Českotřebovský deník 307/2011 (18.11.)                               

Velmi vydařená byla čtvrteční odpolední akce v malém sále Kulturního centra, kterou zorganizovalo Městské muzeum k výročí filmových projekcí v České Třebové. Vydařené odpoledne ukázalo, kolik neprobádaného ještě existuje v nedávné historii našeho města a kolik osobností pro film vyšlo z České Třebové.  

Beseda o Mongolsku  

Dne 8.12.2011 od 18 hodin v Malé scéně se koná beseda Honzy Betlacha o Mongolsku.
 
 
 
Ekozáchody v běžné českotřebovské praxi:

V době dušiček byl umístěn Ekozáchod u Parnického hřbitova. Bylo vidět že byl používán a musím pochválit uživatele za zachovanou čistotu. Ekozáchody budou umístěny i na Jabkancové pouti. V současné době jsou už vybaveny originální švédskou vložkou a originálními pisoáry.
 
Poslanecký den Radima Jirouta (ODS) 

30/11 bude mít svůj poslanecký den v České Třebové poslanec Ing. Radim Jirout, MBA. Program začíná v 9.00 na radnici, pan poslanec navštíví dále některé třebovské firmy, místní gymnázium a také čističku odpadních vod.
 
DDM Kamarád informuje 

Kreativní kurzy
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová pořádá pro dospělé a starší děti kreativní kurzy. Přihlásit se můžete vždy 14 dní před akcí v DDM Kamarád nebo na tel. č. 465 535 382, 777 292 244, 777 292 218. Každá akce se bude konat při minimálním počtu  5-ti účastníků. Platbu prosím uhraďte nejpozději 2 dny před konáním kurzu.  Bližší informace o jednotlivých akcích budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách DDM Kamarád.
Čtvrtek  1.12.2011 v 16:00 hod. – Lampičky z morušového papíru – Skalová Gabriela
Čtvrtek 15.12.2011 v 15:30 hod. – Skládání čajových sáčků – Pouková Lada
 
Mikulášská nadílka
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová připravuje pro děti v pondělí  5.12.2011 již tradiční  mikulášskou nadílku .  Začátek cesty je v parku Javorka u hříbku v čase od 15:00-17:00 hod., poplatek  - 30,-Kč (děti do 3let – zdarma). Chcete-li předat balíček, je nutné jej označit cedulkou se jménem, příjmením a odevzdat ho na začátku cesty.
 
XVII. Reprezentační ples
DDM Kamarád Česká Třebová a Fincentrum  pořádá v pátek 13.1.2012 ve 2000hod. XVII. Reprezentační ples v sále restaurace Na Horách. Cena vstupenky s místenkou je 100,-Kč. Při zakoupení místenky je možné objednat večeři. K tanci a poslechu hraje skupina Monitor.
Předprodej vstupenek v úředních hodinách  od 12.12.2011 do 16.12.2011 a dále pak od 4.1.2012 v kanceláři DDM Kamarád.
 
Dětský karneval
DDM Kamarád Česká Třebová pořádá pro děti v sobotu 28.ledna 2012 DĚTSKÝ KARNEVAL. Karneval se bude konat v sále restaurace Na Horách v čase od 15.00 – do 17.00hod. Vstupné: dospělí  45,-Kč, děti 30.-Kč, děti do 3let – zdarma bez nároku na místo. Vstupenky možno zakoupit v DDM Kamarád v úředních hodinách od 4.1.2012.
 
Časopis DDM Kamarád „ Za pět !!!“ 

12.12.2011 vyjde první číslo nového časopisu DDM Kamarád s názvem „Za pět !!!“, které vytvořily a vydaly členové zájmového kroužku Veselý redaktor. Časopis si můžete vyzvednout v úředních hodinách v kanceláři DDM Kamarád.
 
Aktuálně z juda - medailové úspěchy na republikových soutěžích ! 

