Skauti byli na Slovensku                                                        


Ve dnech 25. 9. – 28. 9. 2010 pořádali českotřebovští skauti ze střediska „Javor“ Česká Třebová tradiční návštěvu slovenských skautských kamarádů z družebního města Svit.
Přestože ve Svitu v současné době žádný skautský oddíl nefunguje z důvodu nedostatku vedoucích, tak odjela skupina 8 skautů a skautek na své pravidelné setkání se Slovenskými skauty do Svitu. Při své cestě na Slovensko jsme nejdříve navštívili masiv Nízkých Tater, kde jsme uskutečnili výstup na nejvyšší hory tohoto pohoří Chopok s výškou 2024m n. m. a Ďumbier s výškou 2043m n. m. Po absolvování této první túry jsme se přesunuli do města Svit, kde jsme našli útočiště na zahradě u bratra „Fera“, který nám již pravidelně poskytuje azyl na své zahradě pro stavbu stanů. První večer se slovenskými skauty jsme naplánovali jednotlivé akce na náš pobyt. Z důvodu nepříznivého počasí jsme zrušili výlety do našich oblíbených tatranských velikánů a dopracovali náhradní program. V neděli z důvodu neustávajícího deště jsme se tady vypravili na prohlídku jeskyní, které nám bratři doporučili. Nejdříve jsme navštívili „Ochtinskou aragonitovou jaskyňu - Krehká krása“, která nás upoutala svou zvláštní výzdobou tvořenou trsy jehliček, různé vějíře a spirály z aragonitu tvořící obrazce. Naladěni touto krásou jsme se přesunuli na návštěvu jeskyně „Domica“, kde nás upoutala jednak velikost jeskynních prostor, množství odpočívajících netopýrů, ale především plavba na podzemní říčce. Na doporučení zdejšího průvodce jsme ještě navštívili areál jeskyně „Baradla“ na maďarské straně. Po večerním posezení se zpěvem nás další den čekal výlet do Slovenského ráje, kde jsme i přes deštivé počasí absolvovali túru z parkoviště na Podlesku roklinou „Suchá Belá“ s krásnými vodopády, skalními okny a nádhernými peřejemi na „Kláštorisko“ a dále na Letanovský mlýn“, odkud jsme se „Prielomem Hornádu“ vrátili zpět na parkoviště. Přes deštivé počasí nás uchvátila krása zdejších prostor a při večerním grilování jsme si navzájem se slovenskými bratry sdělovali dojmy z dnešního výletu. Po deštivé noci a výměně zkušeností s vedením oddílu (ve Svitě - jak si poradit se sháněním nových vedoucích) jsme se začali chystat na návrat zpět do Čech.
Přestože se slovenským skautům zatím nedaří řešit jejich problémy s hledáním vedoucích a následně s pokračováním skautské činnosti, tak doufáme, že naše pětiletá spolupráce bude dále pokračovat a budeme se těšit na návštěvu slovenských skautů na jaře u nás v České Třebové. Více informací a fotek z akce lze nalézt na našich stránkách: http://trojka.e-skaut.cz/akce-minule/navsteva-skautu-ve-svitu-2010/ 
                                                                                                III. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová