Českotřebovský deník 288/2011 (29/10)                                

Zkáza v Javorce  

Vážený pane Mikolecký, dnes jsme se s manželem vydali odpoledne do Javorky, abychom si vyfotili podzimní náladu v přírodě. Těšili jsme se, jak si čas s fotoaparátem v ruce pěkně užijeme, ale to jsme netušili, co nás, a všechny dnešní návštěvníky parku čeká. Již z dálky, když jsme se podél potoku blížili k dřevěnému můstku, jsme viděli, že něco není v pořádku. Co jsme viděli ale na místě, nás naprosto šokovalo. Jedna část zábradlí byla ulomená a ležela opodál přes potok. To ale nebylo všechno - kousek dál ležel ulomený mladý stromek, po pár krocích další. Všechno jsme vyfotografovali a na další procházku parkem nás přešla chuť. Nevím tedy, jestli jsme zdokumentovali všechno, co vandalové zničili (muselo jich být víc a jistě byli pořádně posíleni alkoholem, střízlivého by něco takového snad nenapadlo ani v nejhorším snu). Proč to udělali? Zdálo se jim, že se v parku skácelo málo stromů? Nebo touto formou oslavovali včerejší svátek? Potřebovali si dokázat svou sílu a odvahu? Nevím. Nejsem vandal.                                  Iva Stolínová
 

Českotřebovský zpravodaj - listopad 2011 v distribuci 

Během soboty 29.11: byly výtisky Čt. zpravodaje - listopad 2011 doručeny na většinu stánků a prodejních míst, v pondělí zbývá ještě distribuce v okolních obcích. Také do schránek předplatitelů by se měly výtisky listopadového vydání  dostat nejpozději v  pondělí 31.10. Hledáme nové předplatitele. Pro ty, kteří se přihlásí k odběru zpravodaje během listopadu máme prosincové číslo zdarma.  Stačí se přihlásit zasláním SMS na telefon 604 685 835  a uvést adresu předplatitele. Předplatit můžete zpravodaj třeba rodičům a dát předplatné jako vánoční dárek. Pro tento účel zařídíme dárkový poukaz - certifikát  pod stromeček.  Pro předplatitele  vložíme složenku k úhradě předplatného do příštího prosincového čísla zpravodaje, ve kterém budou také  vlakové a autobusové jízdní řády. Vzhledem ke zvýšení DPH na 14% bude třeba zvýšit cenu výtisku zpravodaje od ledna 2012.  1 výtisk bude stát o korunu více, t.j. 12 Kč. pro předplatitele  bude cena příznivější,  předplatné se zvýší z letošních 132 Kč  na 140 Kč. Cena Čt. zpravodaje se při posledním zvýšení DPH z 9% na 10% nezvyšovala, nyní se bez zvýšení ceny  již nelze obejít.
 
Aktuálně z juda - skvělý úspěch mladších žáků !  

Krajský přebor družstev mladších žáků a žákyň - a zlato je doma !!!
V sobotu 22.10.2011 se v Hradci Králové konalo poslední 4. kolo krajského přeboru družstev mladších žáků a žákyň. Před tímto kolem jsme byli na pěkném 2. místě (ze 16 oddílů) za oddílem z Nového Bydžova. Za náš oddíl bojovali Magdaléna a Kristýna Klimešovi, Antonín Kobza, Matouš Jirsa, Filip Adamský, Dušan Provazník, Jan Formánek a Tomáš Verner. Všichni předváděli skvělé výkony a podařilo se nám vyhrát nejen toto závěrečné kolo, ale po dlouhých 20 letech jsme se také stali KRAJSKÝMI PŘEBORNÍKY !!! Tento výsledek je opravdu velkým impulsem a zejména příslibem do dalších let. Posledního kola se ještě navíc nemohli zúčastnit dva pravidelní medailisté z předchozích kol - Vít Škrkoň a Jan Růžička, ale ostatní je skvěle zastoupili.
 
