Českotřebovský deník 265/2011 (2.10.)                                  
Vejdou se děti do školek? 

Během prázdnin byl nedostatek míst v mateřských školách jedním z hlavních problémů města, zdálo se, že (nouzové) řešení  navýšit počty dětí ve třídách nebude stačit. O problému se mluvilo také na jednání ZM dne 1. srpna.  Všechno dobře dopadlo, nakonec se díky dalšímu navýšení počtu dětí také v dalších dvou MŠ, přesunu dětí do MŠ v Rybníku a migraci podařilo všechny děti umístit. O problému informovala také   MF DNES (27. 8., kdy problém ještě vyřešen nebyl) a následně také OIKTV cca o měsíc později, kdy již byla ve  školkách dokonce "volná místa". 
Uvedené články následně uvádím: 
 
MFDNES (27. 8): V České Třebové se děti nevejdou do školek, město ale nové nepostaví  

Celkem zhruba 40 dětí z České Třebové se letos nevejde do mateřských škol. Starosta sice přiznává, že kapacita školek je na hraně, rozšiřovat je však vzhledem k demografickému vývoji nehodlá. V městských školkách je místo pro 430 dětí. "Chápu, že je situace v tuhle chvíli napjatá, a chápu i rozzlobené rodiče. Radnice ale musí vycházet z toho, kolik veřejných financí má k dispozici a jak s nimi naloží," uvedl starosta. Vedení města o této otázce několikrát jednalo jak na radě, tak s ředitelkami všech stávajících školek, nakonec se ale rozhodlo kapacitu mateřských školek razantně nenavyšovat. Zřízení nové třídy by přišlo na několik milionů korun, radnice se navíc domnívá, že podle demografické křivky současný přetlak ve školkách během roku, dvou opět opadne. "Bylo by krajně neekonomické dnes do rozšiřování investovat milionové částky a za dva roky hledat pro tyto prostory nové využití," dodal starosta. Stejný názor ale nemají ani rodiče dětí, které se od září nepodařilo do školek umístit, ani ředitelka Mateřské školy U Stadionu Ludmila Pechancová. "Jen v naší školce zůstalo oproti přihláškám neumístěno třicet dětí. Proto měly všechny ředitelky s paní místostarostkou Žáčkovou jednání, při němž se probíraly jmenné seznamy a jméno po jméně se kontrolovaly," uvedla ředitelka.
Soukromé hlídání si rodiny nemohou dovolit. Některé děti byly podle ní přihlášeny hned do několika školek, takže se nechaly pouze v jednom seznamu. "Tím jsme získali osm míst, na něž už jsme vydali zhruba padesátku přihlášek," konstatovala ředitelka Pechancová. Hned první den si přitom vyzvedlo přihlášku pětatřicet rodičů.Problém ředitelka mateřské školy nevidí pouze v nedostatku míst. Navýšení kapacity jednotlivých tříd podle ní také není optimální řešení. Podle vyhlášky totiž může učitelka opustit budovu pouze s dvaceti dětmi, ve třídě je ale tolerance plus minus čtyři děti. "Pokud jich máte ve třídě povolených čtyřiadvacet a na vycházku jich učitelka může vzít jenom dvacet, musí se ředitelka postarat o jejich dozor. Ostatní povinnosti prostě v tu chvíli musejí počkat. A to už vůbec nemluvím o tom, jak těžké je vysvětlovat samotným dětem, že se na vycházku prostě nemohou vydat," dodala Ludmila Pechancová. Ještě méně se líbí současná situace rodičům neumístěných dětí. Ti poukazují na to, že řešení navrhovaná některými radními jsou většinou nereálná. Soukromé hlídání nebo babičky, jak navrhovala místostarostka Jaromíra Žáčková, je pro mnoho mladých rodin buď finančně nedostupné, nebo vzhledem k věku prarodičů či jejich bydlišti nereálné
 
OIKTV (20.9.): ŠKOLKY NAVÝŠILY KAPACITU A PŘIJALY VŠECHNY DĚTI

Se zvýšeným počtem dětí se letos musely vypořádat českotřebovské mateřské školy. Navýšením kapacity na 28 dětí ve třídě se nakonec podařilo uspokojit rodiče všech dětí nad 3 roky, kteří o přijetí požádali. Letošním rokem nastupovaly do mateřských škol děti silných populačních ročníků. Nejen v České Třebové se to projevilo zvýšeným zájmem rodičů u zápisu. Dvě školky to předpokládaly a v předstihu požádaly o navýšení kapacity dětí ve třídě. V ostatních vznikl převis dětí, které k docházce zapsány nebyly. Začátkem srpna se situace prostřednictvím nespokojených rodičů dostala až na jednání městského zastupitelstva. Výsledkem byl dodatečný zápis do MŠ u Stadionu a žádost o navýšení maximální kapacity i pro ostatní školky. V pondělí 5. září se k situaci uskutečnilo společné jednání se všemi ředitelkami českotřebovských mateřských škol. Nakonec se ukázalo, že díky zářijové migraci obyvatel zůstala v českotřebovských školkách ještě dvě místa volná. Podle rozhodnutí z radnice budou do podzimu sloužit jako povinná rezerva pro děti, které by případně dodatečně získaly odklad ze zahájení povinné školní docházky. Pro děti s odkladem ze slabších sociálních vrstev0 město Česká Třebová letos poprvé otevřelo přípravnou třídu na Speciální základní škole.
 
