Českotřebovský deník 292/2011 (2.11.)                                 

Tradiční historický Českotřebovský kalendář sestavený z archivních materiálů Martina Šebely je v prodeji. K mání je v prodejně DAS Jarmila Dlouhá v sadové ulici, v knihkupectví Paseka v Hýblově ulici a v novém knihkupectví LEFF v Litomyšlské ulici. Zakoupíte ho rovněž v informačním centru města v budově radnice. Cena kalendáře je stejná jako loni: 68 Kč. Vydalo nakladatelství OFTIS.
Moje druhá a poslední reakce na téma vymalovaný podchod

Jak tak čtu reakce na moji připomínku k vymalovanému podchodu u Červeňáku, napadá mne jediné: podle ohlasů je fundovaných znalců umění ba přímo opravdových umělců v našem městě podle ohlasů dost a dost. Vymalujte tedy další podchod. Je jich ve městě hodně. Vymalujte jej podle svého, vymalujte jej vkusně, vymalujte jej umělecky, vymalujte jej tak aby to bylo hodné dané lokalitě, vymalujte jej tak aby nikoho vaše malba neurážela, vymalujte jej ......                                                                    Jarda Koníček 

 

Rekordy v Drakiádě

V rekordně pěkném počasí přilákalo na letošní již šestnáctou Drakiádu rekordní počet draků (celkem 68), i když v noci mnohde padaly rekordně nízké teploty.  Rekordní počet dětí 95 doplňoval také tak rekordní počet rodičů, kteří se akce zúčastnili.
Letos se také účastnil rekordní počet ručně dělaných draků (cca 2/3).  Akce také přinesla rekordní radost všem pořadatelům. Děkujeme a těšíme se příští rok na další drakiádu.
 

Rieter prodá závod v Žamberku a část výroby v Ústí nad Orlicí 

Orlickoústecko - Technologický koncern Bühler (Uzwill) převezme od výrobce textilních strojů Rieter (Winterthur) dvě výrobní místa v České republice. Jde o celý závod Žamberk a plechovou výrobu včetně lakovny v Ústí nad Orlicí. Oba provozy slouží jako dodavatel pro Rieter i další průmyslové podniky z různých oblastí. Realizovaným krokem zajistí obě firmy dodatečnou flexibilitu ve výrobě a ve vyváženosti kapacit a vytvoří optimální východisko pro dlouhodobý další rozvoj těchto výrob.Pro prodej určená výrobní místa, která měla ke konci minulého roku 315 zaměstnanců, patří k Rieter CZ, stoprocentní dceřiné společnosti Rieter Group. Jako výrobce podsestav, komponentů a plechových dílců jsou tyto části především dodavateli pro Rieter. Obchod s třetími zákazníky různých oblastí započal úspěšně v posledních letech. Rieter chce prodávanou část výroby i v budoucnu využívat jako subdodavatele pro textilní stroje.
S dalším vývojem výstavby obchodů na hlavních trzích v Asii omezuje Rieter nákupní objemy v ČR. Přenesením obchodu na nového průmyslového majitele získá Rieter větzší flexibilitu ve výrobě a vytvoří současně i optimální podmínky rozvoje prodávaných částí. Ostatní aktivity firmy Rieter v lokacích Ústí nad Orlicí a Boskovicích nejsou touto transakcí nijak dotčeny.
Bühler nejen přebere všechny pracovníky od Rieteru, a bude dále investovat. Posílení výrobních kapacit v Evropě a speciálně ve východní Evropě poskytuje výhodu vyrábět co nejblíže u svých trhů, a to efektivně a s optimálními náklady.  Tím, že nabývané kapacity patřily firmě Rieter , bude profitovat Bühler z vysokého standardu kvality, know-how a spolehlivosti vycházející ze švýcarské podnikatelské kultury. Obchod bude realizovánv lednu 2012. Kupní cena nebyla zveřejněna.
Zdroj: Orlický deník + tisková zpráva společnosti Rieter.
 
Absolutním vítězem MLSU je uzená kýta Pavla Hubeného  

Dašice (1. 11. 2011) – V pořadí již pátý ročník potravinářské soutěže MLS Pardubického kraje dnes vyvrcholil předáváním cen spotřebitelské veřejnosti. Nejchutnějším výrobkem se v konkurenci 87 výrobků od 20 regionálních výrobců stala uzená kýta Pavla Hubeného, která získala 31 procent všech hlasů spotřebitelské veřejnosti a zvítězila i ve své kategorii masa a masných produktů.
Mezi mlýnskými a pekárenskými potravinami nejvíce lidem zachutnal Rosický koláč, jehož výrobcem je Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti. V kategorii mléka a mléčných výrobků potěšil nejvíce chuťové buňky veřejnosti třicetiprocentní sýr pro děti od společnosti Miltry B, s. r. o., Perníková medovina, kterou produkuje Medovinka, s. r.o., chutnala lidem nejvíce v kategorii výrobků medu a různé. „V tomto ročníku jsme uspořádali rekordní počet ochutnávek na selských trzích a farmářských dnech v rámci celého kraje. Chtěli bychom do budoucna v těchto aktivitách pokračovat. Odborníci se letos navíc shodli se spotřebiteli na tom, které potraviny by měly být nositeli dnes již prestižní značky MLS Pardubického kraje. Je to pro mě pozitivní signál, neboť se ukazuje, že lidé mají zájem a jsou schopni vyhledávat kvalitní zboží, což je dobře pro místní zemědělce,“ zhodnotil uplynulý ročník soutěže radní Pardubického kraje zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov, Václav Kroutil.
Aktivity Pardubického kraje se neomezují však pouze na regionální potravinářskou soutěž. „V loňském roce se regionální potravinářské výrobky zúčastnily prestižní zemědělsko-potravinářské výstavy v partnerském Régionu Center. Potraviny našich regionálních producentů jsou kvalitní. Pardubický kraj je prezentoval i při příležitosti oslav státního svátku na recepci české ambasády v Paříži, kterou perfektně připravili kuchaři z poličské  střední odborné školy. Je vidět, že nám v učilištích roste nová generace v oblasti gastronomie,“ uvedl při předávání cen hejtman Radko Martínek.
V rámci slavnostního vyhodnocení MLSu Pardubického kraje 2011 byli rovněž vylosováni spotřebitelé, kteří se zapojili do výběru o nejkvalitnější potraviny.
 
