Českotřebovský deník 305/2011 (16.11.)                                
Oslavy Dne válečných veteránů v České Třebové letos opět na mezinárodní úrovni  

Ke slavnostnosti oslav Dne válečných veteránů dne 11. listopadu 2011  letos přispěla nejen účast tří zahraničních delegací, ale také rozsah těchto oslav,  při kterých bylo vzpomenuto i 150. výročí sjednocení Itálie. Letos byly oslavy obohaceny také zajímavým seminářem Stopy válek, pečlivě připraveným studenty českotřebovského gymnázia, studenty Stredné odborné   školy  ve Svitu a přednáškami pana Olejnika z Olawy a dalších zajímavých osobností z řad válečných veteránů. Slovenská delegace z města Svit vedená primátorem města panem PaedDr. Rudolfem Abrahámem, polská delegace vedená místostarostou města Olawy panem Witoldem Niemirowskim i italská delegace z města Agrate Brianza vedená panem Alfredo Bosisiem přicestovaly do našeho města již ve středu 8.11.2011 a téhož dne se zúčastnily „Italského večera“ v Ekocentru Podoorlicko, kde byl po zajímavé přednášce člena Spolku přátel vojenské historie pana Martina Zahálky ke 150 letům sjednocení Itálie promítnut jedinečný dokument Vzpomínky na Čechy. Velmi krásný koncert z děl italských mistrů uskutečněný v rotundě svaté Kateřiny v provedení varhanního virtuosa Václava Uhlíře a sopranistky Hany Medkové završil první den pobytu našich hostů a nadchl všechny přítomné.
Ve čtvrtek 9. 11.2011 dopoledne se uskutečnil již výše zmíněný seminář Stopy válek, který měl vynikající úroveň. Zúčastnili se ho žáci základních škol. V odpoledních hodinách navštívili naši zahraniční hosté pěchotní srub v Prostřední Lipce a Muzeum vojenské techniky v Králíkách, večer pak opět v Ekocentru vyslechli přednášku Mgr. J. Dušánkové DOLOMITY 2011 aneb Po stopách 1. světové války v italských horách.
V pátek 11. listopadu  se v 9:00 hod. uskutečnil slavnostní akt u pomníku padlých ZŠ Habrmanova. Po slavnostním projevu ředitelky muzea Mgr. Voleské položili za zvuku písně Kdož sú Boží bojovníci věnce s národními trikolorami jak  členové všech delegací včetně delegace tvořené vedením našeho města, tak i skupina legionářů.  Hymny všech čtyř států a vojenská večerka pak celý akt ukončily.  Slavnosti se zúčastnili také členové skautského oddílu JAVOR a zástupci Sokola.
Všechny delegace pak odjely do Ústí nad Orlicí, aby se také tam zúčastnili slavnostního aktu k uctění Dne válečných veteránů. Na znamení dobré spolupráce  Města Česká Třebová s Československou obcí legionářskou byla předána vedení města vyšívaná šerpa Československé obce legionářské, na jejíž zadní straně je vyšívaný nápis „My svobodu vybojovali, vy ji braňte.“
Ludmila Rašnerová sekretariát starosty města  
    
Nová modulární prodejna družstva Konzum v Rybníku

Prodejna je postavena - smontována ze tří modulů na připravené základy naproti budově školy a obecního úřadu v Rybníku na místě bývalé Rychty. Dostala nové číslo popisné čp. 271. Prodejna bude slavnostně otevřena ve středu 23. 11. v 7:30 hodin

 

 
Prodej krytu CO v Javorce na pokračování

Nesmyslné několikamilionové částky stanovené pro záje,ce v předchozích kolech prodeje byly opuštěny, nyní kryt padne nejvyšší nabídce, možná i kdyby byla korunová. Nabídky jsou přijímány do 8. prosince. Více ZDE
 
Rada města schválila zakoupení 2 ks motorových tříkolek zn. VELOREX  

Jde o typy Velorex 16/175 a 16/350 z investičního fondu Městského muzea Česká Třebová, za účelem vytvoření specializované podsbírky m uzea, budou yvstaveny v nově budované venkovní expozici  muzea v Klácelově ulici.

 

Budoucnost litomyšlské nemocnice bude řešit kulatý stůl 23.11.

