Českotřebovský deník 263/2011  (1.10.)                                

Hudební vystoupení v Domově pro seniory  

V pondělí dne 19. září, v odpoledních hodinách, se  v aule českotřebovského Domova pro seniory  v Bezděkově  uskutečnil další z pravidelných „Hudebních pondělků“. K dobré pohodě zdejších obyvatel zahráli a zazpívali již tradiční hosté domova, pánové Petr Skalický a Vladislav Zoubek, tentokrát spolu se svými hudebními kolegy – Josefem Chudým, Janem Janíčkem ml. a Bedřichem Ducháčkem.  Mnoho babiček a dědečků  si zazpívalo spolu s nimi  a  ve vzpomínkách  se přeneslo  do dob svého mládí. V kapli po celé odpoledne, jako obvykle, panovala dobrá nálada.  Martin Šebela
 
 
Nová rolba bude také v Přívratu

Do Přívratu byla  ve čtvrtek 29. září přivezena nová rolba značky Pisten bully 300, podobná té, která jezdila již v poslední sezóně na Pekláku a osvědčila se. Je to rolba velmi kvalitní a prestižní značky , která je opatřena i frézou. Kvalita sjezdovek se díky nové rolbě jistě zvýší a tím i atraktivnost střediska, které je vyhledáváno především rodinami s dětmi.  Šéfem Skiareálu v Přívratu je  Miloš Menclík.

 

Hejtman Radko Martínek bude v Bruselu jednat o rozpočtu EU

Hejtman Radko Martínek  bude začátkem příštího týdne na pracovní cestě v Bruselu. Během pondělí a úterý se sejde se zástupci Evropské komise, polského předsednictví a dalšími odborníky na regionální politiku a finanční záležitosti Evropské unie.  V souvislosti s připravovaným novým finančním rámcem (tzv. evropským rozpočtem) na roky 2014 - 2020 bude diskutovat změny v legislativě navržené Evropskou komisí zejména v oblasti regionální politiky a jejich dopad na kraje. Během pondělí se setká se členy kabinetu komisaře pro regionální politiku Johanese Hahna. Hlavními tématy jejich rozhovoru budou především připravovaná legislativa Evropské komise týkající se strukturálních fondů (Evropského fondu pro regionální rozvoj a Evropského sociálního fondu) a Kohezního fondu, ale také role regionální politiky v naplnění Strategie 2020. Hejtman Radko Martínek neformálně představí pozici českých krajů. O novém finančním rámci a postoji členských států včetně ČR bude hejtman Martínek diskutovat s attaché pro finanční politiku na Stálém zastoupení ČR při EU. Na programu je mimo jiné také seznámení s novým velvyslancem ČR v Belgii panem Ivo Šrámkem či schůzka s vedoucím pracovní skupiny pro strukturální opatření v rámci polského předsednictví EU.

 

Nominujte dobrovolníky, neziskovky i firmy, které dobrovolnictví podporují 

Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým krajem připravila v rámci Evropského roku dobrovolnictví 2011 Ocenění dobrovolníků, nestátních neziskových organizací a společensky odpovědných firem z Pardubického kraje. Cílem akce je vyzdvihnout a ocenit nenahraditelnou činnost těchto lidí a organizací. Své nominace mohou posílat občané do 15. listopadu na adresu organizátora (KONEP o. s., Pernštýnská 15, Pardubice 50 02). V Pardubickém kraji aktivně působí celá řada dobrovolníků a neziskových organizací. „Jsou zde lidé, kterým nezáleží jen na sobě, ale mají zájem i o své spoluobčany a prostředí kolem sebe,“ říká Pavel Šotola, radní Pardubického kraje a dodává vysvětlení: „Jsou to lidé, kteří svůj čas věnují druhým s radostí a bez nároku na odměnu. Proto jim náleží společenské uznání. A uznání patří i těm, kteří dobrovolnictví podporují.“ Nominace jsou rozděleny do 3 kategorií: Dobrovolník, Nestátní nezisková organizace a Společensky odpovědná firma. Základní pravidla určující, kdo může být nominován a kdo nominovat, jsou uvedena na nominačních listech. Nominační listy jsou ke stažení na informačním portálu pro neziskové organizace www.nevladky.cz v sekci „dobrovolnictví“.  Každá nominace bude oceněna pamětním listem, deset počinů z každé kategorie obdrží věcnou cenu a pět nominovaných se podívá do Štrasburku. Slavnostní vyhlášení oceněných se uskuteční 7. prosince ve společenském sále Magistrátu města Pardubic. „Nejvýznamnější počiny z oblasti dobrovolnictví ocení nezávislá komise složená ze zástupců veřejné správy, neziskového a podnikatelského sektoru. Komisi jmenuje radní Pardubického kraje zodpovědný za neziskový sektor Pavel Šotola,“ říká k pravidlům Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, o. s.