Tradiční turnaj přípravek v Brně
V sobotu 12. 11. 2011 jsme se zúčastnili již tradičního turnaje přípravek v Brně. Na turnaj odjelo 14 našich dětí. Dařilo se nám opět skvěle, celkem děti vybojovaly pět prvních míst, jedno druhé místo a dvě třetí místa. Všem zúčastněným patří poděkování. Medailová umístění: Magda Ryšavá do 23 kg 1. místo, Lucka Rybková v kategorii ml. žákyň 3. místo do 51 kg, Daniela Blažková 1. místo do 45 kg, Dominik Štusák 1. místo do 36 kg, Hana Válová 2. místo do 26 kg, David Vích 1. místo do 51 kg, Janiš Jan 1. místo do 27,8 kg a Jakub Stehlík 3. místo do 24 kg.
Přebor České republiky mladších žáků - Magda Klimešová bronzová !
V pátek 11.11.2011 jsme odjeli do Litoměřic, kde se v sobotu 12.11.2011 konal PŘEBOR ČESKÉ REPUBLIKY mladších žáků a žákyň. Na rozdíl od loňského roku, kde se mohl tohoto závěrečného vrcholu sezóny účastnit pouze Karel Gregar (každý závodník se musí nominovat na kvalifikačních turnajích), tak letos bylo velkým úspěchem 9 kvalifikovaných borců (Klimešová Magda, Klimešová Kíťa, Škrkoň Vít, Růžička Jan, Kobza Tonda, Jirsa Matouš, Adamský Filip, Provazník Dušan a Verner Tomáš). Ze 62 týmů jsme se stali pátou nejpočetnější výpravou na soutěži. Už na kvalifikačních turnajích naši závodníci ukazovali stoupající kvalitu a tak jsme věřili v nějakou z medailí. Hned v úvodu se to podařilo Magdě Klimešové ve váze do 36kg, když vybojovala skvělé 3. místo!!!
Ve stejné váze pak zabodovala také Kíťa Klimešová - 5. místo. Z kluků začal jako první bojovat ve váze do 38kg Škrkoň Vít a po třech vyhraných zápasech se dostal až do semifinále. Tam bohužel ač byl po celý zápas lepší jediná chybička ho připravila o finále (velká škoda) a následný boj o třetí místo už nezvládl a skončil na krásném 5.místě. Naprosto stejným výsledkem skončil Verner Tomáš ve váze do 60kg. Tomáš patřil mezi favority soutěže, ale stejně jako Víťa nezvládnul boj o medaili a skončil také na 5. místě. Ve váze do 42kg bojovali Růžička Jan a Kobza Tonda a oba skončili na 9. místě. Ostatní závodníci Jirsa Matouš v&aacu te;ha 46kg, Adamský Filip váha 50kg a Provazník Dušan váha do 55kg skončili bez umístění. Všichni zaslouží pochvalu za snahu a bojovnost a věřím, že tyto úspěchy je povzbudí do dalšího tréninku a příští rok budeme zase o něco úspěšnější. 
Mistrovství České republiky dorostenců - Marek Švestka získal ve váze do 73 kg bronzovou medaili !
Ve čtvrtek 17. listopadu 2011 v den 22.výročí „sametové revoluce“ se konalo v Jablonci nad Nisou Mistrovství České republiky v kategorii dorostenců. Na soutěž se během roku kvalifikovali 4 naši kluci, z toho 2 dorostenci Marek Švestka a Jan Záveský a také 2 starší žáci Vojtěch Typl a Lukáš Hordějčuk. Bohužel na mistrovství odjeli jen 3, protože Lukáše opět nepustily do soutěže zdravotní trable. Jako první do bojů vstoupil Honza Záveský (do 73 kg), ale i přes statečný výkon se mu výsledkově nedařilo a skončil bez umístění. De facto souběžně do soutěže vstoupil Vojta i Marek. Marek Švestka, který od letošního roku trénuje v Judoclubu Olomouc, procházel pavoukem až do semifinále, kde prohrál „na praporky“. V následujícím utkání o třetí místo Marek zvítězil a získal tak bronzovou medaili. Vojta Typl, který jako starší žák startuje v letošním roce v kategorii dorostenců jakoby „navíc“, začal soutěž volným losem v 1.kole, dále pak zvítězil na ipon a ve čtvrtfinále pak prohrál s pozdějším celkovým vítězem. V opravkách zvítězil opět na ipon a pak v souboji o páté místo prohrál až v „golden score“ 16 sekund před koncem na yuko. Vojta tak získal bodované 7.místo. Marka i Vojtu je nutné pochválit za dlouhodobě velmi kvalitní reprezentaci našeho oddílu a také našeho města. Oba již 4 roky každoročn ě zajišťují našemu oddílu medailové úspěchy na republikových přeborech a mistrovstvích, kde každý rok při závěrečných ceremoniálech mj. zaznívá i “ … Česká Třebová … „.                                                   Judu zdar a tomu třebovskému zvlášť.
 
