Českotřebovský deník 286/2011 (26.10.)                                

Výstavní síň Kulturního centra se zaplnila jako málokdy, velká část publika přijela z Ústí nad Orlicí. Po úvodu hostitele - ředitele  Kulturního centra si pak vzali slovo ještě další přátelé  Františka Antonína Bečky: Miloš Němec, Milan Richter, Martin Vídenský...  Potom přišli na řadu další početní gratulanti, Třebováci i Oušťáci ....    (Více v samostatném článku později)

Pozvánka na slavnostní koncert k výročí založení Československé republiky - čtvrtek 27.10. v Malé scéně od 19 hodin.

Vystoupí smíšený pěvecký sbor Bendl. Na programu koncertu je po slavnostním úvodu  řada pěkných skladeb a písní: Kyrie ze Mše A. Dvořáka, Zajatá (pouze ženský sbor), Na tych fojtovych lukach, Šípek v úpravě pro smíšený sbor, Čačina, čačina, Ó lásko, lásko, Bodaj by Vás vy mládenci, Dolina, dolina, Panis angelicus, Hello, Dolly, Proč bychom se netěšili, El arreglitto.
 
Pozvánka na hokej: TJ Loko Česká Třebová - HC Litomyšl čt 27. 10 2011, 18.30 hod., ZS Na Skalce

  • Je to konkurenční sportovní podnik, ovšem velmi zajímavý, týmy Litomyšle a České Třebové se zatím často nepotkávaly. Nyní se máchnutím kouzelného proutku sešly ve stejné soutěži - krajské lize mužů. Netřeba napovídat, že Litomyšl je velikánským favoritem
  •  
    Silnice se opravuje bez řádného označení

    Mám pro Vás jeden námět. Při průjezdu Českou Třebovou vidím, jak se zlepšují naše vozovky. Je to jen dobře, i když se vše dělá na poslední chvíli a ne průběžně. Silnice to ale potřebují. Ale:  Když jedete po Moravské ulici směrem na Svitavy, najednou jste s vozidlem poskočili a jste na vyfrézované vozovce. To silničáři nemají na dopravní značení? A kde je naše Městská policie a státní policie? Toto nikdo nekontroluje a jenom  honí řidiče, když zastaví v některé z ulic kde je zastavení pouze pro obyvatele bydlící v příslušných ulicích s s povolením? A to samé je, když jedete od světelné křižovatky směrem na Skalku a zpět. Také nikde není dopravní značení. A tato situace se také opakuje u bývalé Primony. Někdy tam jsou semafory, ale když tam nejsou, tak dopravní značení chybí. Odpovědná osoba neexistuje? To si toho ještě orgány Policie nevšimli a nebo dělají, že se nic neděje? Sice už budou vozovky opraveny, takže se to vyřešilo samo, ale je to tak správné? To jen tak k zamyšlení, že metr by měl být pro všechny stejný.
     
    Musím potvrdit, že metr skutečně stejný není v řadě věcí a lze to snadno dokázat. Především úprava dopravního značení se nedělá důsledně, dlouho trvá, než se po kritice vše uvede do řádného stavu. Zato řidiči, ti se musí přizpůsobit vždycky velmi rychle.  Stačí se  podívat třeba na naši zónu zákazu stání kolem dopravního terminálu. Zahrnuje 15 ulic, na kterých MěÚ - odbor dopravy vydává povolení  parkovat i tam, kde to je zákonem o provozu  na pozemních komunikacích zakázáno, tedy i tam, kde nezůstane šířka vozovky 6 metrů. Chápu, že nemůžeme při stání přeměřovat metrem vozovku, ale tady jde o něco jiného: město vydává občanům povolení o tom, že mohou porušovat zákon (ve kterém je ustanovení o tom, že výjimky nejsou možné). Pokud tedy je možné zákon porušit  v tomto ustanovení, pak jistě i v  jiném, je to Kocourkov. Spočítejme kolik "Zákazů stání s výjimkou pro držitele povolení MěÚ" letos přibylo! Dopravní značky  na mnoha místech chybí a jinde přebývají. Třeba na Trubech je  zbytečně asi 10 m před koncem ulice značka zákaz stání, podobně je zbytečný zákaz zastavení u oblouku na parkovišti na Starém náměstí. Tyto situace jsou řešeny v zákoně, není třeba dávat dodatečně dopravní značky. Ale na mostech nejsou tabulky s omezením hmotnosti Třeba ani na Lhotce, kde je most přes Třebovku údajně v havarijním stavu (a má se přestavovat), ale tabulka o omezení tonáže zde není žádná. Podobně na mostě v Benátkách atd. V Palackého ulici na Parníku jsou léta tolerovány občany rozmístěné  (barvou natřené!) kameny zamezující, aby auta nemoha (na obecním pozemku) vjet při parkování na trávu.  To že hrozí poškození vozidel nikoho nezajímá, nikdo si zřejmě nevšiml. Na Parníku při stavbě kanalizace změnili nesmyslně značení v ulici Pazouška  tak, že se po dobu stavby občané nemohou nijak dostat dolů na hlavní ulici. Asfaltování hlavního průtahu městem na sklonku října je tak rychlé, že nejsou úseky se zhoršenou sjízdností nijak označeny, přestože je již krátký den a často tedy i zhoršená viditelnost a ve městě silný provoz. Je to zřejmě zdejší tolerovaná specialita, bohužel.  Každá změna dopravního režimu musí být předem povolena. Vzpomeňme co bylo loni dopravních značek při opravě silnice Zhoř - Němčice. Problematika dopravního řešení ve městě byla letos v létě obsáhle hodnocena, materiál mám k dispozici a budu se mu ještě věnovat. (mm)
     