Dorostenecká liga
O víkendu 22.-23.10. 2011 se konalo poslední 4.kolo dorostenecké ligy. V letošním ročníku dorostenecké ligy hostovali naši kluci – Marek Švestka za Judoklub Olomouc a Vojtěch Typl za SKP Judo Jičín. Marek pomohl družstvu Olomouce k celkovému 4.místu a Vojta jako starší žák letos zejména sbíral zkušenosti. Konečné pořadí letošního ročníku dorostenecké ligy: 1. JC Baník Ostrava 2. Železo Hranice 3. Judoclub Plzeň 4. Judoklub Olomouc 5. USK Praha 6. Tatran Prachatice 7. SJ Litoměřice 8. SKP Judo Jičín 9. SK KP Brno 10.Judoklub Liberec.
 
Turnaj přípravek
Dne 23.10.2011 se konal turnaj přípravek v Brně. Soutěže jsme se zúčastnili se 14 mláďaty a získali 11 medailí. Celková účast byla 203 dětí. Výsledky: Vích David -51kg, 2.místo; Rybková Lucie - 49kg, 2.místo; Macková Anna - 49kg, 3.místo; Blažková Daniela - 44kg, 2.místo; Štusák Dominik -37kg, 1.místo; Ezr Michal - 36kg, 3.místo; Rybka Lukáš - 34 kg, 3.místo; Verner Jakub - 33kg, 2.místo; Řezníček Matěj - 33kg, 3.místo; Čížová Michaela - 32kg, 1.místo a Ryšavá Magdaléna - 26kg, 3.místo. Judu zdar!
 
Slavnostní vyhodnocení a ocenění vítězných výrobců spotřebitelské potravinářské soutěže MLS Pardubického kraje         

se bude konat v úterý 1. listopadu 2011 od 14 hod. v zasedacím sálu Dašického sklepa, Komenského 27, 533 03 Dašice. Ocenění budou předávat hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, radní Pardubického kraje Václav Kroutil, za ministerstvo zemědělství Blanka Weisbauerová a Bohuslav Lapáček, ředitelka regionálního studia RTA Simona Bartošová  a předseda správní rady AGROVENKOVA, o.p.s., Václav Koblížek.
 
V Německu poznávali spolupráci škol se zaměstnavateli  

 Pardubický kraj (24. 10. 2011) - Celkem 19 pedagogů a ředitelů ze 13 středních odborných škol a středních odborných učilišť Pardubického kraje se ve dnech 11. – 13. října zúčastnilo zahraniční stáže do bavorského Grafenwöhru. Cílem zahraniční stáže bylo školské zařízení St. Michaels-Werk. Pedagogové se sem přijeli seznámit se systémem spolupráce středních odborných škol a zaměstnavatelů v Německu, který se výrazně liší od praxe v České republice.
Zástupci vedení tamní školy nejprve pedagogům přednesli prezentaci, ve které představili školské zařízení St. Michaels-Werk a jeho odborné zaměření. Škola zajišťuje výuku mnoha oborů. Příkladem je obor elektrotechnik, instalatér, zedník, malíř, autolakýrník, kadeřnice, automechanik, zámečník, ale také pekař, cukrář, prodavač či farmář. Školu navštěvuje 1200 žáků z celého Bavorska. Hlavním tématem prezentace byl však především systém výuky, ve kterém hrají významnou roli podniky. Pedagogové měli také možnost poznat systém spolupráce středních odborných škol a zaměstnavatelů v Německu z pohledu podniku. Navštívili v této souvislosti firmu Witron v městečku Parkstein, která spolupracuje se střední odbornou školou z nedalekého Weidenu. Program zahraniční stáže byl zajištěn ve spolupráci s Odborným učilištěm a Praktickou školou Chroustovice, které se v minulosti podařilo navázat se školským zařízením St. Michaels-Werk kvalitní dlouholetou partnerskou spolupráci. Zahraniční stáž přinesla pedagogům mnoho zajímavých poznatků o možnostech spolupráce středních odborných škol a zaměstnavatelů, což bylo také hlavním cílem této cesty. Zahraniční stáž byla realizována v rámci projektu Pardubického kraje Prohloubení spolupráce odborných škol a zaměstnavatelů v Pardubickém kraji. Projekt reaguje na potřebu spolupráce škol a zaměstnavatelů při vzdělávání učitelů odborných předmětů a učitelů praktického vyučování a jeho účelem je přenést podnikovou a zaměstnavatelskou praxi do škol. Jedním z cílů projektu bylo seznámit vybranou skupinu pedagogických pracovníků s fungováním spolupráce škol a podniků v zahraničí. Projekt je spolufinancován z ESF.