Českotřebovský deník  267/2011 (4.10.)                                 
TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Hlinsko
1. utkání v rámci Krajské ligy mužů  čtvrtek 13. října 2011 od 18.30 hod.  ZS Na Skalce, Česká Třebová
 
Permanentky na domácí utkání první části soutěže

 je možné zakoupit na zimním stadionu v době veřejného bruslení nebo na prvním domácím utkání mužů.  Cena permanentky je 270 Kč.  Místa loňských předplatitelů jsou zajištěna do prvního utkání. 

Přípravné hokejové utkání v Poličce, plánované na středu 5.10. bylo zrušeno.                                      

Podchod je čistý a zajímavý, to dříve nebylo...

Vážený pane Klášterecký,  Vám se líbil původně vyšperkovaný podchod u „Červeňáku“? Sprosté malůvky a vulgární nápisy? Mně ne. A proto chválím aktivitu mladých, že to tam zkulturnili. Ať si to je podle Vás nevkusné. Podle mě je to  veselé a hlavně čisté.   
K soše Jana Pernera: k modernímu terminálu patří. Mně se líbí. Je mi 69 let a nejsem pivní maloměšťák.
To je můj názor.  Milada Šťastná
 
Stavba roku vyhlášena.
Mezi pěti nejlepšími je litomyšlský bazén, na českotřebovský terminál  místo nezbylo.  

Mezi pětici nejlepších staveb, které loni vznikly na území České republiky, patří Golf Klub Čertovo břemeno, Společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas, krytý plavecký bazén v Litomyšli, Univerzitní kampus Masarykovy univerzity v Brně - Bohunicích, školská část a výstavba Jihozápadní části Pražského okruhu. 
Letos je to již po devatenácté, co se nejlepší stavby realizované na území České republiky za uplynulý rok utkaly o prestižní cenu Stavba roku. Ocenění mohlo získat jen pět nejlepších staveb, jen těm mohou jejich architekti pyšně připnout na fasádu plaketu s titulem "Stavba roku". Plaketa je vizitkou, která avizuje, že odborná porota oceňuje kvalitu dokončených prací stavby, kvalitu architektonického řešení, drobných řemeslných detailů, vhodnost použití materiálů, ale i spokojenost běžných obyvatel stavby. Oceněná stavba má být prostě celkově velmi kvalitní po všech stránkách. První z pětice staveb je výstavba Jihozápadní části Pražského okruhu (autor: Pragoprojekt, Valbek). Titul Stavba roku je udělen za vytvoření velkoryse pojaté dopravní stavby nezbytné pro život hlavního města se zřetelem k náročnému osazení do přírodního rámce.
Ocenění získává i Golf Klub Čertovo břemeno v Jistebnici (autor: Fiala + Nemec, Stanislav Fiala). Titul Stavba roku je udělen za vytvoření nevšední stavby pro aktivní odpočinek se zřetelem k citlivému začlenění do krajinného rámce.  Stejně tak bylo oceněno i společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas (autoři: AG Studio, Radek Vopalecký, Luděk Štefek, Jana Vebrová, Michal Fousek, Miroslav Melena). Titul Stavba roku je udělen za vytvoření působivého soudobého kulturního zařízení se zřetelem k velké variabilitě využití.
Oceněn je i krytý plavecký bazén v Litomyšli (od autorů: Architekti D.R.N.H., Antonín Novák, Petr Valenta, Radovan Smejkal, Radek Štefka). Titul Stavba roku je udělen za vytvoření přátelské sportovní stavby se zřetelem k netradičnímu pojetí zelených střech. Porotu zajímají i náklady, které byly na vznik stavby vynaloženy, a zda je vzhledem k nim kvalita stavby odpovídající. Tak tomu bylo i u poslední z pěti staveb roku - u univerzitního kampusu. Titul patří univerzitnímu kampusu Masarykovy univerzity v Brně - Bohunicích, školské části (autorem je: A Plus, Karel Tuza, Jaromír Černý, Petr Uhlíř, Jiří Babánek, Pavel Bainar, Jiří Ducháček, Marek Focher, Petr Ondráček). Ocenění je uděleno za vytvoření neobvykle velkorysého vysokoškolského areálu se zřetelem ke spojení s objekty dalších důležitých městských funkcí. 

