Českotřebovský deník 270/2011 (9.10.)                                 
Nejlepší odpovědí  panu Jančurovi a společnosti Regiojet by byly zastávky pendolina v České Třebové

Jedná se sice o  vlak typu SC zastavující jen v krajských městech, ale zázemí železniční stanice s dopravním terminálem je skutečně nadstandardní a jistě na úrovni krajského města. Navíc je zde přes stanici nařízena pomalá rychlost jízdy, kterou musí ctít jak vlaky pana Jančury, tak pendolino. Takže by čas na zastávku v České Třebové jistě byl a ukázalo by se, že České dráhy se snaží využít všech možností jak konkurovat společnosti Regiojet. Chce-li Regiojet  taktové pravidelné zastávky v Ústí n.O. a v Zábřehu na Moravě, může zase pendolino (alespoň některými spoji) zastavovat v České Třebové. Svůj význam by to mělo především nyní, kdy se uvažuje o snížení či zrušení ceny místenky (dosud v hodnotě 200 Kč). Zpoždění na trase do Ostravy to rozhodně nezpůsobí! Jestlipak to někdo od nás Českým drahám nabídne? (mm)
 
Plesání pro dobrou věc s občanským sdružením Za jeden provaz 

4. listopadu se v sále restaurace Na Horách uskuteční třetí ročník Podzimního benefičního plesu Za jeden provaz, jehož výtěžek poputuje na vybudování naprosto unikátní audioknihovny v Domově pro seniory v České Třebové. Knihovna zpříjemní chvíle všem klientům domova – pohyblivým i těm imobilním, kteří si již nemohou své oblíbené knížky sami přečíst. Jedná se totiž o systém CD přehrávačů a audioknih. Ples organizuje občanské sdružení Za jeden provaz společně se studenty českotřebovského gymnázia.  K tanci bude hrát jako na předchozích ročnících kapela KOPLAHOBAND, hosté se mohou těšit na tradiční fotokoutek, bohatou tombolu a také půlnoční překvapení. K odvozu z plesu je možné využít plesové taxi, které zaveze hosty kamkoliv po České Třebové a do nejbližších vesnic. Vstupenky stojí 150 Kč, objednávejte na emailu ZuzkaVondrova@seznam.cz nebo na tel. č. 721 457 836. Bližší informace na www.zajedenprovaz.cz.   
 
Nová střecha na budově tenisového klubu 

22.8. 2011 byla zahájena dlouho plánovaná a nezbytně nutná rekonstrukce ploché části střechy provozní budovy našeho klubu. I když na první pohled původní střecha nevypadá vůbec špatně, tak v této části stavby již řadu let na několika místech zatékalo z důvodu špatného provedení a napojení izolace na oplechování. Tušili jsme, že dlouholetým zatékáním asi začala na některých místech hnít dřevěná konstrukce a mohlo by dojít, po zatížení mokrým sněhem, dokonce k protržení pláště. Bohužel nikdy se nenašly finanční prostředky na generální opravu střechy, takže se pouze "plátovalo". Po osamostatnění klubu a odkoupení budovy od Tělovýchovné jednoty jsme věděli, že tato střecha je úkol číslo 1. Bylo zadáno vypracování studie na opravu střechy a  rozpočet akce, který byl stanoven na téměř 300.000,-Kč. Na rok 2010 jsme podali žádost o dotaci na Pardubický kraj, Město Česká Třebová i Orlické sportovní sdružení, ale nikde jsme neuspěli. Nenechali jsme se odradit a všechny žádosti podali i na rok 2011. Od Pardubického kraje jsme obdrželi 100.000,-Kč, od Města Česká Třebová také 100.000,-Kč. Zbývajících 100.000,- dofinancujeme z vlastních prostředků, které jsme získali především z reklamní činnosti klubu. Všem zmíněným subjektům patří velké díky za pomoc TK Česká Třebová. Rekonstrukci střechy provádí firma STAVEKO. Dřevěná konstrukce bude nahrazena  betonovou deskou, bude provedeno zateplení, nové oplechování a položena kvalitní izolace. V jakém havarijním stavu střecha byla a průběh celé rekonstrukce můžete sledovat na fotografiích .
 
