Českotřebovský deník 303/ 2011 (14.11.)                              

Hotelový dům ČD se privatizuje, bude zde 15 volných bytů 

České dráhy privatizují svůj zbytný majetek, tedy také bytové hospodářství. Hodně bytových domů již bylo prodáno stávajícím nájemníkům, nyní přichází na řadu tzv. Hotelový dům na Novém náměstí. Byl postavený díky  péči investorského útvaru Provozního oddílu ČD Česká Třebová v r. 1980. V hotelovém domě je nyní 31 obsazených bytů a 17 dalších bytů využívaných soukromou firmou jako ubytovna. Tato firma si chce při chystané privatizaci ponechat pouze dva byty a 15 bytů bylo nabídnuto pro potřeby města. Město Česká Třebová je rozhodnuto tuto nabídku využít a byty prostřednictvím své městské společnosti TEZA odkoupit a poté byty po případných opravách nabídnout  k prodeji občanům podle pravidel stanovených městem. Tím jednak zamezí spekulacím, jednak zabrání tomu, že by mohla byty odkoupit soukromá firma a pronajmout je třeba i nepřizpůsobivým občanům, kteří by pak v centru města mohli být pro své okolí velkou přítěží. Otázku privatizace ještě projedná rada města ve funkci valné hromady společnosti TEZA. privatizace probíhá formou vytvořeného bytového družstva, Město bude mít tedy v první fázi tomto vytvořeném družstvu podíl daný počtem 15 odkoupených bytů.
 
Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Starém náměstí v České Třebové

Slavnost se bude konat v neděli 27. listopadu 2011 od 17 hodin. Je připraven krátký kulturní program, proslov starosty a ohňové show. Vánoční strom přijede do České Třebové z Třebovice. Vánoční osvětlení v ulicích již začali pracovníci Eko Bi instalovat, proti loňsku bude rozšířeno do dalších ulic, kde dosud nebylo. Vánoční osvětlení bude mít i kašna na Starém náměstí.
 
Silvestrovský ohňostroj na Starém náměstí bude těsně po půlnoci 

Od roku 2000 se na Starém  náměstí v České Třebové koná pravidelně popůlnoční ohňostroj, obvykle začíná půl hodiny po půlnoci. . Bude i v letošním roce, ale scénář bude poněkud upraven tak, aby se přímo vázal k silvestrovské půlnoci. Po odbití půlnoci bude následovat přání do nového roku 2012, poté zazní státní hymna a ohňostroj.

 

Nový sběrný dvůr bude otevřen slavnostně v pondělí 12. prosince  v 10 hodin 

Pravidelný provoz nového sběrného dvora pak má být zahájen od 15. prosince, kdy bude současně uzavřen stávající sběrný dvůr v Benátkách. Proti ohlášenému režimu se počítá s některými změnami, tak např. se v prvním roce přece jen umožní ukládání stavební sutě, odpady od podnikatelů budou možné za úplatu. Podrobněji bude uvedeno v samostatném článku. Nový sběrný dvůr bude v provozu 5 dnů v týdnu (úterý - sobota), hned od počátku bude pro občany zaveden čipový systém (pro každou rodinu jeden čip), který zamezí, aby zde odpad ukládali  jen Třebováci.

 

Hlásí se plesová sezóna 

Byla již odstartována začátkem listopadu na Horách plesem občanského sdružení Za jeden provaz. Již nyní jsou známy termíny řady lednových i únorových plesů, lze soudit, že plesová sezóna bude opět bohatá. plesy se budou konat opět v Národním domě, v sále Na Horách a také v sále na Skalce. Na 14. ledna je např. nahlášen fotbalový ples, který se uskuteční v Národním domě. O týden později 21. 1. zde bude tradiční Lidový ples, který bude mít v příštím roce opět krajský formát.  Na tomto plese budou hrát dokonce čtyři kapely, to tu ještě možná nebylo.  Tradiční bude ve stejném termínu také Rybářský ples.  Můžeme se těšit i na ples hokejový či Podnikatelský, samozřejmě pak také na plesy maturitní.   Pozvánka na fotbalový ples je ZDE  

 

Co přinesou  úpravy na Pekláku: 

Nově provedené terénní úpravy umožní nové stanoviště rolby, která již nebude blokovcat přístup na dětskou sjezdovku zahrádky, z nového stanoviště bude mít lepší výjezd na upravovaný svah. Současbě vzniká další terasa  umožňující zvýšit kapacitu občerstvení  a to velmi blízko lyžařům, nebude třeba nikam daleko zajíždět. vše se připravuje, čeká se na první možnosti zasněžování.