Shrnutí výsledků spotřebitelské soutěže MLS Pardubického kraje 2011
Absolutní vítěz spotřebitelské soutěže - Uzená kýta, výrobce: Pavel Hubený, Bylany
 - Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky – Rosický koláč, výrobce: Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
 - Mléko a mléčné výrobky – Sýr pro děti 30%, výrobce: Miltra B, s. r. o.
 - Maso a masné výrobky – Uzená kýta, výrobce: Pavel Hubený, Bylany
 - Výrobky z medu  a ostatní – Perníková medovina, výrobce: Medovina, s. r. o.
 
Výherci vylosovaní mezi spotřebiteli
 - Soňa Vránková, Dašice
 - Martina Čadová, Pardubice      
 - Irina Leinweberová, Letohrad
 - Radmila Gareisová, Pardubice

 

Neuer Trainer bei den Eishacklern 

Stanislav Mečiar působí nyní v bavorském městě Peißenberg, ležícím jižně od Mnichova.        

               Die TSV Peißenberg Eishackler und das Trainerduo Hans Pfleger und Dieter Maier, beenden in beiderseitigem Einvernehmen ab sofort die Zusammenarbeit, um einen Neustart für das Team zu ermöglichen. Die Vorstandschaft dankt den beiden Trainern für die geleistete Arbeit und das absolut außergewöhnliche Engagement für das Peißenberger Eishockey. Der Dank ist auch mit der Hoffnung verknüpft, dass die beiden Urgesteine des Peißenberger Eishockey weiterhin dem Verein und insbesondere der Sparte Eishockey verbunden bleiben. Neuer Trainer ist ab sofort, der Tscheche Stanislav Meciar. Für Meciar der lange Jahre Eishockeyprofi in Tschechien, Finnland, Schweden, der Slowakei und Deutschland sowie Teammitglied und Weltmeister mit der tschechischen Nationalmannschaft 1994 war, ist es die erste Herausforderung als Trainer in Deutschland. Meciar war zuletzt Trainer von TJ Lokomotiva Ceska Trebova in der zweiten tschechischen Liga. Insgesamt war Meciar die letzten 6 Jahre als Trainer in Tschechien tätig. Die Vorstandschaft wünscht dem neuen Trainer alles Gute für seine neue Aufgabe und wünscht sich, dass er die Mannschaft aus der derzeit sehr schwierigen Situation herausführen kann, damit die Peißenberger Zuschauer, Fans und Sponsoren wieder über die Eishackler jubeln können

 
Pokus o Google překlad (bez jakýchkoliv úprav)
Na začátku sezony měli na TSV představila Peißenberg určitě jinak. Nach fünf zum Teil heftigen Niederlagen aus den ersten sechs Spielen sind die "Eishackler" auf den drittletzten Platz der Bayernliga abgerutscht. Po pěti těžké porážky v části od prvních šest zápasů, "Eishackler" na třetí poslední v lize Bayern ztrácí. Das hat Konsequenzen: Hans Pfleger und Dieter Maier legen ab sofort ihr Traineramt nieder, "in beiderseitigem Einvernehmen", wie es in einer Pressemitteilung der Eishockeysparte heißt. To má důsledky: Hans Dieter Maier, zdravotní sestry a položit ji nyní trenér, "vzájemné dohodě", jak se píše v tiskové zprávě obchodního hokeje. Dieser Schritt soll "einen Neustart für das Team ermöglichen". Tento krok je "začít znovu pro tým."  Neuer Trainer ist Stanislav Meciar. Mečiar je nový trenér Stanislav. Für den Tschechen, der als Profi in Tschechien, Finnland, Schweden, der Slowakei und in Deutschland aktiv war, ist es seine erste Trainerstation in Deutschland. Pro Čechy, který působil jako odborník v oblasti Česká republika, Finsko, Švédsko, Slovensko a Německo, je to jeho první autobusového nádraží v Německu. Zuletzt war Meciar als Coach von TJ Lokomotiva Ceska Trebova in der zweiten tschechischen Liga tätig. Mečiar v poslední době působil jako trenér TJ Lokomotiva Česká Třebová v druhé české lize.