Techcentrum cup 27. 8. 2011 

Na kurtech Za Vodou se 27. 8. konal turnaj čtyřher neregistrovaných hráčů, tradiční TECHCENTRUM CUP, kterého se zúčastnilo 22 dvojic. Vítězem turnaje se stala dvojice Střílek-Hrdina z Vysokého Mýta, která zvítězila ve finále nad párem Lustyk-Šafář z České Třebové. Na třetím místě se umístili Sýkora-Řehák také z České Třebové.  Poděkování patří ředitelům turnaje Tomáši Herníkovi a Pavlu Sýkorovi, kteří se již řadu let starají o hladký průběh turnaje a hlavně Karlu Beranovi, jednateli společnosti TECHCENTRUM s.r.o. za podporu tohoto populárního turnaje. Fotografie vítězů a organizátorů (www.tenisct.cz)
 

Babytenisté se probojovali až do semifinále Východočeské oblasti 

3.9. 2011 naši babytenisté sehráli semifinálové utkání  soutěže družstev s týmem TK Pernštýn Pardubice, do kterého postoupili jako vítězové skupiny a dále po čtvrtfinálovém vítězství nad DTK Skuteč. Naši hráči prohráli 1:5, ale i přesto jim patří poděkování za vzornou reprezentaci klubu, protože se ze 45 družstev východočeské oblasti (Pardubický + Královéhradecký kraj) probojovali mezi osm nejlepších. Gratulujeme!  Až na Honzíka Řeháka, který byl naším nejlepším hráčem a Šárku Doležalovou, všichni ostatní budou tuto soutěž hrát ještě příští rok, takže mají velkou šanci na ještě lepší umístění. Hráči, kteří nás v letošním roce v babytenise reprezentovali  jsou na fotografii u společného dortu:
 
 
Kuželky: čtvrté kolo doma bez zisku bodů

Čtvrté kolo soutěže bylo z důvodu účasti našich družstev v pohárových soutěžích rozděleno do několika termínů. Domácí týmy zvítězily ve čtyřech utkáních, hosté si dovážejí body z venku ve dvou případech.Celek SKK Vrchlabí zajížděl ke svému dalšímu utkání do České Třebové. Hráči Lokomotivy Česká Třebová nezopakovali výkon z minulého domácího zápasu a to byla voda na mlýn hostujícího celku. Hned úvodní část utkání vyhráli jeho hráči 2:0. To samé zopakovali ve střední části a nevypadalo to před závěrem utkání pro domácí celek nijak růžově. Lokomotiva Česká Třebová prohrávala 0:4 při ztrátě 100 kuželek. V závěru se domácí hráči Petr Holanec s Pavlem Vymazalem hodně snažili. Nakonec z toho byl pouze zisk dvou bodů, ale hosté jim při dobrých výkonech povolili umazat z náskoku pouze 41 kuželek a to na případnou remízu nestačilo. V tabulce to s Lokomotivou nevypadá zatím moc růžově, po čtyřech kolech ziskala zatím jen 3 body a je až na  9. místě.
Výsledkový servis
SKK Náchod - TJ Sokol Husovice 1:7 3520-3612 (10,5:13,5) 28.09.
TJ Třebíč - TJ Jiskra Kovářská 6:2 3483-3308 (14,5:9,5) 28.09.
KK Slavoj Praha - KK PSJ Jihlava 7:1 3470-3274 (17:7) 25.09.
TJ Spartak Přerov - TJ Centropen Dačice 5:3 3371-3362 (13:11) 08.10.
TJ Lokomotiva Česká Třebová - SKK Vrchlabí 2:6 3410-3469 (9:15) 08.10.
TJ Sokol Luhačovice - KK Konstruktiva Praha 6:2 3456-3337 (15,5:8,5) 08.10.
 
Na ROPFÓRU 2011 se hovořilo zejména o budoucnosti regionů.