Tříkrálová sbírka 2012 

V prvních lednových dnech proběhne v našich obcích a městech tradiční Tříkrálová sbírka. Už podvanácté navštíví naše domácnosti tři králové s přáním štěstí a zdraví, s přáním pokoje tomuto domu (písmena K+M+B nade dveřmi). Všem občanům dají také možnost prostřednictvím organizací Charit přispět potřebným.  Tříkrálová sbírka, kterou Oblastní charita Ústí nad Orlicí organizuje v orlickoústeckém regionu, patří svým rozsahem  k největším v celé královéhradecké diecézi. Sbírka si získala důvěru lidí, což nás velmi těší, protože také díky ní se nám daří podporovat stávající služby nebo rozvíjet nové projekty.  Ve sbírce za rok 2011 se v našem regionu vybralo 1.900.300,- Kč.  65 % z výtěžku zůstává Oblastní charitě a tato částka byla použita na zakoupení automobilu pro charitní ošetřovatelskou službu, na provozní náklady služeb občanské poradny,  osobní asistence, mateřských center v Letohradě a Horní Sloupnici, na přímou pomoc potřebným a 5 % z částky bylo věnováno na zakoupení školního autobusu pro chudé děti v indickém Mansapuru. Tříkrálová sbírka 2011 nám také pomohla zavést novou službu na pomoc ohroženým rodinám „Šance pro rodinu“ – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a otevřít kontaktní místa občanské poradny v Králíkách a Lanškrouně. Výtěžek z Tříkrálové sbírky 2012  použijeme na podporu služeb občanské poradny, služby „Šance pro rodinu“ a rodinného centra v Horní Sloupnici, na úpravu prostor pro charitní ošetřovatelskou službu v Ústí n.O., na stavební úpravy budovy Centra pod střechou v Letohradě, na materiálové vybavení nového charitního centra sociálních služeb v Lanškrouně, k přímé pomoci potřebným a do fondu na rozvoj nových projektů. Každá skupinka koledníků Tříkrálové sbírky má u sebe zapečetěnou pokladničku se znakem Charity ČR, průkaz vedoucího skupinky, na kterém je číslo shodné s číslem na pokladničce, a občanský průkaz, kterými se v případě potřeby prokazuje. Děkujeme vám všem, kdo koledníky přijmete i tentokrát. 
Bližší informace naleznete v Charitních aktualitách, které budou roznášet koledníci, nebo na www.uo.charita.cz
Iva Marková Oblastní charita Ústí nad Orlicí Tel. 465 620 249
 
Línek debatoval ve Slovinsku o efektivní energetice 

Maribor (18. 11. 2011) -  Ve slovinském městě Maribor uspořádal dnes Výbor regionů EU odborné celoevropské setkání nazvané „Cesta směrem k energetické efektivitě v Evropě“. Na jednání byli zástupci většiny členských zemí, Českou republiku zastupoval  náměstek hejtmana Pardubického kraje a člen Výboru regionů EU Roman Línek.
 „V České republice a jejích regionech hrála a hraje energetika vždy klíčovou roli. Problém energetické bezpečnosti či na druhou stranu zranitelnosti si uvědomíme pokaždé, když hrozí omezení dodávek plynu a ropy či se rapidně mění jejich ceny. O energetice se hovoří i v souvislosti s obnovitelnými zdroji, jádrem, těžebními limity či snižováním energetické náročnosti budov i průmyslu,“ shrnuje Línek obsah jednání a dokumentuje, jak se k těmto tématům staví v Pardubickém kraji. „V našem regionu jsme již na tomto poli před 6 lety spustili ve školách, nemocnicích a dalších budovách efektivní projekt EPC (Energy Performance Contracting), který snižuje energetickou náročnost objektů a z úspor financujeme investice, které dále tlačí spotřebu energie na minimum. Pomocí fondů EU se dále vhodné stavby zateplují a svůj efekt přináší i před dvěma roky zahájený společný nákup elektřiny a plynu.“
Konference v Mariboru se zabývala také nutností budování a modernizace národních a regionálních energetických infrastruktur. „Při porovnání České republiky i Pardubického kraje se situací jinde v Unii si dovolím tvrdit, že v této oblasti držíme krok s těmi nejlepšími,“ uvedl z Mariboru Roman Línek.
 
