Českotřebovský deník 298/2011 (9.11.)                                 
Italský bor Il Rifuigio oslaví 45 let od svého založení  

RNDr. Jaroslav Demel navštíví o víkendu italské město Seregno, kde se zúčastní oslavy 45. výročí založení pěveckého sboru Coro Il Rifugio. Tento pěvecký sbor udržoval dlouhá léta těsné družební styky s českotřebovským sborem Bendl Česká Třebová a  Českou Třebovou navštívil opakovaně v letech 1969, 1971, 1976 a 1989. Iniciátorem založení vzájemného partnerství byl dlouholetý organizátor koncertů vážné hudby Oldřich Tomeš, který se také pravidelně účastnil setkání v Seregnu při minulých oslavách výročí sboru Il Rifugio.  Dr. Jaroslav Demel pojede do Seregna  také vyřídil srdečné pozdravy od starosty města Jaroslava Zedníka: Seregno leží nepříliš daleko od našeho partnerského města Agrate Brianza v Milánské oblasti a lze s určitou nadsázkou říci, že nebylo by Seregno, nebylo ani partnerství s městem Agrate. Inicitivu k jejímu vzniku totiž dala paní Helena Lipenská, která v Seregnu bydlí a která se do Itálie přestěhovala díky předchozí družbě pěveckých sborů Bendl a Il Rifugio. Nasměrovala vedení města Agrate právě k nám do České Třebové, když původní záměrem bylo uzavřít partnerství s jiným moravským městem. Prostředníka mezi  českotřebovskou radnicí a italským městem, dělal právě Českotřebovský zpravodaj.   Osa Seregno - Česká Třebová nezarostla dodnes býlím, styky mezi městy se udržují v rámci neformálních aktivit plaveckého oddílu TJ Lokomotiva a tamním plaveckým klubem, Italští plavci se u nás před několika lety  zúčastnili  ceny českotřebovské lokomotivy a   také českotřebovští plavci naopak byli na závodech v Itálii.  
Pěvecký sbor Il Rifugio  stále existuje, od svého založení změnil složení, ale vztah k České Třebové je stále patrný i na webových stránkách sboru. Jeho bývalí členové se pravidelně v době letních dovolených setkávají s přáteli v České Třebové a zúčastnili se také před dvěma lety posledního rozloučení s panem Oldřichem Tomešem. Il Rifugio je v České Třebové i po letech pojmem, který si připomene mnoho Třebováků, dokázal před lety několikrát zcela zaplnit sál Národního domu a to v době, kdy styky mezi "západem a východem" nebyly zdaleka tak snadné jako nyní, kdy žijeme s Italy společně v Evropské unii. Il Rifugio tak spolupůsobil na vytvoření silné "italské stopy" v našem městě. (mm)
 
Coro Il Rifugio Seregno - naši přátelé v Itálii 

Osmdesátiny sboru Bendl znovu poukázaly na přátelství a partnerství pěveckých sborů, trvající 34 let.  Přátelství, které vzniklo  díky panu Oldřichu Tomešovi. Důkazem toho vztahu je i dopis a dar, který byl zaslán od vedoucího pěveckého sboru  Il Rifugio panu Oldřichu Tomešovi a pěveckému sboru Bendl.  Díky paní Heleně Lipenské (pilné čtenářce našeho Českotřebovského zpravodaje v italském Seregnu) přišel dopis přímo v českém překladu a můžeme ho otisknout:
 
Milý Oldřichu Tomeši, milí přátelé ze sboru Bendl v České Třebové!
Před 34 lety, v roce 1969, navštívil poprvé náš soubor Il Rifugio Vaše krásné město ve východních Čechách. Náš sbor oslavil v prosinci 35 let od svého založení, Váš sbor slaví letos výročí osmdesáté a o tom se nám jen zdá. Prostřednictvím Oresteho jsme dostali výstřižky článků z Leskote zpravodaje. Při večerní doušce jsme vzpomínali na náš první koncert v Malé scéně i v kině Svět pro žáky středních škol a na slavnost na Horách. Nezapomenutelné bylo i setkání  s pracovníky Primony.  Z Tvé iniciativy se zrodila další setkání, další vzpomínky Za to vše soubor Il Rifugio děkuje….V dopise projevuješ lítost na tím, že Il Ruifugio nemůže přijet znovu do Třebové a zazpívat. K tomu se vyjádřili členové našeho sboru: ti, co už ve Třebové byli – ti by se rádi vrátili a i ti noví jsou zvědaví – znají vaše město ze spousty vyprávění. Takže možná v roce 2004?... Sláva k osmdesátinám Bendla! Já osobně, jako vedoucí sboru a všichni členové Vám přejeme další, stále krásnější výročí. Kéž bychom mohli říkat: „Jak bylo krásné to setkání.“                     Il Presidente Sergio Molteni, 13. magiio 2003   (zkráceno)