Anketa, zveřejněná na webu města Litomyšl ukázala, že většina respondentů není k situaci v litomyšlské nemocnici lhostejná. Proto v Litomyšli  připravili veřejnou akci -  slibovaný diskusní stůl. Proběhne 23. listopadu v 18 hodin v Lidovém domě v Litomyšli. Účast přislíbil  ředitel nemocnice MUDr. Libor Vylíčil, předseda dozorčí rady Vladimír Král a primář gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Harald Čadílek. Těšíme se na Vaši účast. Radomil Kašpar místostarosta za KDU-ČSL www.kdulitomysl.cz
Dozorčí rada litomyšlské nemocnice přijala stanovisko, ve kterém zjišťuje, že není zřejmý soulad mezi jednáním směřujícím k ozdravení nemocnic Pardubického kraje a kroky představitelů Pardubického kraje a to jak akcionáře, tak i představitelů odboru zdravotnictví. Jedná se o nekoordinované pokusy o změnu systému centralizovaných nákupů, opakované analýzy externích firem, naposledy KPMG, navrhovaných změn statutárních orgánů bez řešení změny struktury nemocnic, nejasný požadavek vyrovnaného hospodaření ve 4. kvartále bez řešení dlouhodobých finančních toků uvnitř nemocnic, požadovaná iniciativa spolupráce 3 ředitelů bez návaznosti na výše uvedené změny. Dále upozorňuje na nevyjasněné financování zdravotnictví v roce 2012, protože ještě neexistuje úhradová vyhláška. Dozorčí rada žádá o objasnění výše uvedených kroků a jejich koordinaci. Dozorčí rada nesouhlasí s jednostranným navrhovaným restrukturalizačním krokem a trvá na zachování rozsahu a dostupnosti poskytované zdravotní péče v Litomyšlské nemocnici, a.s. Vyzývá ředitele Litomyšlské nemocnice, a.s. k prosazení tohoto záměru. S tímto stanoviskem se ztotožnila i rada města Litomyšl.
 
Krajská liga v ledním hokeji SVĚTLÁ n. SÁZAVOU - Č. TŘEBOVÁ  7:3 (2:0, 3:1, 2:2)

Branky: 21. a 9. Krajíček, 35. a 38. Žák, 43. a 51. P. Včelka, 25. Kopecký – 34. Bažant (Chudý), 47. Brukner (Kopečný, Pavlák), 50. Brukner (B. Řehák).
Rozhodčí: Padevět – Holeček, Potůček. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:1. Diváků: 273.
Česká Třebová: Kaplan (38.Toman) – Kiac, Bačík, B. Řehák, Chadima – Rak, Teplý, Doha – Kopečný, Brukner, Pavlák - Chudý, Bažant, Hašek.
Domácí se zásluhou Krajíčka prosadili již ve 31. vteřině utkání – 1:0. Druhou  branku přidal stejný hráč v 9. minutě, kdy hrál hostující tým v oslabení – 2:0. Světlá měla herní a střeleckou převahu, kterou vyjádřila ve druhé třetině dalšími třemi brankami. V závěrečném dějství se českotřebovský tým prezentoval velkou bojovností, na ledě vysokého favorita ostudu neudělal.
Trenér Pešina postrádal řadu hráčů: chyběli obránci T. Řehák, Váně, Poul, Novotný, Rybka a útočníci Kvasnička, Kašpar, Těšínský a bratři Demlové.
Nejbližší zápas odehraje Lokomotiva až ve středu 23. listopadu v Hlinsku, doma se představí v neděli 27. listopadu, kdy přivítá Choceň.  (www.hokej-ceskatrebova.cz)
 
Muži Sokola II ve volejbalovém krajském přeboru porazili dvakrát Chrudim 3:0 

V neděli 13.11.2011 se v hale při ZŠ Nádražní konalo 9. a 10. kolo krajské soutěže mužů ve volejbale. Střetli se domácí muži B Sokola Česká Třebová II se soupeřem z Chrudimi. První utkání začínající v deset hodin se začalo ne zrovna podle představ domácích. Hosté, kteří jsou na posledním místě tabulky a neměli co ztratit, se pokusili překvapit agresivní a aktivní hrou jak na podání, tak na útoku. Hned v úvodu si vytvořili solidní náskok a Třebovští hráči měli co dělat, aby první set otočili ve svůj prospěch. To se nakonec podařilo a kvalitním podáním a zlepšenou hrou v poli domácí zvítězili v dramatické koncovce 28:26. Takový zvrat hosty naprosto
zlomil a naopak přinesl klid do hry domácích sokolů. V druhém a třetím setu už nedovolili soupeři naprosto žádné dramatizování utkání a povolili hráčům z Chrudimi pouze 17 a 13 bodů. Konečný výsledek 3:0. V druhém utkání hraném od 13:00 zhruba po dvouhodinové přestávce již nenašel Chrudimský tým zbraň na dobře hrající Třebovou. Ta si mohla dovolit začlenit do sestavy i mladé hráče, kteří tak získávají neocenitelné zkušenosti a je třeba dodat, že se výborně osvědčili. Utkání, které trvalo 58 minut bylo zcela v režii domácích,
kteří zvítězili hladce 3:0, kdy soupeř získal 18, 13 a 16 bodů.
T.J.SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ „B“ II. - T.J.SOKOL CHRUDIM 3 : 0 (28:26, 25:17, 25:13)
T.J.SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ „B“ II. - T.J. SOKOL CHRUDIM 3 : 0 (25:18, 25:13, 25:16)
Těšíme se na vaši návštěvu 27.11.2011 kdy od 10:00 přivítáme v hale ZŠ Nádražní družstvo z čela tabulky TJ Energetik Chvaletice.
Sestava Č. Třebová: Halva L., Hübl P., Chudý J., Knížek M., Krpata M., Müller T., Řehák J., Simon J., Vydra T.,
 