Pardubice – Východočeské divadlo v Pardubicích zaplnilo ve čtvrtek 6. října více než dvě stě představitelů Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, úspěšných žadatelů o dotace, starostů obcí a měst a zástupců dalších institucí, kteří se podílejí na čerpání dotací z tohoto programu. Na výroční konferenci ROPFÓRUM 2011 spojené s večerním divadelním představením se setkali právě v den, kdy Evropská komise zveřejnila návrhy finanční pomoci unijním státům v letech 2014 až 2020.
V rámci ROP Severovýchod bylo dosud schváleno 550 projektů za 15,3 miliard korun. „ROP Severovýchod je v čerpání unijních prostředků na třetím místě v rámci všech programů v České republice, přičemž rozdíly mezi prvními třemi programy jsou mizivé,“ řekl Radko Martínek, předseda Regionální rady Severovýchod. „Nebýt dotací z Unie, kraje ani obce by se zdaleka nerozvíjely tak rychle. Příkladem může být Pardubický kraj, který spojuje 85 procent dnešních investic s eurodotacemi. Až po roce 2020 unijní podpora skončí, nevíme, čím ji nahradit, aby kraj nestagnoval,“ pokračoval pardubický hejtman, který vidí šanci pro regiony v revolvingu, tedy krátkodobém úvěru žadatelů, který by si brali přímo z programu. „Jedině tak se můžeme vyhnout řeckému, portugalskému nebo španělskému vývoji deficitů veřejných financí,“ dodal Martínek.
O aktuálně zveřejněných návrzích unijní pomoci v dalším programovacím období hovořil náměstek ministra financí Jan Gregor. „Pro evropské regiony chce Unie vyčlenit 376 miliard EUR, což znamená pětiprocentní pokles oproti stávajícímu stavu. Dobrou zprávou je ale zachování 85 procentní spoluúčasti na projektech,“ řekl s tím, že regionální politika zůstává prioritou České republiky.
O regionech, jejichž pozici v Unii významně změnila hospodářská krize, hovořil také Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády. „Rozdíly mezi regiony v Evropě jsou nesrovnatelné a samy nemají šanci tuto nerovnováhu zvrátit. Čeká je tedy integrovaný rozvoj s tím, že by se jejich vzájemné intervence měly podporovat a podmiňovat,“ dodal. Zároveň upozornil potenciální žadatele o dotaci, že v příštím období dostanou zelenou především projekty s přímou nebo alespoň nepřímou ekonomickou návratností.
Plánovaná obalovna živičných směsí v Třebovici má stále problémy 