Recyklační hlídka bude na školách v Pardubickém kraji vyučovat recyklaci 

18. listopadu 2011 – Už skoro dva měsíce putuje po českých školách tzv. Recyklační hlídka a zábavnou formou se snaží mezi dětmi zvýšit povědomí o recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů.  Nyní zavítá také do Pardubického kraje. Konkrétně navštíví tyto školy ZŠ a MŠ Prosetín (21. 11.), ZŠ a MŠ Bystřec (23. 11.) a ZŠ a MŠ Červená Voda (24. 11.). 
Zatímco ve zpětném odběru lednic a praček jsou Češi v první pětce v rámci Evropy, v recyklaci drobných elektrospotřebičů typu rychlovarná konvice nebo mikrovlna za ostatními státy zaostáváme.
Kolektivní systém ELEKTROWIN se rozhodl tento stav napravit a spustil velkorysý projekt s názvem Recyklační hlídka. „Naším cílem je přiblížit dětem problematiku recyklace a přimět je k zamyšlení, jak by náš svět mohl vypadat, kdybychom se k recyklaci stavěli zády a vše nepotřebné házeli do kontejnerů nebo dokonce do přírody,“ říká Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN, specializující se na recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů. „Nechceme však chodit za dětmi se zdviženým prstem a něco jim kázat, proto je program Recyklační hlídky pojat jako škola hrou.“
Recyklační hlídka tak zábavnou a interaktivní formou seznámí děti s pozitivními dopady recyklace starých elektrozařízení na životní prostředí, umožní jim ověřit si své „recyklační vědomosti“ prostřednictvím testů a soutěží, a navíc jim nabídne možnost vyzkoušet si exponáty zapůjčené z libereckého IQ parku. „Program je sestaven tak, aby dětem přinesl nejen nové poznatky, ale aby v něm našly také dostatek zábavy. Jen tak mohou vzít problematiku recyklace za svou a aktivně se do ní zapojit,“ doplňuje Roman Tvrzník. „V průběhu školního roku 2011/2012 tak navštíví tým Recyklační hlídky 100 škol po celé České republice,“ dodává Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWIN. „Z velikého zájmu ředitelů základních škol je znát, že problematika recyklace patří mezi základní znalosti, které chce škola svým žákům poskytnout “
Projektem Recyklační hlídka navazuje ELEKTROWIN na „školně-ekologický“ projekt Ukliďme si svět, do kterého je zapojeno přes 200 tisíc žáků z více než 700 základních a středních škol po celé republice. Těm se za čtyři roky trvání projektu podařilo vysbírat již 424 tun elektrospotřebičů!  Školy mohou o návštěvu Recyklační hlídky žádat na www.uklidmesisvet.cz
.

 
Krajská organizace KDU - ČSL Pardubického kraje a Městská organizace KDU - ČSL v České Třebové si Vás dovolují pozvat do Národního domu (Česká Třebová)
na 44. reprezentační , krajský  LIDOVÝ PLES. Datum konání: 21.1. 2011 v 19.45 hodin
Hudba: Swingový orchestr ZUŠ Česká Třebová, RK band z Hranic na Moravě, Cimbálová muzika Zádruha
Půlnoční překvapení
Předtančení: Tanečního oddělení ZUŠ pod vedením Lenky Slavíkové
Bohatá tombola: zájezd do Francie a do Lurd, vyhlídkový let, tablet, mobilní telefon a dalších 300 cen v celkové hodnotě 100 tis. Kč
Ples moderují: Zuzana Vondrová a Martin Klumpar
Nad plesem převzali záštitu: 1.náměstek hejtmana Roman Línek a senátor Parlamentu ČR Petr Šilar