiří Musílek a o zpříjemnění večera se postará Free Blues Band.
 
Jarka Bittl