Výzkum: nejlepším městem pro podnikání
v Pardubickém kraji jsou Pardubice 

Srovnávací výzkum Město pro byznys, který již čtvrtým rokem vyhodnocuje podnikatelské prostředí v 227 obcích České republiky, vyhlásil města s nejlepšími podmínkami pro podnikatele Pardubického kraje. V konkurenci patnácti hodnocených měst se nejlépe umístily Pardubice. Druhou příčku obsadila Polička, na třetím místě skončilo Vysoké Mýto.
Pardubice se do čela krajského žebříčku posunuly z loňského sdíleného druhého místa. První příčku si zaslouží zejména díky nejlepším dílčím výsledkům v oblasti podmínek pracovního trhu, přístupu veřejné správy a podnikatelského prostředí. Poslední jmenovaná oblast zohledňuje například vývoj počtu ekonomických subjektů, podíl malých a středních firem či oborovou strukturu podnikatelské činnosti.
„Ještě před dvaceti lety jsme byli městem sportu a průmyslu. Transformace nám však pomohla výrazně zlepšit podmínky k životu i podnikání. Navíc postupné rozšiřování univerzity učinilo z Pardubic zajímavé studentské město s velkým podnikatelským potenciálem a rozvojem služeb,“ sdělil při přebírání ocenění náměstek pardubické primátorky Jiří Rozinek.  
Druhou příčku obsadila loni poslední Polička. Město zabodovalo v oblasti kvality lokality, která hodnotí mimo jiné stabilitu krajiny, počet registrovaných pacientů na jednoho lékaře a kriminalitu. V oblasti pracovního trhu skončila Polička hned za vítěznými Pardubicemi. Na třetí příčce se v Pardubickém kraji umístilo Vysoké Mýto. Město, které v loňském ročníku skončilo až předposlední, letos uspělo zejména v oblasti podnikatelského prostředí a cenových podmínek.
Partner výzkumu Eurovia CS také ocenil město s nadprůměrnými výsledky v některé z dílčích kategorií. „Speciální ocenění za dobrý přístup veřejné správy udělujeme Pardubicím za podprůměrnou zadluženost, vysoký počet úředních hodin a dobré výsledky v testu elektronické komunikace vysoký počet městských strážníků a nadprůměrné investiční výdaje,“ informoval Petr Dohnálek, ředitel závodu Pardubice Stavební skupiny Eurovia CS.
Vyhlášení celorepublikového žebříčku 227 obcí výzkumu Město pro byznys proběhne 30. listopadu v Praze.  Loni se nejlepším městem pro podnikání stal Písek, na druhém místě skončila Nová Paka a třetí příčku obsadil Prostějov.
Obce se ve výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě padesáti kritérií rozdělených do šesti oblastí: podnikatelské prostředí, kvalita lokality, pracovní trh, kvalita veřejné správy, cenové podmínky a telefonický průzkum mezi podnikateli.
Dílčí uznání byla v Pardubickém kraji udělena těmto městům:
·      Hlinsko – za největší nárůst podnikavých obyvatel
·      Vysoké Mýto – za rozvoj bytové výstavby
·      Holice – za nejméně znečištěné ovzduší
·      Žamberk – za zlepšení bezpečnosti ve městě
·      Lanškroun – za největší pokles nezaměstnanosti
·      Králíky – za nejvyšší investice z městského rozpočtu
·      Pardubice – za dobré hospodaření města
·      Ústí nad Orlicí – za otevřenost úřadu
·      Česká Třebová – za nejvyšší spokojenost podnikatelů s cenovou úrovní
·      Polička – za nejvyšší spokojenost podnikatelů s prací radnice
***
Město pro byznys je srovnávací výzkum, jehož cílem je vytvořit diskusní platformu na téma podpory malého a středního podnikání ze strany místních samospráv. Vyhlašovatelem je týdeník Ekonom, partnerem je společnost Eurovia CS. Mediálními partnery výzkumu jsou zpravodajský kanál České televize ČT 24 a Český rozhlas. Odborným garantem je Hospodářská komora, data vyhodnocuje agentura pro informace a analýzy Datank. 

Fotografie: zástupci tří nejúspěšnějších měst v Pardubickém kraji

www.mestoprobyznys.cz

 

Přesné výsledky hodnocení všech 15 měst v kraji 

Detailní výsledkybyly zveřejněny o den později. tabulka vypadá pro nás příznivě, Česká Třebová je hodnocena na 4. místě a proti loňsku se zlepšila o jedno místo a proti loňsku jsme ještě přesvědčivěji porazili sousední město Ústí nad Orlicí, se kterým se často poměřujeme. Výsledky jsou v tabulce:
                                                 
Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Pardubického kraje 2010:                                                            

Celkové pořadí / Průměrné pořadí z 50 kritérií    
1. Litomyšl 7,10
2. – 3. Lanškroun 7,28
2. – 3. Pardubice 7,28
4. Žamberk 7,40
5. Česká Třebová 7,74
6. – 7. Moravská Třebová 8,01
6. – 7. Přelouč 8,01
8. Chrudim 8,07
9. Králíky 8,15
10. Ústí nad Orlicí 8,20
11. Svitavy 8,21
12. Hlinsko 8,31
13. Holice 8,49
14. Vysoké Mýto 8,62
15. Polička 9,09
 
 Rok 2009:
Město Česká Třebová se v loňském ročníku 2009 umístilo spolu s Poličkou na 12. a 13. místě za Ústím n. O., vyhrál Žamberk.
 
Rok 2008:
Soutěž Město pro byznys, pořádaná týdeníkem Ekonom byla vyhlášena poprvé - v Pardubickém kraji se umístila Česká Třebová na místě šestém, i tehdy byl nejlepší městem pro byznys Žamberk