Dodatek:

V zářijovém vydání Čt zpravodaje jsem se ale na statistických datech snažil vysvětlit, že žádný důvod ke spokojenosti nebude, i když se nám letos podaří děti do školek umístit. Za rok odejde do ZŠ slabý ročník a nastoupí další silný, ještě silnější než ten letošní. Vše je dokonale zdokumentováno a k dispozici jistě i odboru školství MěÚ. Proto se divím vyjádření starosty města ve výše uvedeném textu o tom, že "Bylo by krajně neekonomické dnes do rozšiřování investovat  milionové částky a za dva roky hledat pro tyto prostory nové využití". Právě na jednání ZM 1. srpna jsem se ptal na to, kolik by otevření a vybavení "rezervní" třídy MŠ  ve školce u Stadionu (dosud využívané pro MC ROSA) stálo. O žádných milionech řeč nebyla. Také nemohu souhlasit s uvedenou dobou  "dvou roků", považuji to za řečnický obrat, který by přece nemohl ani nastat.  Vždyť i kdyby byl jen jediný silný ročník mezi ostatními slabými, pobyl by v MŠ roky tři. Ze statistik víme, že jsou nejméně tři silné ročníky za sebou, jde tedy "investici" (ve skutečnosti vybavení třídy) nejméně na pět roků. A i kdyby pak měl zase počet žáků klesat, jistě by učitelky MŠ, ale i maminky  malých dětí přivítaly opětné snížení počtů dětí ve třídě a nebo posílení alespoň jedné ze školek ve městě zdravotnickým personálem tak, aby bylo možné přijímat i dětí mladší než tři roky. Tak je to běžné v jiných městech, kde si občané tuto možnost pochvalují. U nás to vypadá (alespoň podle výše uvedeného článku z MF DNES), že ochota vyjít vstříc rodinám s malými dětmi není příliš velká. Na jedné straně  ve městě bojujeme o zřizování nových pracovních míst a nové soukromé investice a na druhé straně by v případě nedostatku míst v MŠ  musela řada maminek zůstat na podpoře jen proto, že Město nechce otevřít další třídu mateřské školy, i když má ve svém vlastnictví budovu MŠ U Stadionu, která není pro svůj původně určený účel ani nyní dosud plně využita. Proto se divím těm milionům, které by byly údajně potřeba na to, aby budova školky sloužila celá jako školka.  V devadesátých letech si Město muselo budovu této školky od Primony koupit (stálo to tehdy 8 milionů) a to v době, kdy byl rozpočet města podstatně nižší než dnes, bylo nepříznivější rozpočtové určení daní.. Kdybychom dnes tuto celou budovu  využili pro MŠ, naplnili bychom tím záměr tehdejšího vedení města (v době starostování Lubomíra Hýbla).

 

Žhářský útok v České Třebové - Lhotce bude v říjnu před soudem                        

Tento měsíc se bude konat soudní jednání proti obžalovaným .I. Hovorkovi a R. Klimešovi obviněných ze spáchání trestných činů zločinu vraždy ve stádiu pokusu, o přečin poškození cizí věci, a o přečin porušování domovní svobody, který se udál začátkem února t.r.  v Č. Třebové -  Lhotce.  Oba obžalovaní  již byli dříve soudně trestáni, I. Hovorka dokonce 19x. V obžalobě je napsáno, že polehčující okolnosti ani u jednoho z obviněných zjištěny nebyly. Jednání obviněných bylo vedeno v úmyslu, po předchozím uvážení, ve snaze usmrtit členy  postižené rodiny.  Vyplývá to z výpovědí. Celá událost je velmi smutná a svědčí o problémech, které v lokalitě vznikaly. Považuji za nutné, aby se všechno podrobně vysvětlilo a objasnilo, je to jediný způsob, jak  zajistit pro další období klid a pořádek. Důvodem byly i  nepřesné a  tendenční články v MF DNES, informující o události bezprostředně po události, vycházející snad ze sdělení tiskových mluvčí policie a podobných zdrojů. Udělaly více škody než užitku. Žhářský útok ve Vítkově měl rasové pozadí a byl důsledně sledován celou republikou. Tady jsme za našimi humny měli podobnou událost, příčiny se však nikde veřejně nezkoumaly. I zde jsou však dva obvinění a jejich další "okolí" a cíl nebyl zvolen náhodně. Postižená rodina je  stále pod kontrolou lékařů a policejních psycholožek. Možná očekávala také pomoc od někoho z Města a distancování se od tohoto ohavného kriminálního činu, tak jak to třeba bylo učiněno ve Vítkově. Nestalo se tak, možná to nikoho nezajímalo.   (mm)
 