Dalším důkazem neobvyklé blízkosti Bendla a sboru Il Rifugio jsou i webové stránky sboru Il Rifugio. Jistě není bez zajímavosti, že na "homepage" stránek sboru najdeme také odkaz "Česká Třebová" a mezi úvodními informacemi  najdeme denní údaje o počasí v Seregnu a také v České Třebové, je zde také zveřejněna naše městská vlajka a samostatný článek o vzniku přátelství. Také v dalším odkazu o historii sboru je opět spolupráce s Českou Třebovou pochvalně zmíněna. Zdá se tedy, že Česká Třebová leží v srdcích členů tohoto pěveckého sboru opravdu velmi hluboko. 

 Zámek Pardubice a jeho budoucnost 

Ve čtvrtek 10. listopadu v 10.30 hodin se v sálu Rady Pardubického kraje (Pardubice, nám. Komenského 115)  uskuteční prezentace analýzy navrhovaných variant organizačního uspořádání subjektů působících v areálu zámku Pardubice. Prezentaci povede Věra Šlancarová ze společnosti Scotty & Hagget, která analýzu zpracovala.

 

Nabízím zhodnocení vašeho majetku a jeho ochranu proti inflaci formou  nákupu drahých kovů.        

JEDNORÁZOVÝ = vyšší hotovost  
SPOŘÍCÍ PLÁN = vhodný pro každého,  s  bonusem 20%  – 40% 
Domluvte si nezávaznou schůzku s vaším zástupcem renomované firmy Auvesta 
Jiří Neuman 774 / 88 59 12 zlate-zajisteni@seznam.cz  Nabízím zhodnocení vašeho majetku 
Krajská hokejová liga: POLIČKA - ČESKÁ TŘEBOVÁ  6:4 (0:1, 5:2, 1:1)

Branky: 23. Kubát, 24. Mahel, 26. Mahel, 30. Šedý, 35. D. Vápeník, 60. Nykl – 20. Doha (Brukner, Kiac), 29. Kašpar (Teplý, Rak), 40. Doha, 58. Rak (Doha).
Rozhodčí: Parýzek – Kukeně, Říha. Vyloučení: 10:6. Využití: 1:1. Diváků: 380.
Česká Třebová: Kaplan – Chadima, Novotný, Bačík, Kiac, B. Řehák, Zeman – Kašpar, Teplý, Rak – Pavlák, Brukner, Doha – Hašek, Bažant, Váně.
K utkání do Poličky odjelo pouze patnáct statečných, podobně jako v předcházejících zápasech postrádal trenér Petr Pešina řadu hráčů. Oslabená Lokomotiva se ujala vedení v závěru první třetiny, autorem gólu do šatny byl útočník Doha. Polička rozhodla o své výhře v první polovině druhé dvacetiminutovky, kterou hosté nezvládli. Domácí v rozmezí pouhých 130 vteřin vstřelili tři branky a skóre zcela obrátili. Zajímavost: po vyrovnávací  brance na 1:1 stačilo hokejistům Poličky pouhých 7 vteřin na to, aby dali druhý gól. Českotřebovský útočník Kašpar sice těsně před polovinou střetnutí vstřelil druhý gól a vrátil Lokomotivu do hry, jenže domácí znovu rychle kontrovali čtvrtým gólem a potom ještě přidali pátou branku.
(podle www.hokej-ceskatrebova.cz)
 
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, odbor OP Ústí nad Orlicí, Smetanova 43, Ústí nad Orlicí vyhlašuje výběrové řízení  na prodej budovy č.p. 1297   Masarykova ulice,   na st.p.č. 1358, st.p.č. 1358 a p.p.č. 3047/7, vše v k.ú. Česká Třebová. Více informací:     Mgr. Edita Hanušová, tel. 465 385 536, e-mail: edita.hanusova@zsvm.cz. V termínu vyhlášení výběrového řízení,  od 7.12.2011 do 9.1.2012, je možné získat bližší informaci      o prodeji  také na webových stránkách Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových - www.uzsvm.cz (státní majetek – nabídky majetku k prodeji)

 