Také nové podání návrhu dle zákona 100/2001 nebylo odpovídajícími úřady přijato s nadšením:
V souhrnném vypořádání připomínek se uvádí::
Krajský úřad Pardubického kraje, jako příslušný úřad podle ust. § 22 písm. a) zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „příslušný úřad“ a „zákon“), obdržel v rámci zjišťovacího řízení záměru „Areál pro výrobu stavebních hmot, k.ú.
Třebovice, Česká republika“, které bylo vedeno podle §§ 6 a 7 zákona, 3 vyjádření dotčených správních úřadů:
Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích, územní pracoviště Svitavy (KHS) dne 13. 7. 2010 pod zn. 2121/10/HOK-Sy/2.5 má zásadní námitky k oznámení záměru a nesouhlasí s navrženým umístěním.
Městský úřad Česká Třebová dne 19. 7. 2010 pod č.j. 16430/2010/ZPR/VHA/ 1725: Vodoprávní úřad konstatuje, že záměr je umístěn v chráněné oblasti přirozené akumulace vod (CHOPAV) a výstavba záměru na zpracování ropy je v ní zakázána (výjimku může povolit MŽP); orgán ochrany ovzduší doporučuje pokračovat v procesu posuzování a požaduje zpracovat posouzení vlivů záměru na ovzduší při využití plné kapacity záměru; orgán nakládání s odpady,  orgán ochrany přírody a krajiny, orgán ochrany zemědělského půdního fondu a orgán státní správy lesů nemají připomínky.
Krajský úřad Pardubického kraje dne 12. 7. 2010 pod č.j. KrÚ 51723/2010/OŽPZ/JI: Orgán odpadového hospodářství a prevence závažných havárií a orgán ochrany přírody nemají  námitky ani připomínky; vodoprávní úřad požaduje doplnit údaje o odpadních vodách při provozu  záměru a upozorňuje na povinnosti vyplývající ze zákonných předpisů; orgán ochrany zemědělského půdního fondu upozorňuje na povinnosti vyplývající ze zákona; orgán ochrany ovzduší upozorňuje na zavádějící název oznámení záměru a popisuje další postupy vyplývající z platných právních předpisů při procesu schvalování a při provozu záměru.
Závěr:
Záměr „Areál pro výrobu stavebních hmot, k.ú. Třebovice, Česká republika“ naplňuje znění bodu 6.5 „Obalovny živičných směsí.“ kategorie II přílohy č. 1 k zákonu. Proto bylo podle ust. § 7 odst. 1 s použitím ust. § 4 odst. 1 písm. c) zákona provedeno zjišťovací řízení, jehož cílem bylo zjištění, zda záměr bude posuzován podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí.
Na základě průběhu zjišťovacího řízení vedeného podle §§ 6 a 7 zákona, s ohledem na obdržená vyjádření a po posouzení záměru podle zásad uvedených v příloze č. 2 k zákonu, dospěl příslušný úřad k závěru, že záměr „Areál pro výrobu stavebních hmot, k.ú. Třebovice, Česká republika“ bude posuzován podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Zákon příslušnému úřadu neumožňuje na základě jednoznačných vyjádření dotčených správních úřadů ukončit proces posuzování záměru, a proto podle ust. § 7 odst. 5 navrhuje oznamovateli, pokud bude pokračovat v přípravě záměru, zpracování variant řešení záměru, které se budou lišit umístěním a zohlední limity hluku z dopravy a CHOPAV Východočeská křída.

 

Ceny nových bytů kvůli krizi klesají. Bydlet se dá už za milion korun 

Lázně Bohdaneč/Pardubice – Ekonomická krize snížila ceny bytů v Pardubickém kraji na nejnižší úroveň za posledních dvacet let. V Pardubickém kraji se nyní prodávají nové byty už pod jeden milion korun. Podle realitních makléřů neznamenají nízké ceny nižší kvalitu bydlení, právě naopak. Kvalita a služby v přilehlých lokalitách se stále zvyšují. „Ceny bytů opravdu velmi výrazně klesly v celé České republice. V některých regionech je možné koupit nový byt za milion korun, což před třemi, čtyřmi lety bylo nepředstavitelné,“ popisuje současnou situaci realitní makléř Petr Ptáček, který patří mezi uznávané odborníky na trhu s nemovitostmi.
Ceny bytů poklesly až o čtvrtinu. Z poklesu cen bytů sice nemají radost jejich majitelé, protože ceny klesly ve srovnání se zářím 2008 až o čtvrtinu, ale zájemcům o nové bydlení tato situace nahrává. Například nové byty v Lázních Bohdaneč se pohybují včetně všech poplatků a DPH pod milionem korun. V těsné blízkosti bytů je mateřská školka, základní škola, léčebné lázně i lékař. „Tyto služby a možnosti spojené s tak nízkou cenou jsou ideální pro lidi v důchodovém věku a také pro mladé lidi, kteří chtějí začít samostatně  žít,  a přitom nemají do začátku tolik finančních prostředků,“ říká Petr Ptáček a odhaduje, že nízké ceny se ještě několik měsíců udrží. Česká národní banka oznámila, že odloží zvýšení úrokových sazeb o jedno čtvrtletí. To znamená, že výhodný nákup nového bytu je stále možný. Podle realitních makléřů je právě nyní nejvhodnější doba na rozhodnutí o pořízení si vlastního bydlení, protože byty již levnější nebudou. „Samozřejmě každý si musí nejprve zvážit své finanční možnosti a poté se rozhodnout,“uzavírá Petr Ptáček.