    Esperantská výstava v Městské knihovně

    Městská knihovna Česká Třebová  a Český esperantský svaz vás srdečně zvou na výstavu
    JE ESPERANTO MRTVÝ JAZYK? od 1.  do 30. listopadu 2011 v Městské knihovně ve Smetanově ul. 173.
    Výstava vás seznámí  s problematikou mnohojazyčnosti  ve světě, s pokusy o její řešení a s okolnostmi vzniku a možnostmi současného využití esperanta, určeného pro usnadnění  rovnoprávné mezinárodní komunikace.
    Představí se vám zde beletrie, odborné publikace i webové stránky psané v esperantu.Proniknete do základů jeho gramatiky i slovotvorby, zjistíte rozmanité možnosti studia tohoto jazyka a odhalíte unikátní možnosti esperantistů při cestování a navazování přátelských kontaktů po celém světě. Poznáte,  jak esperanto napomáhá k boření bariér mezi lidmi, k lepšímu poznávání cizích kultur, ke snazšímu studiu dalších jazyků jak se podílí na mezinárodních dobročinných projektech.
     
    Hejtman vyzval provozovatele ke společné jízdence v Čenkovicích  

    Čenkovice (25. 10. 2011) – O tom, jak postupuje modernizace SKI AREÁLU Buková hora za dvacet milionů korun, na níž získal provozovatel SKI KLUB Česká Třebová celkem 10 milionů z  evropských prostředků, státního a krajského rozpočtu, se u sjezdovky přesvědčil v úterý hejtman Radko Martínek.  Poté se setkal se všemi  provozovateli lanovek a vleků v zařízení TJ Čenkovice, kde s nimi  jednal o jednotném odbavovacím systému.    
    V minulé sezoně po zahájení provozu nové čtyřsedačkové lanovky ve SKI PARKU Červená Voda mohl lyžař využít  společné celodenní jízdenky také v zavedeném středisku Čenkovice. Po vyhodnocení loňské zimy došlo k řadě jednání, která nevedla k dohodě. Celý areál byl pro nadcházející období rozdělen na dva samostatné. „Považovali jsme za logické , že dojde k propojení obou areálů tak, aby lyžař mohl zkusit více sjezdovek. Chtěli jsme vyjádřit svůj názor i proto, že kraj v minulosti podpořil množství rozvojových aktivit v tomto areálu,“ řekl krajský zastupitel Martin Netolický.
    Hejtman apeloval na provozovatele vleků, aby se domluvili na jednotném systému skipasů, které jsou krokem k propojení zimních středisek v Čenkovicích a  Červené Vodě. „Pokud se dohodnete,  jsme připraveni vám pomoci s nezbytnými investicemi z krajského rozpočtu,“ deklaroval hejtman postoj Pardubického kraje.  
    Lyžařská střediska v Pardubickém kraji stála po desetiletí ve stínu známých lyžařských center. Cesta k jejich atraktivitě vede přes dotace z evropských peněz. Soukromá společnost buduje rozsáhlý turistický zimní komplex na Králicku v Dolní Moravě, kde  kromě lanovky, nové sjezdovky a dalšího vybavení bude návštěvníkům sloužit také hotel. Lyžařům je k dispozici od minulé zimy nový lyžařský areál  v Červené Vodě. Zkrátka nepřišly ani Čenkovice, z dotačního balíku získaly téměř deset milionů korun.
     
    Pardubický kraj oslaví 93. výročí vzniku samostatné Československé republiky na velvyslanectví České republiky v Paříži.

    Hejtman Radko Martínek  spolu s velvyslankyní Marií Chatardovou a představiteli partnerského regionu Center přivítají ve čtvrtek na ambasádě na 700 hostů. Recepci připravují kuchaři studující na odborné škole v Poličce a  budoucí zahradníci z Litomyšle. Dopoledne se hejtman na ambasádě setká také s podnikateli z České republiky a Francie. Státní svátek stráví delegace z Pardubického kraje v partnerském regionu Center.
     
    V. ASTROVÍKEND v Litomyšli: Harmonie těla a duše – cesta k dlouhověkosti.

    Litomyšl – zámek – II. nádvoří  5. a 6. listopadu 2011 Dny tajemna a zdraví  
    So 9 - 18 h, Ne 10 -17h
    Porady s  léčiteli, astrology, psychoterapeuty a dalšími představiteli esoterických disciplín, kteří vám pomohou v řešení problémů osobního i zdravotního charakteru. Bylinná terapie, odblokování, detoxikace, výklad karet, kineziologie, irisdiagnostika, automatická kresba, One Brain, Su-jok, I-ting, runy, výklad z ruky atd. měření energetického potenciálu, bezkontaktní diagnostika, SRT, Aura-Soma, Konstelace, orgonity. Novinka – zářiče: Aurická cesta atd.
    Nové poznatky z nejrůznějších oborů vám poradí, jak předcházet nemocem, realizovat a zařadit do svého života pozitivní energii, zdravý životní styl. Mandaly, kameny, literatura a pomůcky. 
    Léčivé tóny tibetských mís. J. Carlos P. Gomez – peruánský šaman - léčitel: Meditace - Shaman spirit.
    Přednášky po oba dny nonstop.
    Uršula Kluková (ne) - beseda na téma: Moje setkání s esoterikou. Výklad karet z rukou známé herečky. 
    Bylinář Roman Kindl (so) – přednáška : Výživa podle ročních období.   
    Astrovíkendy zámek Litomyšl 2012: 21. a 22. dubna, 10. a 11. listopadu  www.astrovikend.cz