Rybník Hvězda se lovil letos i loni kvůli rekonstrukcím

V sítích se mrskali především kapři, kteří za několik týdnů skončí na předvánočním trhu.  Osmdesát pět procent ryb z rybníku Hvězda byli kapři. Kromě nich však v sítích skončily také dravé ryby, jako je štika, candát nebo sumec.Část ryb je určená také pro export, zejména do Polska.  Na Hvězdě má také významný podíl kapr první třídy, tedy do váhy dva a půl kilogramu. Ryby se prodávaly ve stánku na hrázi, i když jen jediný den, v jiných letech byl výlov dvoudenní. Orlický deník se při vytváření reportáže zajímal o cenu ryb na trhu, zejména vánočním: cena má být podobná jako v minulém roce, i když se uvažuje o navýšení o jednu korunu na kilogram. Byly totiž poměrně vysoké náklady na krmiva, hlavně na obiloviny. Hvězda se lovila loni i letos z technických důvodů. Potřebují se udělat určité rekonstrukce a  zajistit, aby nám soustava rybníků fungovala střídavě, aby byl každý rok mohli loven jeden z velkých rybníků  Znovu tedy napustí Hvězdu až v zimních měsících a na jaře příštího roku.

 

Na okraj budoucího jízdního řádu dálkových vlaků vyšší kvality  

Vedeme trvalý boj za zastavování rychlíků, expresů a dálkových vlaků vůbec, snažíme se dokázat, že Česká Třebová je zastávkou pro širší region, východní polovinu Pardubického kraje.  Existuje skupina lidí, která nám nepřeje a která zastávky rychlíků v České Třebové omezuje. Jde nám zejména o dálkové rychlíky EC vlaky, jako je například spoj Berlín - Praha - Bratislava. Zastávka v Č. Třebové by rozhodně vlak nezdržela, staví přece i v Kolíně s podobným dosahem. Podívejme se na jízdní řád rychlíku na této trati, který bude i v příštím roce Českou Třebovou jen projíždět, byť jen 40tikilometrovou rychlostí. Je ovšem divné, že tento vlak nesmí ve Třebové zastavit ani na minutu, ale v Břeclavi stojí u nástupiště po dobu 16minut!!!!  Co na to říkají tvůrci jízdního řádu?   Není to typický příklad hloupého rozhodnutí?

Jízdní řád vlaku

Berlin Gesundbrunnen

 

12:37

 

0

 

Berlin Hbf (tief)

12:43

12:46

6

 

Berlin Südkreuz

12:51

12:53

12

 

Elsterwerda

14:13

14:15

 

154

 

Dresden Hbf

14:52

15:08

 

211

 

Bad Schandau

15:36

15:38

 

251

 

Děčín hl.n.

15:53

15:56

 

274

 

Ústí n.L.hl.n.

16:11

16:13

 

297

 

Praha-Holešovice

17:16

17:17

400

 

Praha hl.n.

17:26

17:42

403

 

Kolín

18:19

18:20

 

465

 

Pardubice hl.n.

18:39

18:41

 

507

 

Brno hl.n.

20:19

20:22

 

658

 

Břeclav

20:54

21:10

 

717

 

Kúty

21:22

21:24

 

735

 

Bratislava hl.st.

22:01

 

 

799

 

 
Ukrajinský velvyslanec navštívil Pardubický kraj  

 Pardubice (9. 11. 2011) – Ukrajinský velvyslanec v České republice Ivan Hrycak dnes zavítal na návštěvu Pardubického kraje.  Setkal se se zástupci samosprávy kraje,  s nimiž hovořil o možné ekonomické spolupráci. Poté navštívil firmu Prokop Invest, zajímal se o problémy cizinců v organizaci Most pro lidská práva a nakonec si prohlédl kostel Všech svatých v Dobříkově, který sem byl převezen ze Zakarpatské Ukrajiny.
„S panem velvyslancem jsem se sešli už v létě na Pastvinách,  kde jsme navštívili na táboře děti z Černobylu,“ říká hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. A právě pomoc obětem Černobylu a rodinám postižených i likvidátorů havárie považuje Ivan Hrycak z české strany za velmi přínosné.
Podle velvyslance Hrycaka má Ukrajina velký zájem o vstup do Evropské unie, naráží ovšem na odpor zejména starších členů Unie. Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek je jediným českým zástupcem v konferenci CORLEAP k Východnímu partnerství ve Výboru regionů EU. „Osobně jsem vnitřně přesvědčen, že vazba Ukrajiny a České republiky je velmi silná. Věřím v nějaký kompromis a jsem připraven tuto myšlenku podporovat,“ uvedl Línek.
Ukrajina patří k významným obchodním partnerům České republiky, a to se projevuje i v Pardubickém kraji. Velvyslanec deklaroval zájem o partnerství některého ukrajinského regionu s Pardubickým krajem a také o budování obchodních kontaktů. „Uvítali jsme zájem Ukrajiny o navázání kontaktů s českými firmami,“ řekl hejtman při návštěvě společnosti PROKOP Invest, která dodává na Ukrajinu kompletní technologie na uskladnění obilovin. Podle ředitele firmy Zdenka Procházky dodávají na Ukrajinu až polovinu vyrobených strojů a zařízení.
Radní Pavel Šotola navštívil s velvyslancem Ivanem Hrycakem neziskovou organizaci Most pro lidská práva v Pardubicích, která se zabývá odbornou pomocí při integraci cizinců v Pardubickém kraji. „Hovořili jsme o problémech nezaměstnanosti cizinců, udělování trvalých pobytů a také o tom, které služby tato nezisková organizace finančně podporovaná Pardubickým krajem  nabízí. Ukrajinci tvoří velkou část cizinců na území kraje a využívají zejména přípravné kurzy češtiny pro udělení trvalého pobytu,“ řekl radní Šotola.
Závěr cesty patřil návštěvě obce Dobříkov na Vysokomýtsku. Ta se totiž stala v roce 1930 novým domovem pravoslavného kostelíka ze Zakarpatské Ukrajiny.  Starosta Jiří Svatoš ukázal Ivanu Hrycakovi historickou pamětní knihu se všemi záznamy o tom,  jak značně poškozený kostel, kterému hrozila zkáza, tehdy zakoupil a do svého rodiště  nechal převézt tehdejší senátor Václav Klofáč. Nyní slouží kostelík Československé církvi husitské a obec se o něj vzorně stará.
Nemoc  RS a dnešní doba  

