Den železnice v České Třebové                                               

V září je tradiční Den železnice, který bude letos bohatší o dva další svátky - o slavnostní otevření terminálu, a o výstavu s železniční tématikou, která se uskuteční v Kulturním centru.        
Následující týden přichystal nejen pro příznivce železnice hned dvě zajímavé akce. Samozřejmě tím nejdůležitějším je slavnostní otevření multifunkčního dopravního terminálu na Náměstí Jana Pernera dne 15. září v 11 hodin dopoledne. Pozváni jsou hejtman Pardubického kraje Radko Martínek i ministři dopravy, pro místní rozvoj a pro životní prostředí. Autobusové nádraží začne sloužit cestujícím od pondělí 20. září.
V souvislosti s otevřením terminálu bude v úterý 14. 9. zahájena výstava s názvem Proměny českotřebovského nádraží a okolí v toku času, kterou pořádá Městské muzeum Č. Třebová. Vernisáž proběhne v úterý od 17. hodin v malém sále Kulturního Centra v Nádražní ulici. Samotnou výstavu můžete shlédnout ve Výstavní síni KC do 30. září.
Dne 25. září otevře své brány také Depo kolejových vozidel Česká Třebová u příležitosti tradičního Dne železnice. Bohatý program je připraven jak v samotném depu, tak i v železniční stanici Česká Třebová, kde na vás čeká např. prohlídka objektu 019, 014 a 015, výstava požární techniky, či prodej propagačních předmětů v hale žst. Do objektů 014, 015 a do DKV Č. Třebová bude vypraven historický vlak s třebovskou parní lokomotivou řady 310.922 „Kačenka“. Jako již tradičně se v depu budete moct svézt na stanovišti lokomotivy řady 111, na historické drezíně, průmyslové lokomotivě BN 60, či v nehodovém jeřábu EDK 750. Nebude chybět ani výstava lokomotiv na malé točně, prohlídka správkárny DKV a výukového střediska strojvedoucích nebo výstava modelových kolejišť.                                                                                                                                                                                                                       Jiří Štembírek