Českotřebovský deník 313/2011  (24.11.)                              

Na Českotřebovsku vadí časné školní autobusy 

Poslední čtvrteční jednání vedení Pardubického kraje a společnosti Oredo o nových autobusových jízdních řádech se uskutečnilo na úrovni obce s rozšířenou působností Česká Třebová. Starostové zdejších obcí se tady mohli vyjádřit k jízdním řádům a vznést své případné připomínky.
Máme dvě drobné připomínky, a to že jsme přišli o přímé spojení na Ústí nad Orlicí a pak také k času odjezdu školního autobusu, který je nastaven příliš brzy ráno,“ řekl místostarosta Přívratu Josef Holínka, ke kterému se s připomínkou na brzký odjezd školního spoje připojil jeho kolega, předseda osadního výboru z Kozlova Jan Stránský. Spojení na Ústí nad Orlicí bude podle zástupců Oreda zajištěno jízdou s přestupem, časná jízda autobusů pak byla vysvětlena nutným nájezdem na českotřebovský terminál. „Určitě se tím ale budeme ještě zabývat,“ dodal k tomu vedoucí odboru dopravy Pardubického kraje Ladislav Umbraun.
Starosta Rybníka Jiří Hrdlička zase tlumočil připomínku občanů, kteří jezdí pracovat do Orlickoústecké nemocnice. „Jim chybí na ranní autobus vlakový přípoj tak, aby stihli dorazit na šestou hodinu do práce,“ uvedl starosta. I tímto problémem se bude organizátor dopravy zabývat a vyřeší ho. „Co se týká autobusové dopravy, s jejím návrhem jsme spokojeni, neodpustím si ale trvalou připomínku na vlak, který u nás pouze projíždí,“ řekl v rámci svého komentáře k projednávané problematice s úsměvem starosta Třebovic Libor Gremlica.
Na špatné spojení dětí při jízdě do školy upozornila i starostka Semanína Marie Chalupová. „Jeden spoj jede tak, že by děti byly ve škole příliš brzy, druhý tak, že by začátek vyučování pravděpodobně nestíhaly,“ konstatovala starostka. Také tuhle situaci bude Oredo operativně řešit tak, aby nabídka spojů byla z časového hlediska přijatelnější. „Pokud naše připomínky, včetně těch, které máme ke spojům občanů na odpolední směny, budou vyřešeny, můžu říct, že Semanín bude spokojený,“ dodala starostka.
Větší změny jízdního řádu budou možné v březnovém termínu, ovšem pokud mluvíme o zavážení dětí do škol a školek, tady jsme schopni udělat i mimořádné opravy jízdního řádu,“ vysvětlil představitelům obcí jednatel Oreda Emil Efler. „Doprava dětí do škol a školek, lidí do práce a k lékaři, to není priorita jen naše, je to i příkaz ze strany Pardubického kraje, jmenovitě pana hejtmana.“ „Ranní odjezdy dětí do škol musíme rychle vyřešit, nejpozději do začátku příštího týdne si dáme vědět jak,“ uzavřel Umbraun. (mag)
 
Hejtman vyzval provozovatele ke společné jízdence v Čenkovicích  

Čenkovice (25. 10. 2011) – O tom, jak postupuje modernizace SKI AREÁLU Buková hora za dvacet milionů korun, na níž získal provozovatel SKI KLUB Česká Třebová celkem 10 milionů z  evropských prostředků, státního a krajského rozpočtu, se u sjezdovky přesvědčil v úterý hejtman Radko Martínek.  Poté se setkal se všemi  provozovateli lanovek a vleků v zařízení TJ Čenkovice, kde s nimi  jednal o jednotném odbavovacím systému.    
V minulé sezoně po zahájení provozu nové čtyřsedačkové lanovky ve SKI PARKU Červená Voda mohl lyžař využít  společné celodenní jízdenky také v zavedeném středisku Čenkovice. Po vyhodnocení loňské zimy došlo k řadě jednání, která nevedla k dohodě. Celý areál byl pro nadcházející období rozdělen na dva samostatné. „Považovali jsme za logické , že dojde k propojení obou areálů tak, aby lyžař mohl zkusit více sjezdovek. Chtěli jsme vyjádřit svůj názor i proto, že kraj v minulosti podpořil množství rozvojových aktivit v tomto areálu,“ řekl krajský zastupitel Martin Netolický.
Hejtman apeloval na provozovatele vleků, aby se domluvili na jednotném systému skipasů, které jsou krokem k propojení zimních středisek v Čenkovicích a  Červené Vodě. „Pokud se dohodnete,  jsme připraveni vám pomoci s nezbytnými investicemi z krajského rozpočtu,“ deklaroval hejtman postoj Pardubického kraje.  
Lyžařská střediska v Pardubickém kraji stála po desetiletí ve stínu známých lyžařských center. Cesta k jejich atraktivitě vede přes dotace z evropských peněz. Soukromá společnost buduje rozsáhlý turistický zimní komplex na Králicku v Dolní Moravě, kde  kromě lanovky, nové sjezdovky a dalšího vybavení bude návštěvníkům sloužit také hotel. Lyžařům je k dispozici od minulé zimy nový lyžařský areál  v Červené Vodě. Zkrátka nepřišly ani Čenkovice, z dotačního balíku získaly téměř deset milionů korun.
 
Kraj zmodernizoval webový portál 

Pardubice (25. 11. 2011) – Zmodernizovaná tvář, uživatelsky přívětivější menu, jednodušší přístup k nejhledanějším informacím, ale také zasílání aktuálních zpráv na email. To je nová podoba portálu Pardubického kraje, který má za sebou dva měsíce pilotního provozu.
„Při tvorbě nové podoby portálu jsme se inspirovali v připomínkách uživatelů a využili jsme služby Google Analytics. Analýza nám ukázala, které informace jsou na portálu Pardubického kraje nejvyhledávanější,“ uvedl hejtman Radko Martínek. Na základě toho vzniklo nové menu, které řadí uživatele do cílových skupin. Najde se v něm občan, podnikatel, obec, nestátní nezisková organizace či novinář. „Chtěli jsme rovněž zjednodušit přístup žadatelům o dotace a příspěvky. V hlavním menu se proto objevuje sekce Dotační programy a granty, kde jsou na jednom místě k nalezení dotace krajské, státní, ale i evropské. Do této doby byly roztříštěny po jednotlivých odborech,“ upřesnil hejtman Martínek. S využitím nového menu se uživatel dostane k nejvyhledávanějším informacím v průměru o dva kliky rychleji. „Do popředí se dostaly veřejné zakázky či úřední deska, což potvrzuje naši snahu být maximálně transparentní,“ dodal Martínek.
Uživatelé mají nově možnost každé úterý a čtvrtek odebírat novinky z Pardubického kraje na email. Stačí se pouze na webových stránkách přihlásit k odběru. Novinkou je rovněž vyhledávání odpovědí na chatu hejtmana podle témat či anketní otázky, na které mohou občané odpovídat. Web nabízí také zábavu v podobě Magazínu Pardubického kraje či tipů na výlet. Kromě toho si lidé mohou zahrát on-line hru „Znáte Pardubický kraj?“.