Na regionu  Pardubického kraje pracuje aktivně Roska se sídlem v Ústí nad Orlicí (dále jen RO PK  ÚO). V současné době má 65 aktivních členů a je jednou z 38 regionálních organizací pracujících pod záštitou Unie Roska v ČR. Sdružuje nemocné roztroušenou sklerózou a jejich rodinné příslušníky. Pro své členy pořádá již 3. desetiletí programy v těchto oblastech:
- rekondiční pobyty (týdenní ozdravné pobyty - cvičení pod odborným vedením speciálně vyškolených cvičitelů, relaxace, masáže, odborné přednášky, společenský večer… Po celou dobu pobytu je zajištěn zdravotní dohled). Rekondiční pobyty se pořádají dva ročně (jaro a podzim).
- rehabilitační cvičení ( celoroční cvičení každé úterý v místě našeho sídla organizace)
- jednodenní přednášky (pořádané zatím 1x ročně s našim odborným garantem-lékařem MUDr. Danou Horákovou)
V roce 2010 vzniklo za podpory ESF MPSV MS centrum Roska, které má za úkol poskytovat sociální a psychologickou podporu nemocným RS. Dále se organizace stala partnerem projektu z Evropského sociálního fondu MPSV – programu OPLAZ, pro který zajišťuje  veškerý tok finančních prostředků. Díky tomuto projektu na vzdělávání nemocných RS se v celé republice proškolilo do současné doby přibližně 790 členů Unie.
Novou iniciativou se stala také aktivita v lékové politice. Nově diagnostikovaní pacienti nedostávají léky tzv. první volby. Jsou to léky, které zmírní rychlý nástup choroby a oddálí částečnou nebo úplnou invaliditu pacienta. Pokud se však léčba nenasadí včas, dochází k nevratnému poškození nervových vláken. Z tohoto důvodu se RO PK ÚO aktivně zapojila do sdružení dvou existujících pacientských organizací v ČR (Unie Roska a Sdružení mladých sklerotiků). Za aktivitu ve všech výše jmenovaných oblastech získala Ing. Daniela Kopecká - předsedkyně RO PK ÚO cenu Laureát cen Unie Roska 2011 v kategorii odborník.
Nutno však zdůraznit,že bez finančních prostředků by nebylo možné poskytovat žádné služby nemocným roztroušenou sklerózou.
Velký dík patří  MěÚ ÚO, který je dlouholetým podporovatelem RO PK  ÚO. Na základě zvyšujícího se počtu členů z dalších měst regionu Pardubického kraje organizaci podporují v r. 2011 i MěÚ Letohrad, Vysoké Mýto, Choceň, Lanškroun, Holice a Česká Třebová. V roce 2011 je organizace dále dotována ze zdroje Pardubického kraje, který přispěl účelovou dotací na nově vzniklé MS centrum Roska. RO PK ÚO děkuje všem státním organizacím a všem dárcům ze soukromého sektoru mezi něž patří Nadace nadaných Jablonné nad Orlicí,  A+A Kaspo s.r.o. a V.J.Stav za jejich podporu.
Pokud Vás budou zajímat bližší informace o činnosti naší organizace, najděte si naše stránky www.roskauo.cz