Pro připomenutí uvádím  ještě informaci z tisku k uvedené události :

Dne 3. února ve 23.20 hodin byl na operační a informační středisko hasičů oznámen požár rodinného domu ve Lhotce u České Třebové. Jednalo se o celodřevěný rodinný dům. Uvnitř byly umístěny požární hlásiče, které se spustily a díky nim se čtyři osoby, jež se nacházely uvnitř, stačily zachránit před plameny. Jedna osoba ale vyskočila z okna ze druhého patra a utrpěla zranění. Obyvatelům domu se podařilo plameny uhasit ještě před příjezdem hasičů. Hasiči poté zkontrolovali dřevěný objekt, zda se požár nešíří skrz dřevěnou stěnu, tepelnou izolaci nebo stropem do dalších míst objektu. Ohořelá konstrukce musela být postupně hasiči rozebrána. Požár byl zcela zlikvidován šest minut po půlnoci a podle slov vyšetřovatele hasičů byl založen úmyslně. Škoda nebyla dosud přesně stanovena. Kromě profesionální jednotky byla k události povolána také JSDH Česká Třebová.

Policejní mluvčí Markéta Janovská iDNES.cz potvrdila, že policisté krátce po události zadrželi muže, který požár zřejmě založil. Policisté událost dál vyšetřují.

Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/na-dum-ve-lhotce-zautocil-zhar-zena-se-zachranila-skokem-z-okna-pbq-/pardubice-zpravy.asp?c=A110204_110037_pardubice-zpravy_meb

 
V. Horáková tisk. mluvčí HZS Pardubického kraje.
 
Podnět z Olawy může pomoci školám.

Až 500 tisíc eur z vlastního programu Evropské unie by mohla získat Česká Třebová na snížení energetické náročnosti škol pomocí projektu tří států, které o dotaci společně požádají. S uvedenou možností přijeli zástupci Olawy kde se tomuto problému věnují.  Získali  nové partnerské město v Německu a do projektu přiberou i Českou Třebovou. Maximální podpora Evropské unie je 500 tisíc eur, které mají tvořit 85% ceny investice. Město by ji chtělo použít na úpravu topného systému svých dvou škol. Předpokládané náklady jsou vyčísleny na přibližnou částku 14 milionů korun, 85 % by uhradila získaná dotace.  Pro podání žádosti je ovšem napjatý termín, žádost musí být ve Vídni do 14. října, to je za pár dnů. Pokud se do této rekordně krátké doby podaří podat žádost s předepsanými podklady pak bychom se výsledek měli dozvědět již letos koncem listopadu.  Město žádá o podporu pro úpravy topného systému budov ZŠ Habrmanova a gymnázia. Město by celá investice přišla asi na 2 miliony korun.
 
V nových prostorách zahájí letošní školní rok Dům dětí a mládeže v Ústí nad Orlicí

 Rozhodnutím zřizovatele pro něj byly upraveny prostory druhého patra budovy Uměleckoprůmyslové školy na Špindlerově ulici.  Stěhování proběhlo v pondělí 12. září.  Plný provoz všech kroužků zahájí 3. října. Také v letošním roce nabídne Dům dětí a mládeže stejné kroužky jako obvykle, tzn. kroužky jazykové, technické, přírodovědné, sportovní, umělecké i řemeslné a také hry. Stejně jako v původních prostorách na Lukešově ulici k tomu bude mít k dispozici ateliér, sál na cvičení a další učebny. Zájmové kroužky na ZŠ Komenského a ZŠ Kerhartice budou fungovat i nadále. Přebudování původních prostor pro potřeby DDM proběhlo letos o velkých prázdninách a postarala se o něj hostitelská střední škola. Pro Ústí n.O. je toto řešení spíše zklamáním, byla představa o úplně novém DDM, ale zatím se tyto sny nevyplnily.
 
Nová městská  autobusová linka v Ústí nad Orlicí

 Jezdit se bude dvakrát denně, z Horního Houžovce do Kerhartic a zpět. Linka bude provozována zkušebně do konce roku. Malé autobusy na trať nastupují v pondělí 3. října. Cílem je zjistit zájem lidí o tento druh dopravy. Obsluhovat budou sídliště Dukla, nákupní střediska, hřbitov a dále zastávky po městě, na kterých staví ČSAD. Jízdné je stanoveno bez ohledu na délku trasy na deset korun pro dospělého, osm korun pro seniora a šest korun pro dítě.  Tady je ukázka, jak operativní je nové ústecké vedení, které dokázalo najít v napjatém rozpočtu města rezervu na to, aby vyslyšelo požadavky občanů. Jde o peníze, které budou letos navíc získány z  hazardu. U nás jsme skoro dva roky hovořili o projektu radiobus. Chtěli jsme moc a nemáme nic.