Českotřebovský deník 266/2011 (3.10.)                                  
Nechat si zdarma zkontrolovat svá mateřská znaménka či hladinu cholesterolu v krvi mohou všichni zájemci ve středu 5. října od 13.00 do 17.00 hodin v Poliklinice Česká Třebová (dříve Železniční), která je členem skupiny AGEL. Poliklinika pořádá akci pod názvem „Den prevence“, v rámci které vyzývá všechny zájemce, aby nepodceňovali prevenci svého zdraví, a nabízí bezplatně řadu zajímavých vyšetření.
 
Krajský fotbal - body zůstaly doma: Č. Třebová – Žamberk 2:1 (2:1) 

Česká Třebová prolomila vzájemnou negativní bilanci se Žamberkem a po dvou letech se dočkala vítězství. Neměla to ale jednoduché. O všem podstatném rozhodl už první poločas. Úvod utkání vyšel lépe hostům. Už v 6. minutě využili chyby domácího Švece na půlící čáře, kterou po rychlém brejku Černíka potrestal Bartoň – 0:1. Postupem času měl Žamberk velké problémy při bránění standardních situací. Po dvou z nich domácí do poločasu otočili skóre. Ve 20. minutě zahrával Macko rohový kop a šikovná teč Borka znamenala srovnání stavu – 1:1. Ve 34. minutě opět rohový kop Macka, gólman vyrazil míč k Myšákovi, který při dorážce nezaváhal – 2:1. Po změně stran se hosté tlačili do útoku ve snaze vyrovnat, ale finální fáze jim nevycházela a do gólové šance se dostat nedokázali. Naopak třebovské kontry byly velmi nebezpečné. Největší z nich přišel v 67. minutě, když se Myšák zbavil vyběhnuvšího gólmana, míč přes bránící hráče přihrál Peškovi, ten ale v dobré pozici mířil pouze do boční sítě. V nervózním a bojovném závěru plném ostrých osobních soubojů se už skóre nezměnilo.
 
Vánoce se blíží a v českotřebovských knihkupectvích a v infocentru MÚ můžete zakoupit nevšední dárek,  publikaci o České Třebové nazvanou „Šel jsem tím městem…  Česká Třebová očima fotografa a básníka.“ Jedná se o půvabnou knížku se zajímavými fotografiemi a inspirujícími básněmi, kterou pořídíte za 99 Kč. Neváhejte, v prodeji je několik posledních desítek knih
 
Zájemci si mohou nechat změřit průchodnost svých tepen 

Všichni zájemci v Chocni si mohou nechat změřit průchodnost tepen dolních končetin. V úterý 4. října bude v Chocni v lékárně Na Poliklinice v ulici Smetanova probíhat měření tzv. ABI indexu, jenž upozorňuje na případné riziko onemocnění ischemickou chorobou dolních končetin. Akce je součástí dlouhodobého projektu zachycení a účinné léčby této choroby, která patří k nejzávažnějším civilizačním onemocněním. „Naším cílem je zvýšit povědomí o této nemoci, kterou trpí až desetina české populace. V prvním stádiu přitom ICHDK nemá žádné viditelné příznaky, proto většina nemocných o ní ani neví. Svou závažností je přitom plně srovnatelná se srdečním infarktem,“ uvedl Ladislav Pavlík, tiskový mluvčí farmaceutické společnosti, která akci ve spolupráci s lékárnou pro veřejnost pořádá. Vyškolený personál bude v lékárně po celý den měřit všem zájemcům na speciálním přístroji ABI index, který označuje průchodnost tepen dolních končetin ve vztahu k průchodnosti tepen horních končetin. Právě zanášení tepen dolních končetin je příčinou ICHDK. Odborníci zájemcům přímo na místě podají o tomto onemocnění podrobnější informace.
Druhá příprava hokejistů: dvě třetiny na jedničku potom fiasko           
Ve druhém přípravném utkání se hokejisté Lokomotivy střetli na domácím ledě s Poličkou. Dvě třetiny předváděli velmi dobrý hokej a s favorizovaným soupeřem dokázali držet krok, v závěrečném dějství odpadli fyzicky.
Česká Třebová – Polička 3:8 (3:2, 0:1, 0:5)
Branky: 8. Chadima, 9. Rybka (Kašpar, B. Řehák), 13. Bažant (Steinmetz) – 1. Mach, 8. Grubhoffer, 28. D.Vápeník, 44. Mahel, 48. Švejda, 56. L. Boháček, 59. Veselý, 60. Krajíček.
 