PRODÁME RODINNÝ DOMEK (LEVOU ČÁST DVOJDOMKU) SE ZAHRADOU V ČÁSTI PARNÍK U PLAVECKÉHO BAZÉNU. Kontakt : 724 500 167   602 651 172

I. kuželkářská liga mužů: remíza v Jihlavě 

Výsledkový servis
TJ Sokol Luhačovice - TJ Spartak Přerov 4:4 3504-3499 (9,5:14,5) 01.10.
KK Konstruktiva Praha - TJ Třebíč 6:2 3429-3349 (15:9) 01.10.
TJ Jiskra Kovářská - KK Slavoj Praha 7:1 3438-3311 (13,5:10,5) 01.10.
KK PSJ Jihlava - TJ Lokomotiva Česká Třebová 4:4 3416-3350 (14:10) 01.10.
SKK Vrchlabí - SKK Náchod 6:2 3657-3625 (13,5:10,5) 01.10.
TJ Sokol Husovice - TJ Centropen Dačice 6:2 3364-3228 (14,5:9,5) 01.10
 
KK PSJ Jihlava 3416 4:4 3350 TJ Lokomotiva Česká Třebová (14:10)
BRAUN Daniel 597       3:1 557 ŠIC Michal
ŠEVELA Jan 532          2:2 543 HETYCH Jiří
PARTL Jiří 551             1:3 579 HOLANEC Petr
BENEDIKT Petr 576    2:2 582 ZUBALÍK Karel
VALÍK Tomáš 549       2:2 563 VYMAZAL Pavel
PARTL Stanislav 611 4:0 526 KMONÍČEK Jiří
rozhodčí: VACKOVÁ Šárka, diváků: 18, utkání trvalo: 3:25
Navíc bylo rozehráno další neúplné kolo ve středu - na státní svátek sv. Václava. Tabulka je tak neúplná, Lokomotiva právě ve středu nehrála. V neúplné tabulce je se třemi zápasy zatím na 9. místě, většina má odehrané 4 zápasy.
NEPODCEŇUJTE PREVENCI SVÉHO ZDRAVÍ! VZKAZUJE POLIKLINIKA ČESKÁ TŘEBOVÁ A ZVE NA ŘADU BEZPLATNÝCH VYŠETŘENÍ.