 

Dopravní nehoda motocyklu a osobního automobilu v Hylvátech. 

Stala se 14. 11. ve 13:45 hodin (Foto M. Resler)
 
SOKOLŠTÍ VOLEJBALOVÍ JUNIOŘI PORÁŽEJÍ V I. LIZE OPAVU 

V dalším již 15. A 16. kole hráli naši prvoligový junioři s družstvem Opavy, která se pohybuje Ve středu tabulky I.ligy. Naši mladíci si po dlouhé době připisují druhé vítězství v této soutěži a ve výsledkové tabulce jsou na 9.místě, tedy třetí od konce. Už na začátku sezony bylo cílem udržením se v soutěži, když po loňském odstoupení (finanční důvody) jsme do letošního ročníku postavili kompletně nové mladé družstvo. A v prvním ze dvou po sobě jdoucích utkáních naši junioři zahráli volejbal, který bychom chtěli předvádět do budoucnosti. S plným nasazením, vyvarováním se zbytečných chyb a hlavně s dobrou předvedenou hrou jsme museli být spokojeni. Škoda jen, že v druhém zápase jsme nezachytili vývoj prvního setu. Tento fakt nás bohužel provázel po celé utkání. Až závěr posledního setu si družstvo vzpomnělo na svůj výkon a předvedenou hru v první zápase, ale na zvrat v utkání již nebyli síly. K dalším zápasům zajíždějí naši junioři na palubovku Drásova.
T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II.   -    HAPPY SPORT OPAVA   3        :       0             (25:18,25:18,25:15)
T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II.   -     HAPPY SPORT OPAVA   0       :        3             (19:25,20:25,23:25)
Českou Třebovou reprezentovali:
Řehák Jakub, Kubíček Pavel, Chudý Jindřich, Novotný Jan, Kuta Matěj, Kubík Milan, Konstantinov Evžen  (LV)

 

 

Naše katastrofální hospodaření s eurofondy: nejenom že čerpáme málo, ale navíc i špatně. Situace je zralá na krizový management 

Evropská komise oznámila, že Česká republika spolu s Itálií a Španělskem nejhůře hospodaří s evropskými dotacemi. Ze zjištění Evropského účetního dvora vyplynulo, že na tyto tři země připadají dvě třetiny všech chyb při čerpání fondů. "Na špatné čerpání evropských dotací upozorňuji dlouhodobě a bohužel se ze strany odpovědných ministerstev setkávám s nevraživou reakcí a zlehčováním statistických dat a různých varovných signálů. Nyní je zjevné, že zametání problémů pod koberec není ta správná a dlouhodobě udržitelná taktika. Jestliže Komise splní svou hrozbu a zvolí vůči nám tvrdší postup, může se stát, že budeme vracet do evropského rozpočtu miliardy korun. To by mělo zkázonosné důsledky pro státní rozpočet i jednotlivé žadatele. Je proto třeba bezodkladně zjednat nápravu, dokud ještě zbývají poslední zbytky času", uvádí k tomu europoslanec Březina, který nedávno upozornil, že spolu s Bulharskem, Rumunskem, Maltou a Itálií máme aktuálně nejhorší čísla čerpání z eurofondů  v období 2007-2013, když jsme zatím vyčerpali jen přibližně 20% dostupných prostředků (evropský průměr je přitom cca 30%). "Teď se navíc ukazuje, že z toho žalostného mála, co čerpáme, je velká část utrácena v rozporu s pravidly EU, a tedy nezákonně. To s sebou nese riziko sankcí. Máslo na hlavě mají především ministerstva školství, dopravy, životního prostředí, průmyslu a obchodu a místního rozvoje, která mají na starosti klíčové operační programy, jimiž evropské peníze tečou. Informace o nesrovnalostech v čerpání vrhají špatné světlo na celou naši státní správu a v neposlední řadě zhoršují  naši pozici při vyjednávání o budoucnosti kohezní politiky v období 2014-2020, kde hrajeme o 600 miliard korun", uzavírá své obavy Březina.                               Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781