Česká Třebová otevřela nový dopravní terminál                  

Česká Třebová - Multifunkční dopravní terminál byl dnes před polednem otevřen v České Třebové. Stavbu za 330 milionů korun spolufinancovala 132 miliony korun Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.
„Projekt patří v rámci ROPu k nejnákladnějším. Město ale terminál nutně potřebovalo. Jeho tvůrci a investoři mohou být právem na své dílo pyšní,“ řekl Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje a předseda Regionální rady NUTS II Severovýchod. Ten má s městem železničářů velké plány. V příštím roce by totiž měl v kraji začít fungovat dopravní integrovaný systém a Česká Třebová je spolu s Pardubicemi vytipována jako klíčové město, v němž se kříží téměř všechny druhy moderní dopravy.
Kromě města, které se na stavbě nového terminálu, podzemního parkoviště a pěší zóny podílelo 157 miliony korun, se Bezručovo náměstí proměnilo také díky nové fasádě rozlehlé nádražní budovy, propojené s podzemním parkovištěm. Na tom mají zásluhu České dráhy, a.s., jež spolu s městem a krajem velký projekt podpořily.
„Během roku a půl jsme zanedbaný prostor před vlakovým nádražím kompletně přebudovali. Předtím se neustále řešily problémy s nedostatkem parkovacích míst a zastaralým autobusovým nádražím. Nyní je v podzemním parkovišti k dispozici 272 míst, počítáme ale i s cyklisty, pro něž jsme pořídili 26 uzamykatelných boxů na kola. Třebováci i přespolní cestující už dnes oceňují komfort nového autobusového terminálu s přehledným informačním systémem, který mohou využívat i neslyšící a nevidomí,“ dodal starosta (mag).

 

 

Foto Luboš Kozel