Nechat si zdarma zkontrolovat svá mateřská znaménka či hladinu cholesterolu v krvi mohou všichni zájemci ve středu 5. října od 13.00 do 17.00 hodin v Poliklinice Česká Třebová (dříve Železniční), která je členem skupiny AGEL. Poliklinika pořádá akci pod názvem „Den prevence“, v rámci které vyzývá všechny zájemce, aby nepodceňovali prevenci svého zdraví, a nabízí bezplatně řadu zajímavých vyšetření.
Všichni zájemci si budou moct nechat změřit hladinu cukru a cholesterolu v krvi, krevní tlak a EKG. „Všem návštěvníkům změříme rovněž nitrooční tlak bezkontaktním tonometrem. Nebude chybět ani často vyhledávané vyšetření pigmentových kožních lézí pomocí dermatoskopu. Zájemci mohou podstoupit také spirometrické vyšetření, na základě kterého dokážou lékaři diagnostikovat určité druhy plicních onemocnění jako je astma nebo bronchitida,říká ředitel polikliniky Ing. Bohuslav Kolář, MBA. Smyslem všech bezplatných vyšetření je přispět k prevenci a včasnému záchytu závažných onemocnění. Například vysoký krevní tlak přispívá ke kornatění tepen, jehož důsledkem může být i cévní mozková příhoda. Dokud však nenastanou komplikace, převážná část lidí si vůbec nemusí všimnout, že nastal nějaký problém. „Lidé často ani netuší, jaký tlak mají. Právě při této příležitosti mohou tyto informace získat a poradit se přímo s odborníky,“ doplňuje ředitel s tím, že na závěr návštěvy výsledky vyšetření vyhodnotí lékař a doporučí lidem vhodné způsoby prevence nebo léčby případných onemocnění.
Poliklinika Česká Třebová zajišťuje ve svém regionu léčebně preventivní péči ambulantního typu vykonávanou praktickými lékaři a ambulantními specialisty a závodní preventivní péči pro organizace a firmy.

 

Farmářské trhy v klidové zóně na Starém náměstí v České Třebové budou pokračovat po 14 dnech vždy v úterý v následujících termínech:  11.10., 25.10., 08.11., 22.11., 06.12., 20.12.2011 od 09:00 hod. do 16:00 hod. 
 
Den stromů budeme slavit 12. října

ČSOP Zlatá studánka ve spolupráci s odborem Životního prostředí Městského úřadu v České Třebové pořádá 12. 10. Den  stromů
Akce se koná v Ekocentru Červenka při ZŠ Habrmanova v Č. Třebové a přilehlých prostorách od 14 do 18 hodin. Návštěvníci mají možnost prohlédnout si prostory Ekocentra, tabule s plody, šiškami, informační tabule, informovat se o činnosti ekocentra i organizace, odebrat propagační materiály.
Program:  16:00 zasazení 2 stromů (dřín obecný - Cornus mas.) v prostoru mezi ZŠ Habrmanova a gymnáziem ve spolupráci s odborem ŽP Městského úřadu v Č. Třebové a firmou Eko-bi, s.r.o.
17:00 Přednáška – Lesy v okolí Č. Třebové (p. Pecháček)
 
Na Svojanově se staví i slaví   

Svojanov (26. 9. 2011)  - Hrad Svojanov se proměňuje. Vyrůstá do krásy díky evropským penězům, ale také prostředkům z Ministerstva kultury, Pardubického kraje a vlastníka objektu, města Poličky. O tom, jak obnova středověké památky pokračuje, se přesvědčil hejtman Radko Martínek při sobotní návštěvě, kdy zde připomínali oblíbenou zábavu majitelů hradu v 19. století pod názvem Lovecká slavnost.
„Je to neuvěřitelné, kolik práce se zase za poslední půlrok  udělalo,“ pochválil hejtman Martínek opravenou fasádu i nové vnitřní prostory  Hradního paláce. Odtud zamířil do Domu zbrojnošů, kde v přízemí obdivoval  dovednost   štukatérů, fasádníků a tesařů. 
Jak uvedl kastelán  hradu Miloš Dempír, příští rok  bude obnova pokračovat, nové fasády se dočká Dům zbrojnošů a vnějšího hradební obvod.  Revitalizace hradu Svojanov za 26 milionů korun významně podpoří cestovní ruch v regionu. „Pokud se  má cestovní ruch v regionu rozvíjet, je třeba využívat jeho přírodního a kulturního potenciálu,“ upřesnil hejtman, proč investice z evropských peněz směřují právě do projektu obnovy hradu Svojanov.  Z EU získala Polička pro hrad  22 milionů korun.