Dvě významné akce na českotřebovském gymnáziu             

Imatrikulace studentů 1. ročníků Gymnázia Česká Třebová 

Ve středu 1. září 2010 se od 15:00 v malém sále Kulturního centra v České Třebové uskutečnila slavnostní imatrikulace studentů prvních ročníků Gymnázia Česká Třebová. Za přítomnosti vedení, vyučujících školy, vedení města a rodičů bylo slavnostně uvedeno do „studentského stavu“ 32 studentů primy osmiletého gymnázia a 23 studentů prvního ročníku čtyřletého gymnázia.
Slavnostní imatrikulaci zorganizovalo českotřebovské gymnázium za svoji více než stoletou existenci poprvé. Po přivítání přítomných a hudebním vystoupení studentek gymnázia Pavly Strouhalové a Magdy Frišové předstoupili se svým projevem před plný sál rodičů a ostatních přítomných ředitel gymnázia dr. Petr Poldauf a místostarostka České Třebové ing. Jaromíra Žáčková. Poté následovalo  představení studentů, předání pamětních listů a podpis studentů do imatrikulační knihy. S přáním úspěšného studia a několika vtipně podanými radami vystoupili před nové studenty maturanti Barbora Horáková a Filip Drvoštěp. Tečku za slavnostním aktem udělalo opět hudební vystoupení.  Slavnostní imatrikulace byla organizována gymnáziem a Spolkem Gymnázia Česká Třebová ve spolupráci s Kulturním centrem a vedením Města Česká Třebová.    PhDr. Tomáš Kupka (foto Mgr. Milana Soukupová) 
Konference Asociace učitelů španělštiny na Gymnáziu Česká Třebová

Nejen geograficky výhodná poloha České Třebové, ale i velmi dobré technické zázemí zdejšího gymnázia a vstřícnost vedení školy byly důvodem, proč si již podruhé toto místo vybrala Asociace učitelů španělštiny ČR pro konání své konference a workshopu. Setkání, na které přijely na dvě desítky vyučujících a lektorů španělštiny z celé republiky, bylo věnováno výuce reálií a kultury španělsky mluvících zemí v hodinách španělštiny. Po zahájení konference předsedkyní AUŠ doc. Věrou Hoffmannovou z UK Praha následoval program s přednáškami a workshopy vedenými lektory a vyučujícími na univerzitách a středních školách. Dr. Tomáš Kupka z Gymnázia Česká Třebová hovořil na téma efektivního využití hispánského filmu ve výuce a při mimoškolních aktivitách. Mgr. Eva Kotrčková z CERMATu Praha představila užitečné způsoby výuky reálií pomocí zábavných  a pro studenty atraktivních metod. Dr. Miroslava Aurová z Filosofické fakulty Jihočeské univerzity se ve svém příspěvku zaměřila na využití přísloví, pořekadel, ustálených frází a vžitých obratů ve výuce. Závěr patřil představení nových publikací pražského nakladatelství Klett, které se specializuje na učebnice pro výuku španělštiny a dalších cizích jazyků. Se zcela novou cvičebnicí obsahující modely testových úloh k nové maturitní zkoušce K nové maturitě bez obav seznámili přítomné posluchače autoři M. Aurová a T. Kupka. Pozvání na konferenci přijali také Kateřina Brožová a Carlos Ferrer Peñaranda. Autoři velmi populární učebnice Aventura představili její druhý díl. 
Rádi bychom touto cestou poděkovali Gymnáziu Česká Třebová a zástupcům města, jmenovitě místostarostce ing. Jaromíře Žáčkové, za ochotu a pomoc při realizaci této akce.
Za Asociaci učitelů španělštiny PhDr. Tomáš Kupka