Velká převaha v zastupitelstvu může znamenat málo iniciativní kontrolu        

Nebude dlouho trvat a budeme znát složení nového zastupitelstva a budou zahájena jednání o složení budoucí rady města, bude se připravovat nová koaliční smlouva na další čtyřleté volební období. Budou se rozdělovat funkce předsedů výborů a komisí, místa v dozorčích radách městských společností . Jaké jsou možnosti a varianty by byla čirá spekulace a proto se do ní nemá cenu pouštět. Přesto je dobré se na toto téma zamyslet a poučit se zkušeností  z volebního období, které právě končí. 

Současná radniční koalice má neuvěřitelně velkou převahu. Ta předchozí měla jen 14 zaručených hlasů (51,5%), ta současná jich má 21, tedy  více než 77%. To znamená  že pouhých 6 zastupitelů zastupovalo strany, které neměly zastoupení v radě města, tedy "opozici". Nikdy se o ní tak ani nemluvilo, jako by všichni zastupitelé tahali za jeden provaz.  Většina  hlasování  tomu také napovídala, nevedly se ani dlouhé diskuze, byla to taková idylka. Myslím, že to mohu potvrdit, ač "nezastupitel", tak za celé čtyři roky jsem na zasedání městského zastupitelstva chyběl jen jedenkrát, řada zvolených zastupitelů měla počet absencí daleko větší.

Velká část hlasování v ZM se vede o majetkových záležitostech a zde je  jasné, že názor zastupitelů je často prakticky totožný. Diskuzi a rozdílnost přístupu bych očekával při rozhodování o záměrech a rozhodnutí ovlivňujících rozvoj města, také při přípravě městského rozpočtu.  Hodně věcí  se řeší v radě města, je takovou "městskou vládou".  Zpráva o práci rady města zastupitelům předkládána nebyla, ačkoliv se jednání konalo někdy až po 3 měsících a během této doby jistě rada města projednala důležité problémy. Řada z nich na pořad jednání zastupitelů  ani nedošla, ač se jednalo o problémy jistě celoměstské. Uvedu např. projekt "radiobus", kde  rada města nechala vše na bedrech firmy AUDISBUS a přitom by daleko prospěšnější bylo vytvořit pracovní skupinu zastupitelů a odborníků, kteří by projekt připravili, pokud by ovšem o to měli zájem. Zajištění takové služby, na které se v budoucnu jistě bude muset město samo nějak podílet, bude vyžadovat vyhlásit záměr a  nějakou formu soutěže. Současná navržená podoba je vlastně šita na míru výše uvedené firmě, která si projekt nakonec i sama vytvořila. Diskuze na zastupitelstvu byla jen velmi chudá - byla vedena jen v tom smyslu, že je třeba, aby linka vedla také až na starou Lhotku.  Jako by zájem zvolených zastupitelů o dění ve městě až tak velký nebyl.

Na malou iniciativu jsem také narazil při hodnocení práce dvou důležitých výborů zastupitelstva města.  Oba  ze zákona povinné výbory vedli zastupitelé z radniční koalice. Finanční výbor Pavel Klacl a kontrolní výbor JUDr. Martin Netolický, členy výborů byli zastupitelé nebo zástupci sedmi volebních stran, jejichž zastupitelé ve sboru zasedali. Radniční koalice tak měla i zde převahu čtyř členů výboru proti třem zastupujícím ostatní strany, které neměly zástupce v radě města. Těžko chtít, aby  za takových podmínek předsedové výborů aktivně hledali problémy a skutečně kontrolovali hospodaření a přijatá usnesení. Řešených problémů bylo minimum  nebo většinou zůstaly schovány uvnitř jednání. Zápisy z jejich jednání se na webu města neobjevují, jen jednou jedinkrát jsem  měl možnost  zveřejnit zápis kontrolního výboru a to ve věci, kterou jsem sám inicioval. Z toho dle mého názoru zcela jasně vyplývá poučení předat v příštím volebním období vedení finančního a kontrolního výboru  tzv. "opozici", protože jinak o žádnou kontrolu nejde, jenom o formalitu. 

Připomeňme  skutečnost, že jen málo z těch, kteří studují  rozpočet města je s jeho zveřejňovanou strukturou spokojeno,  také řada přijatých usnesení obsahuje text, kde je všechno v podstatě skryto v příloze a z textu se nedozvíte o co se jedná.  Sám jsem to chtěl třeba i napravit a zjistit více, ale opravdu to není jednoduché.  Často by stačilo stručně specifikovat problém a odpadla by řada podezření "co zas to schválili". Lze to posoudit i jako určitou překážku v komunikaci, která je ale snadno odstranitelná. Stávající neprůhlednost nám může ještě způsobit nějaké starosti v budoucnosti.                                            Mgr. Milan Mikolecký