Rozhodčí: Veselý – Jasanský, Brokeš. Vyloučení: 9:11. Využití: 1:1. Oslabení: 0:1. Diváků: 153.
Č.Třebová: Toman (28. Kaplan) – T. Chadima, T. Řehák, Šafář, Kiac, Rybka – Kašpar, Kvasnička, Doha – Bažant, Těšínský, Hašek - Steinmetz, B. Řehák, Chudý.
Fanouškům se představili hráči, s nimiž vedení klubu počítá pro novou sezonu. To znamená: brankář Kaplan (Choceň) a útočníci Kašpar (Šumperk), Bažant, Těšínský (oba Litomyšl) a Hašek (Choceň). Další přípravné utkání odehraje Lokomotiva ve středu 5. října v Poličce.  Zdroj: www.hokej-ceskatrebova.cz.
Mladí hokejisté v akci                                          
Přípravné utkání – ročník 2002 („velký hokej“)
sobota 24. září
HC Slovan Moravská Třebová - TJ Loko Česká Třebová 9 : 7 ( 2 : 3, 2 : 2, 5 : 2)
Branky: Švub 4, Stolín, Novotný, Cihlář
Sestava: Hriško - Koutecký, Ruda, Deml, Havránek - Pecha, Švub, Novotný R., Pojezný, Stolín, Cihlář, Kolář
„Naši chlapci poprvé letos nastoupili k přípravnému utkání a velmi příjemně překvapili. Na hráčích nebyla znát adaptace při přechodu z minihokeje na "velký hokej" a dovedli hrát víc než vyrovnanou partii s domácími. O výsledku nakonec rozhodla trošku horší disciplína našich hochů, kdy jsme po zbytečných faulech inkasovali ze samostatných nájezdů pět branek. Za celkový přístup musím chlapce pochválit,“ hodnotil Stanislav Ruda.
Přípravné utkání – mladší žáci
 sobota 24. září
HC Náchod - TJ Loko Česká Třebová 5 : 15 (1 : 8, 3 : 1, 1 : 6)
Branky: Paclík 7, Trnka 3, Orlich 3, Hájek, Umlauf
Sestava: Břeň – Zeman, Metyš, Verner, Nesejt, Paclík, Orlich, Trnka, Umlauf, Hledík, Hájek, Martinec.
„Mladší žáci sehráli další přátelské utkání, tentokrát s hráči Náchoda. I přes omluvu několika hráčů ze základní sestavy naši kluci v minimálním počtu předvedli solidní výkon a po zásluze si odvezli první letošní výhru,“ uvedl trenér Libor Paclík.
Přípravné utkání – ročník 2003 a 2004
neděle 25. září
ročník 2003
HC Slovan M.Třebová - TJ Loko Č.Třebová 8 : 6 (1 : 2, 2 : 2, 5 : 2)
Branky: Páv 2, Hošpes 2, Palán, Havránek
Sestava : Ruda - Hošpes, Koutecký, Palán, Páv , Havránek, Martinásek T.
 
ročník 2004
HC Slovan M.Třebová - TJ Loko Č.Třebová 2 : 21 ( 1 : 8, 0 : 6, 1 : 7)
Branky: Bárta 8, Fiala 7, Pachl 3, Novotný A. 2, Langr
Sestava: Martinásek O. - Novotný A., Bárta, Fiala, Rudová, Langr, Verner J., Pachl
Třeťáci odehráli první přípravu, utkání minihokeje se hrálo již podle nově upravených pravidel a s odlehčenými kotouči. Trochu jsme si na tu změnu museli zvyknout, ale jinak to byla na začátek sezony poměrně dobře odehraná utkání.“
Další příprava bude sehrána 1. října na českotřebovském zimním stadionu od 9 hodin turnajově s Chrudimí a Chocní.
LIGA MLADŠÍCH ŽÁKŮ
 
středa 28. září:
TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Skuteč 3 : 6 (0:3, 2:1, 1:2)
Branky: Trnka, Rozlílek, Křepela
Sestava: Kollert, Hriško - Hájek, Rozlílek, Orlich, Křepela, Umlauf, Hledík, Trnka, Kleisl, Švub, Novotný, Zeman, Metyš, Verner, Nesejt
I přes bojovný výkon, který podali všichni hráči, se Lokomotivě nepodařilo v prvním mistrovském utkání na domácím ledě zvítězit. Poděkování patří oběma brankářům.                                                                                      Zdroj: www.hokej-ceskatrebova.cz
 
