Českotřebovský deník 268/2011 (6.10.2011)                         
Českotřebovský terminál Jana Pernera  představen v Senátu ČR
Předseda Senátu PČR Milan Štěch se dne 3. října 2011 setkal v souvislosti s vyhlášením soutěže Stavba roku s účastníky „Dnů stavitelství a architektury 2011“. V areálu Senátu byla instalována prezentace všech nominovaných a oceněných staveb. Mezi nimi byl také Multifunkční dopravní terminál Jana Pernera Česká Třebová., který mimo nominaci získal také cenu ministra průmyslu a obchodu.
 
 
Pozvánka na Společenský večer gymnázia

Dovolujeme si Vás pozvat na Společenský večer, který pořádá Spolek Gymnázia Česká Třebová
v pátek 25. listopadu 2011 v sále restaurace Na Horách. Začátek večera je v 19.30 hodin, hudbu zajistí skupina Tiger swing. Součástí programu bude i taneční vystoupení žákyň ZUŠ Česká Třebová. Těšíme se na Vás a věříme, že svou účastí přispějete k propagaci gymnázia v našem městě.
                                                                                                Jana Sedláčková předsedkyně Spolku
Chcete hezčí městskou knihovnu?

Městská knihovna Česká Třebová prosí veřejnost o nepotřebné kachličky a dlaždičky pro tvorbu mozaiky (výzdoby) v prostorách knihovny. Donést je můžete do knihovny i na pobočku Parník. Po domluvě možný i odvoz. Děkujeme, a těšte se na hezčí knihovnu!
 

Kaufland otevřel brány

Nákupní zóna Primona se tak dále rozšířila a představuje největší soustředění prodejních jednotek ve velmi širokém regionu. Tím se tato lokalita stala atraktivní nejen pro Třebováky, ale i pro města a obce v okolí, zejména Ústí n.O., Litomyšl a Lanškroun. Sousední hypermarket Tesco jistě konkurenci ucítí, podobně i další obchody ve městě, v mnohém se přece jen může nabídka obchodů lišit, specializovat. Na jedné straně se prodejny ve městě uzavírají, ale vznikají i prodejny nové. Na Tyršově náměstí tak vznikla nová prodejna potravin - večerka s rozšířenou otevírací dobou od 6 do 21 hodin, na Hýblově ulici nedávno vznikla nová specializovaná prodejna operátora Vodafon. V nákupní zóně u Tesca se chystá další lékárna a v OD Kaufland je již vše připraveno pro otevření lékárny Dr. Max dokonce s rozšířenou otevírací dobou o 8 - 22 hodin, podobně jako v Kauflandu Svitavy, kde se velmi osvědčila. A tak budeme mít v České Třebové dokonce šest lékáren, více než v Ústí, kde je regionální nemocnice a daleko větší soustředění lékařských ordinací. Prodejny přibývají  - jen abychom měli co utrácet. Rozšíření nákupní zóny jistě pocítí i doprava, zaplnilo se další velké parkoviště a vozidla musela na toto místo někudy přijet. Dopravu na hlavní silnici I/14 by to ale zpomalit nemělo, pouze budou vozidla na příjezdech muset čekat.
 
Mykologické dny v ekocentru Podorlicko začínají  

Českotřebovský mykolog Martin Mička ve čtvrtek odpoledne kompletoval tradiční podzimní výstavu hub  v ekocentru Podorlicko. Přes pro houbaře nepříliš  dobré teplé a suché počasí sesbíral s pomocníky dostatečnou zásobu  výstavního materiálu, kterou uspořádal  do výstavní sestavy, která obsahuje více než dvě stovky druhů hub, mezi  nimiž jsou také opravdové unikáty, např. hřib satan, tradičně je obsažena nejen muchomůrka zelená, ale řada dalších hub  jí příbuzných, najdeme zde  krásné exempláře kotrče, a unikátní exempláře lanýže, který roste v česku jen v několika lokalitách.  Výstava je spojena mykologickou poradnou, bude zahájena zítra v pátek dopoledne a potrvá po celý víkend. V pátek budou ovšem vystavené exempláře nejčerstvější a tedy doporučuji návštěvu výstavy neodkládat. Více ZDE. Doplňkem snímky z přípravy výstavy:
 
 
 

DEN STROMŮ V EKOCENTRU ČERVENKA 

ZO ČSOP Zlatá studánka ve spolupráci s odborem Životního prostředí Městského úřadu v České Třebové pořádá
12. 10. 2011 Den  stromů. Akce se koná v Ekocentru Červenka při ZŠ Habrmanova v Č. Třebové a přilehlých prostorách od 14 do 18 hodin. Návštěvníci mají možnost prohlédnout si prostory Ekocentra, tabule s plody, šiškami, informační tabule, informovat se o činnosti ekocentra i organizace, odebrat propagační materiály.
Program:
16:00 zasazení 2 stromů (dřín obecný - Cornus mas.) v prostoru mezi ZŠ Habrmanova a gymnáziem ve spolupráci s odborem ŽP Městského úřadu v Č. Třebové a firmou Eko-bi, s.r.o.
17:00 Přednáška – Lesy v okolí Č. Třebové (p. Pecháček)
 
 
Kateřina Klasnová podepsala petici za záchranu lázní Kyselka

V úterý 4. října podepsala petici za záchranu lázní Kyselka místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová (VV). Její podpis nese číslo 14890. Právě tolik občanů již podepsalo petici, kterou v únoru letošního roku spustila Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR. http://www.zachrante-lazne-kyselka.cz/cz/podpis-petice „S paní Klasnovou jsme v pondělí jednali o stavu lázeňských domů. Byl jsem mile překvapen, že s pozadím celé kauzy je detailně seznámena a naše webové stránky zná. Kateřina Klasnová je vysokou ústavní činitelkou, proto je pro nás její případná pomoc velmi důležitá. Kauza lázní  Kyselka je věc veřejná a jsem rád, že paní Klasnové leží na srdci kulturní dědictví této země,“ komentuje podpis místopředsedkyně Věcí Veřejných Pavel P. Ries, prezident asociace ASORKD. Pondělního jednání se mj. účastnil viceprezident asociace ASORKD Martin J. Kadrman a režisérka Olga Sommerová. „Je předčasné nyní hovořit o dalším směřování naší záchranné akce, přesto mohu říct, že jsme se všichni shodli, že si neumíme představit variantu, kdy ministerstvo kultury
alibisticky sejme památkovou ochranu z lázeňských budov ve víře, že čtyři budovy, které přežijí
demoliční řádění Karlovarských minerálních vod, budou možná opraveny,“ uvedl Martin J. Kadrman