NOVOROČNÍ VÝSTUP NA ANDRLŮV CHLUM 

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí pořádá v sobotu 1. ledna 2012 třináctý ročník NOVOROČNÍHO VÝSTUPU NA ANDRLŮV CHLUM. Pořadatelé budou milovníky přírody očekávat pod rozhlednou „Stříbrnou krasavicí“ od 11 do 18 hodin. Po bujaré silvestrovské noci, která přivírá rok 2012 Vám jistě menší mrazivé vydýchnutí přijde vhod. Pamětním diplomem budou odměněni pěšáci, cyklisté, jezdci na koních, lyžaři i motoristé. Na dvanácti předchozích ročnících se prezentovalo celkem 11 476 milovníků zimní přírody. Všechny ročníky „NOVOROČNÍHO VÝSTUPU“ proběhly za finanční podpory města Ústí nad Orlicí za což turisté mnohokrát děkují.   (MR)
 
Technické památky? Lákadlo pro turisty

Tržek u Litomyšle - Historický mlýn v Lukách by se mohl v budoucnu stát vyhledávaným turistickým cílem milovníků technických památek stejně jako desítka dalších míst okolo řeky Loučná. Uvedl to hejtman Radko Martínek poté, co si prošel unikátní stavbu za doprovodu zástupce ředitele Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Radima Urbánka¸ spolumajitele mlýna pana Václava Sirového a starosty obce Tržek Miroslava Krýdy. Průvodce Radim Urbánek, etnolog a odborník na vodní mlýny v Čechách i zahraničí, zasvětil hejtmana do technologie a technických detailů mlýnských strojů, které pocházejí ze 40. let minulého století. Etnolog hovořil také o možnostech, jak by se dala ojedinělá památka ve Východních Čechách, situovaná u plánované cyklostezky, zpřístupnit široké veřejnosti. Podél říčního toku totiž stojí další čtyři desítky vodních mlýnů, tkalcovny, elektrárny, škrobárna a pily na vodní pohon. Hejtman vyzval muzejníka, aby stručně popsal záměr, jak by se jednotlivé objekty daly propojit: „Zpracujte jednoduchý projekt naučné cyklostezky, zaznamenejte v něm cestu po technických památkách. Za jejich velkou přednost považuji, že názorně ukazují, jak lidé dříve žili, jaká řemesla zvládali a čeho díky svému umu dosáhli, což názorně vidíme ve mlýně, kde sídlí mlynářský rod Sirových nepřetržitě od roku 1690.“ Stručná charakteristika mlýna, Tržek, místní část v Lukách: Vesnický mlýn s uměleckým složením (tedy vyráběným již továrně a ne řemeslnickým způsobem), které pochází až ze samého konce mlynářství v českých zemích, tj. z doby nedlouho před „zavřením“ téměř všech českých mlýnů. Dochovalo se zde prakticky celé mlecí složení s několika unikáty, z nichž k nejzajímavějším patří válcová mlecí stolice s porcelánovými válci, které se po 2. světové válce vyráběly již jen ojediněle. Používala se k luštění krupic na jemné mouky.
 
Litomyšlský bazén zdobí plaketa Stavba roku 2011

 Plaketa se nápisem Stavba roku 2011 byla v úterý odhalena u vchodu do Krytého plaveckého bazénu v Litomyšli. Slavnosti se spolu se zástupci organizátorů, dodavatelů a města zúčastnil i náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Soutěž o stavbu roku vyhlašuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a porota v čele s architektkou  Radomírou Sedlákovou ocenila bez rozdílu pořadí celkem pět staveb, mezi nimiž byl i Krytý bazén v Litomyšli. Jeho návrh pochází z dílny Architekti D.R.N.H. (Antonín Novák, Petr Valenta, Radovan Smejkal, Radek Štefka), dodavatelem byla firma PKS INPOS a.s. a investorem Město Litomyšl. Titul Stavba roku byl udělen za vytvoření přátelské sportovní stavby se zřetelem k netradičnímu pojetí zelených střech.
Odborná porota hodnotila jak kvalitu dokončených prací, tak architektonického řešení a jeho zvládnutí dodavatelem stavby, spokojenost investora a uživatelů stavby. Přihlíželo se také například k začlenění stavby do krajinného rámce nebo propojení její funkčnosti s dalšími objekty. „Osobně mohu potvrdit, že celá stavba lahodí oku příchozích, je krásně zakomponovaná do okolního prostředí a také uvnitř poskytuje návštěvníkům neokázalý, ale velmi moderní servis,“ okomentoval úspěch Roman Línek.