Barokní schodiště na Rychnovsku patří obcím

Rychnov nad Kněžnou, 3. 10. 2011 – Schodiště v účetní hodnotě 7 milionů korun s balustrádami a výzdobou, které vede ke kostelu Panny Marie Bolestné, bezúplatně převedl obcím Lhoty u Potštejna a Borovnice ÚZSVM, odbor Odloučené pracoviště Rychnov nad Kněžnou (Územní pracoviště Hradec Králové).
Přístupové schodiště s balustrovým zábradlím na svahu návrší Homole, výrazné dominanty regionu, je vedeno jako kulturní památka a zároveň ojedinělá umělecká a stavební památka v rámci střední Evropy.  Schodiště je tvořeno 153 kamennými stupni a 16 odpočívadly.Stavba kostela začala v roce 1692, postupně byl vybudován poutní areál se dvěma kaplemi a schodištěm. Počet schodů odpovídá počtu tzv. zdrávasů na velkém růženci (s třemi úvodními zdrávasy), odpočívadla odpovídají tzv. otčenášům.
Sochařská výzdoba pochází z 2. poloviny 18. století, v 90. letech 20. století byla restaurována. Nedlouho po restauraci soch a váz schodiště bohužel neodolalo zájmu nenechavců, památka byla proto převedena s nekompletní sochařskou výzdobou.
ÚZSVM předal schodiště včetně pozemku o výměře 435 m². Obce mají zájem památku opravit, pečovat o ni a zachovat ji příštím generacím. Památka byla v předchozím období bezúspěšně nabízena Ministerstvu kultury ČR, kraji i církvi.

 

Podzimní zahradnická FLORA OLOMOUC 2011   

Největší výstava ovoce a zeleniny bude zářit paletou barev
Špičkovou produkci domácích i zahraničních  pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnická výstava FLORA OLOMOUC 2011. Největší akce svého druhu v ČR se uskuteční ve dnech 13. – 16. října (otevírací doba: denně  od 9 – 18  hod.,  v neděli 9 – 17 hod.) na Výstavišti Flora Olomouc.
V hlavní expozici s názvem „PALETA BAREV“ se pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy  představí nejlepší domácí pěstitelé ovoce a zeleniny. Součástí výstavy bude už tradičně podzimní klání v aranžování květin – tentokrát budou nejlepší čeští domácí floristé soutěžit ve zdobení tykví a aranžování podzimních věnců. Velkou společnou  expozici s přehlídkou krajových odrůd ovoce, různých druhů zelenin, včelařskými produkty i zahrádkářskou, či mykologickou poradnou a zahrádkářským „sklípkem“ se skvělými moravskými víny a burčákem připravují pro podzimní zahradnickou Flora členové Českého zahrádkářského svazu. Specialitě podzimní výstavy - ovocným školkařským výpěstkům -  které každoročně přilákají do Olomouce stovky pěstitelů, zahradníků i zahrádkářů, vyhradí pořadatelé už tradičně venkovní plochy areálu výstaviště.
Největší českou přehlídku ovoce, zeleniny a podzimních květin doplní festival gastronomie a nápojů OLIMA s nabídkou a ochutnávkami krajových specialit, zdravých potravin, a také se Dny moravských vín a oblíbenou soutěží o nejlepší ovocnou pálenku Flora košt. Do té letošní  přihlásili drobní i velcí „paliči“ 325 vzorků tvrdých moků, slivovic, meruňkovic, hruškovic, jablkovic, broskvovic, třešňovic, višňovic, či vínovic. Absolutní šampion i vítěz soutěže o nejlepší kolekci pálenek bude znám v sobotu 15. října hodinu popoledni – a hned poté dostanou návštěvníci možnost vychutnat si letošní soutěžní vzorky. Těšit se mohou i na zajímavosti z kategorie ostatních pálenek – zejména na  unikátní mrkvovici, která odbornou porotu doslova zaskočila, nejen „materiálem“, ale i chutí a kvalitou.Zahrádkáře, chalupáře  a kutily určitě zaujmou prodejní zahradnické trhy s pestrým sortimentem květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb. Volné chvíle si mohou návštěvníci zpestřit návštěvou sbírkových skleníků a botanické zahrady výstaviště Flora, které jim budou otevřeny zdarma, či  poslechem dobré dechovky.
Vstupné: 100 Kč - plnoplátci,  80 Kč - studenti, důchodci, 40 Kč - děti od 6 do 15 let, 210 Kč -  rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 4 děti), zdarma - děti do 10 let v doprovodu rodičů, na průkaz ZTP a ZTP-P. Speciální sleva platí pro školní výpravy: Vstupné pro žáky a studenty  v  počtu nejméně 10 osob vč. ped. dozoru) je 15 korun. Stačí s sebou vzít seznam s počtem žáků, názvem a razítkem školy.