Kraj předložil Strukturální plán Pardubické krajské nemocnice  

Pardubice (23.9.2010) - Pardubická krajská nemocnice poskytuje akutní zdravotní péči s komplexní strukturou medicínských oborů. Kromě funkce městské nemocnice pro statutární město Pardubice plní také funkci spádové regionální nemocnice se specializovanou péčí a je rovněž významnou vzdělávací institucí, neboť nabízí výukové zázemí Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice a lékařské fakulty v Hradci Králové.
Přes strategicky výhodné umístění areálu nemocnice v rámci krajského města neodpovídají dnešním požadavkům rozmístění jednotlivých pavilonů a jejich stavební a technická vybavenost. Základ provozního uspořádání byl položen v polovině minulého století, nejstarší používaná budova je z roku 1902.
Nároky na poskytování akutní zdravotní péče neustále rostou, péče se komplikuje a prodražuje. Tuto péči nyní musí poskytovat multioborové týmy lékařů a dalších pracovníků za pomoci složitých technologií. Pardubický kraj nyní na základě Střednědobé koncepce zdravotnictví předkládá vizi dalšího rozvoje nemocnice.
 
Strukturální plán Pardubické krajské nemocnice se skládá z těchto základních prvků:
- Prostorová centralizace intenzivní a nejdražší akutní péče do jednoho monobloku, vytvoření centrálního příjmu.
- Prostorová a provozní centralizace laboratorního komplementu.
- Nové řešení automobilové dopravy a pohybu pěších a imobilních.
- Moderní pojetí technického zabezpečení chodu nemocnice.
Základním úkolem nemocnice je soustředit nejdražší akutní provozy do jednoho monobloku a tím zjednodušit provozní uspořádání, zefektivnit, zrychlit chod nemocnice a zkvalitnit poskytovanou zdravotní péči. Na centrální příjem naváží všechny ostatní složky poskytované péče (lůžková oddělení a komplement). Zároveň se nově definuje rozmístění jednotlivých provozů v rámci areálu PKN. U hlukově zatížené části blízko železničního tahu budou umístěny nezdravotnické technické provozy.
Nezbytnou součástí vize je nové pojetí řešení automobilové dopravy a pohybu pěších a imobilních. S novou výstavbou a rekonstrukcí stávajících objektů je navržen nový spojovací nadzemní koridor, který zjednodušuje pohyb v rámci nemocnice, pacienti a návštěvnici nemocnice se komfortně a bezbarierově dostanou do požadovaných objektů, oddělí se doprava automobilová od pěších.
Strukturální plán také navrhuje moderní pojetí technického zabezpečení chodu nemocnice. S novými objekty souvisí i nové vybudování trafostanic a technického zázemí budov, je navržen i centrální technický dispečink navázaný rovněž na nadzemní koridor, v němž kromě lidí mohou proudit i media do jednotlivých pavilonů.
Nemocnice musí rovněž reagovat na požadavky provozního řízení a s tím související kvality zdravotní péče. V dnešních podmínkách se kvalita v oblasti řízení neobejde bez moderního zázemí informačních a komunikačních technologií.
Vize vedoucí k centralizaci vyšetřovacích a léčebných složek představuje značné úspory budoucích provozních nákladů a optimální využití personálu a drahého přístrojového vybavení. Jakmile dojde k centralizaci akutního příjmu (vytvořením nového hlavního objektu 27 A,B,C,D), bude se moci efektivněji využít lékařských kapacit, poklesnou tím i provozní náklady na dosud rozptýlený příjem v jednotlivých pavilonech a s tím související mezipavilonovou dopravu.
Cílem, k němuž nemocnice směřuje, je poskytování plnohodnotné, kvalitní a dostupné akutní zdravotní péče při efektivním vynakládání finančních prostředků. Strukturální plán je jedním z nástrojů k uskutečňování tohoto cíle, neboť akceptováním jeho koncepce se vyloučí z dlouhodobého hlediska neefektivní rekonstrukce či výstavba, která by v budoucnu mohla ohrožovat celkový rozvoj nemocnice.                                                                                                                                         Oddělení komunikace