LEOŠ ŠIMÁNEK UVÁDÍ VELKOPLOŠNOU PANORAMATICKOU LIVE-DIASHOW
SE SEDMI PROJEKTORY
 
 NOVÝ ZÉLAND
Zimní putování po ostrovech přírodních superlativů                                                  

Jen málokdo zná nejkrásnější kout naší planety s azurově modrým mořem, stále zeleným pobřežím a s čerstvě zasněženými vrcholky hor! Leoš Šimánek je známý tím, že rád dělá neobvyklé věci. Vzdát se kýženě očekávaného léta  a vydat se zpět do zimy? Stěží by to někdo udělal! On však věděl, do čeho jde. Věděl, že jej a jeho rodinu očekává zajímavý svět, a o to víc v zimě.
Leoš s manželkou Lenkou, synem Jakubem a dcerou Veronikou vyrazili na dlouhou cestu, tentokrát do Aotearoa – země dlouhého bílého mraku, jak nazývají Maorové, původní ostrovní obyvatelé Nového Zélandu, své ostrovy. Skoro tři měsíce Šimánkovi důkladně poznávali novozélandské souostroví nacházející se mezi rovníkem a jižním pólem. V délce šestnácti set kilometrů se od severu k jihu řadí celý kaleidoskop geografických zajímavostí začínající u písečných pláží s palmami, také v zimě kvetoucími ibišky, kolem gigantických kuželů sopek, gejzírů, barevných vulkanických jezírek s vařící se vodou či bublajícím blátem, podél křišťálově průzračných horských jezer, do velehor pokrytých ledovci. Ani tentokrát autor nefotografoval pouze přírodu, faunu a flóru, ale věnoval se se svojí rodinou všemožným aktivitám. Vyráželi na koních, kánoích či kajacích, sjížděli na lyžích zasněžené vulkány nebo podnikali túry mezi ledovcovými horami. Při cestě lodí fjordem Milford Sound, který se hluboko zařezává do pobřežního pohoří Jižního ostrova, obdivoval a fotografoval Leoš Šimánek nejkrásnější horu jižní polokoule Mitre Peak, vypínající se ve svém zimním hábitu přímo od hladiny moře do sedmnácti set metrů výšky.
Nově zpracovanou live-diashow doplňuje vydání stejnojmenné fotografické knihy – NOVÝ ZÉLAND: Zimní putování po ostrovech přírodních superlativů, kterou nově vydal Leoš Šimánek ve svém nakladatelství ACTION-PRESS.
Více o autorovi, jeho knihách a diashow najdete na internetových stránkách: www.leossimanek.cz

 

TURNÉ PODZIM 2011                                                                                                                             

LANŠKROUN (St) 2.11., 19.00 hod., Společenský dům, Nádražní 335
Předprodej: Informační centrum, Boženy Němcové 124, tel.; 465 320 007

 

ČESKÁ TŘEBOVÁ (Čt) 3.11., 19.00 hod., Národní dům, Kozlovská 565
Předprodej: Informační centrum, Staré náměstí 78, tel.: 465 500 211

 

ÚSTÍ NAD ORLICÍ (Pá) 4.11., 15.30 a 19.30 hod., Kulturní dům, Smetanova 510
Předprodej: Informační centrum, Sychrova 16, tel.: 465 514 111

 

SVITAVY (So) 5.11., 18.00 hod., Fabrika - Středisko kulturních služeb, Wolkerova alej 18
Předprodej: Informační centrum, náměstí Míru 48, tel.: 461 534 300

 

LITOMYŠL (Ne) 6.11., 15.00 a 19.00 hod., Smetanův dům, Komenského náměstí 402
Předprodej: Informační centrum, Smetanovo náměstí 72, tel.: 461 612 161
POPIS  CESTY  LEOŠE,  LENKY, JAKUBA A  VERONIKY ŠIMÁNKOVÝCH  PO NOVÉM ZÉLANDU                           

Úmyslně jsme k protinožcům vyrazili v červnu, červenci a srpnu, kdy na opačné straně zeměkoule panuje zimní období - v této době je Nový Zéland nejfotogeničtější. Od věčně zeleného pobřeží se na Jižním ostrově vypínají sněhem pokryté velehory. Jen málokde na světě se může vidět něco podobného a jen málokdo ostrov takto zná! A další přednost: v zimě se na Nový Zéland oproti létu vydává jen málo turistů a tak jsme zažili klid a pohodu v jinak hodně navštěvovaných místech.
Vidět všechny přírodní krásy a unikáty Nového Zélandu vyžaduje spoustu času. Podařilo se však Jakubovi a Veronice o měsíc prodloužit jejich letní prázdniny, čímž byl tento problém vyřešen.
Každý z nás měl napakované dva velké lodní pytle, kde nesměla chybět výbava ke stanování ani horolezecká výsbroj. Těchto osm ohromných zavazadel se nevešlo ani do toho největšího osobního auta, a proto jsme si po příletu do Aucklandu zapůjčili kempinkový vůz. V horách jsme několikrát našli příhodné tábořiště, na kterém ale ležel hluboký sníh. Náš kempr, jak jsme automobilu říkali, nám takto nejednou ušetřil nepříjemnou noc ve stanech – lepší vozidlo si pro takovou cestu vůbec neumím představit.
Při sestavování diashow jsem se držel mé stejnojmenné knihy. Pořad sestává ze dvou polovin, dohromady z devíti následujících kapitol:
 
SEVER SEVERNÍHO OSTROVA: Na koních pískovými dunami a po plážích Jellicoe Channel – pobřeží Tichého oceánu.
POLOOSTROV COROMANDEL: S ruksaky na zádech do zátoky Fantail Bay a Cathedral Cove – z krásné do ještě krásnější.
GEOTERMÁLNÍ OBLASTI U JEZERA ROTORUA: V kraji sopek, gejzírů a horkých jezer.
NÁRODNÍ PARKY WHANGANUI A TONGARIRO: Na kánoích ledovými peřejemi řeky Whanganui a na lyžích ze svahů Mount Ruapehu, nejvyšší sopky Nového Zélandu.
NÁRODNÍ PARK ABELA TASMANA: V kajacích po moři – zimní plavba podél Tasmanova zálivu.
PACIFICKÉ POBŘEŽÍ JIŽNÍHO OSTROVA: Na poloostrov Kaikoura za lachtany a k přírodnímu divu Moeraki Boulders - kulovitým balvanům.
NÁRODNÍ PARKY PAPAROA A WESTLAND: K světoznámým skalním formacím Pancake Rocks a ledovcovým splazům Franz Josef a Fox Glacier.
NÁRODNÍ PARK AORAKI / MOUNT COOK: Ve vánici pod horu Cook. Túra k ledovci Hooker – v létě procházkou, v zimě dobrodružstvím.
NÁRODNÍ PARK FIORLAND: K jezeru Wakatipu a dál do fjordu Milford Sound k Mitre Peak – nejkrásnější hoře Oceánie.
Na závěr diashow jsem použil letecké záběry fjordu Milford Sound, okolních hor a místa, kde se před lety točil jeden z nejznámějších velkofilmů – Pán prstenů. Snad nikde jinde na Zemi se nedá zažít úchvatnější scenérie!