Digitální kino v České Třebové                                              

Je tomu právě rok, kdy jsem dospěl k názoru, že otázka existence kina v našem městě je závislá  na podřízení se rychlosti technického pokroku,  který nás obklopuje a svírá a jemuž je třeba se přizpůsobit. Dnes je jasné, že klasickým filmům na 35 mm filmovém pásu je odzvoněno a mnoho filmů se bude nadále objevovat jen v té digitální podobě. Nehledě na to, že rozhodující je kvalita, která narůstá  a na kterou si konzument začíná zvykat. Když k tomu přiřadíme možnost sledování  nových filmů ve 3D formátu  je jasné, že v oblasti kina nastává obrovský zlom.
Díky pochopení  pana starosty pana Jaroslava Zedníka, všech radních a zastupitelů se podařilo získat patřičné finance na investici, která je ekonomicky náročná, ale její návratnost  je poměrně krátkodobá.
Co nám  digitalizace přinese?  Hlavně pružnost, s kterou se v nejkratší době po premiéře filmu, tedy prakticky druhý den,  se můžeme dostat k promítání  v našem městě. My jsme připraveni filmy přijímat po optické internetové síti již nyní, nejsou však připraveni všichni distributoři. Ale skutečnost, že  film bude odeslán v malé krabičce, u nás přenesen na vlastní server nám dopřeje jeho reprízování v libovolném množství a kdykoliv, neboť  po zaplacení poplatku obdržíme klíč, který nám dovolí  film promítnout.
Dalším velkým přínosem je zavedení 3D technologie. Budeme mít 200 aktivních 3D brýlí, nové kvalitní plátno a náš divák bude mít možnost sledovat film stejně jako ve velkých multikinech – s prostorovým vjemem.
Budeme mít možnost zprostředkovat satelitní přenosy koncertů,  operních a  baletních   představení, sportovních podniků  atd.  v té nejvyšší  kvalitě, na  velkém, filmovém plátně.
Těším se na 2. listopadu 2011, kdy slavnostně otevřeme provoz digitálního kina.  Podotýkám, že původní promítací přístroje na 35 mm filmy zůstanou zachovány a v provozu. Je mi jasné, že jejich praktické využití se bude stále snižovat, ale prostor promítací kabiny nám tento „luxus“  dovoluje.
Všem návštěvníkům přeji krásné zážitky v našem kině.                                                                    Doc. Mgr. František Preisler