 

Českotřebovský terminál nebyl oceněn. Již při udělení nominace však získal Cenu ministerstva průmyslu a obchodu ČR v soutěži Stavba roku 2011.  K vyhlášení výsledků soutěže byla publikována řada odborných názorů veřejnosti. některá ocenění byla uvedena jako kontroverzní (např. jihozápadní část dopravního pražského okruhu), jinde se odborníci shodli (právě  na výběru litomyšlského bazénu). Ostatní nevybrané stavby nebyly komentovány, ovšem z komentářů odborníků vyplývá, že stavby prosazené betonovou lobby příliš přízně nemají. Do této kategorie lze částečně zařadit také českotřebovský  dopravní areál, ovšem beton použitý pro stavbu je účelně skryt v podzemí. Z výtvarného hlediska je zde poněkud problematicky hodnoceno  překrytí  budovy nádraží sklem a ocelovou konstrukcí, díky kterému se dnes vlastně budova nádraží jako taková nedá ani vyfotit a z hlediska České komory architektů přetrvávají výhrady k podmínkám  výtvarné soutěže na sochu Jana Pernera. Přesto se mi velmi líbilo, že se tento terminál dokázal dobře prosadit v internetovém hlasování vedle jiných krásných projektů, obdržel čtvrtý nejvyšší počet hlasů 1822, více než oceněný bazén v Litomyšli.  Je třeba vysoce hodnotit to, že projektanti našeho dopravního terminálu si nemohli vybírat kde bude stát a jaké bude mít okolí, ale vše podřídili účelnosti stavby. Občany a návštěvníky města je oceňován jako užitečná stavba a snad právě to se projevilo v hodnocení veřejnosti, v internetovém hlasování.(mm).
Mladí volejbalisté bez porážky vedou tabulku soutěže 

Již třetí kolo krajského přeboru mladších žáků se hrálo v domácím prostředí na kurtech Na Skále. Opět krásné a slunečné počasí svědčilo našim mladým volejbalistům. Ve všech třech utkáních naši mladí zvítězili a neztratili tak, ani jediný set. Po třech kolech vedou bez porážky tuto mistrovskou soutěž a upevnili si 1.místo v tabulce krajského přeboru. Své soupeře přehráli ve všech herních činnostech. Především v podání byl mezi námi a soupeři největší rozdíl.
Českou Třebovou reprezentovali:  Lukáš Vašina, Adam Král, Štěpán Chládek, Martin Blažek, Tomáš Strnad, Radim Šulc, Petr Štembírek, chyběl Tomáš Smola  
Výsledky:   
T.J. Sokol Česká Třebová II .  -   TJ Svitavy                               2:0  (22,13)                                                    
T.J. Sokol Česká Třebová II.   -   Volejbalový klub Choceň        2:0  (14,19)                                                              
T.J.Sokol  Česká Třebová II.   -   Slavia Hradec Králové            2:0  (7,12)

Skupina PA-ZCI-ML

p.

družstvo

utkání

V

P

K

sety

míče

body

1.

TJ Sokol Česká Třebová II A

8

8

0

0

16:0

400:218

16

2.

Volejbalový klub Choceň A

8

3

5

0

8:10

351:355

11

3.

TJ Svitavy A

6

4

2

0

8:7

300:267

10

4.

TJ Sokol Třebechovice pod Orebem A

5

0

5

0

0:10

96:250

5

5.

TJ Slavia Hradec Králové A

3

0

3

0

1:6

104:161

3

                                                                                                                   Za T.J.  Sokol Česká Třebová II.  Lubomír Vašina

Odvolání ministra Fuksy je politický dilentantismus 

Odvolání ministra Fuksy je projevem politického šílenství a diletantismu a hazardováním se zájmy státu v době, kdy v EU vrcholí složitá jednání o budoucnosti štědře dotované společné zemědělské politiky. Ministr Fuksa na poli prosazování českých zájmů v EU odvedl velký kus práce a je i jeho nepopiratelnou zásluhou, že se jednání o budoucnosti společné zemědělské politiky EU ubírají směrem, který je pro ČR výhodný. Jako europoslanec dlouhodobě spolupracující s českými zemědělci v otázkách zemědělské politiky EU rovněž oceňuji, že ministr Fuksa na rozdíl od nejednoho svého předchůdce věnoval náležitou pozornost komunikaci s Evropským parlamentem a koordinaci své činnosti s českými europoslanci.Odvolání ministra zasazuje těžkou ránu naší zemědělské diplomacii. Novému ministru nepochybně nějakou dobu potrvá, než se v problematice rezortu zorientuje, přitom již za dva týdny má Evropská komise zveřejnit legislativní návrhy k budoucí podobě společné zemědělské politiky EU. Odvolání ministra v tomto hektickém a vypjatém období nelze nazvat jinak než jako nezodpovědný kaskadérský čin. Zdá se, že premiér Nečas podlehl pocitu, že je silný a že si může dovolit úplně všechno. Výsledkem může být, že na jeho silácká gesta doplatí Česká republika jako celek. Na jeho jednání mi přiléhavě sedí  slovenské přísloví "keď je somárovi dobre, ide na ľad tancovať".
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781