Českotřebovský deník 319/2011  (1.12.)                                

Zátěžová zkouška lanovky "Třebovská dvojka" v Čenkovicích úspěšná 

Dne 30.11.2011 proběhla zátěžová zkouška lanovky Třebovská dvojka v Čenkovicích. Jako zátěž byly použity pytle s pískem. Celkem se muselo na sedačky naložit 12 tun písku. V tuto chvíli vrcholí certifikace lanové dráhy a přípravy na zahájení provozu.
JZ SKI KLUB Česká Třebová
 
Dvě tradiční předvánoční akce Gymnázia Česká Třebová v přípravě 

1) ve středu 14. prosince 2011 se od 9:00 (pro gymnázium), od 15:00 a 19:00 (pro veřejnost) koná v Kulturním centru Č. Třebová soutěžní představení studentů gymnázia "Akademie 2011", letos na téma Budoucnost blízká i vzdálená;
2) ve čtvrtek 22. prosince 2011 se od 8:00 do 9:00 uskuteční akce "Vánoce na gymplu 2011", při které se v přízemí školy shromáždí studenti a společně zpívají koledy za hudebního doprovodu učitelsko-studentské kapely.
 
Marta Pelikánová (a David) zdraví Českou Třebovou z letní Austrálie

a upozorňuje, že dnes1. prosince  mají v Austrálii první letní den. První den ročního období je vždy prvního, snad proto, že by si  Australané zřejmě nezapamatovali tak složitá data jako 20 nebo 21 nebo 23 den v daném měsíci změny. U mís naopak máme nejkratší dny v roce a můžeme obdivovat krásné vánoční osvětlení v ulicích města a také na řadě rodinných domů. Myslím, že by to stálo za fotoreportáž z večerních ulic města....
 
V pondělí 28/11 se ve velkém sále Národního domu v České Třebové konal Oblastní sněm ODS Ústí nad Orlicí.

Hlavním posláním sněmu byla volba a nominace kandidáta na lídra kandidátky ODS do krajských voleb v roce 2012. Ze všech místních sdružení v ústeckoorlické oblasti přišel pouze jeden návrh, návrh na nominaci Ing. Ladislava Valtra, MBA, místostarosty města Choceň. Sněm tohoto kandidáta silným mandátem zvolil. Kdo se postaví do čela krajské kandidátky bude jasné již v polovině prosince, kdy se v Pardubicích koná Regionální sněm ODS Pardubického kraje. Ten má stejný úkol, jako měl sněm Ústeckoorlicka: volbu a nominaci lídra. Ten se bude vybírat právě z kandidátů navržených oblastmi. Ing. Ladislav Valtr, MBA je tak jedním z horkých kandidátů ODS na post hejtmana Pardubického kraje.
 
Tichý projednal připomínky starostů Orlickoústecka 

Ústí nad Orlicí (30. 11. 2011) – Starostové správního obvodu obce s rozšířenou působností Ústí nad Orlicí se dnes zúčastnili jednání s náměstkem hejtmana Pardubického kraje pro dopravu, dopravní obslužnost a investice Janem Tichým. Setkání se týkalo nových autobusových jízdních řádů, které začnou platit 11. prosince letošního roku. V nich se projeví změny, které přinesla optimalizace veřejné dopravy v regionu.
Jízdní řády jsou aktualizované podle připomínek vašich a připomínek vašich občanů,“ řekl v úvodu Jan Tichý. „Je vás tady dnes poměrně málo, takže předpokládám, že vaši kolegové, kteří nepřijeli, jsou s návrhem spokojeni.
Hned na začátku diskuze vystoupil starosta Hnátnice Jiří Dušek. „Jsem nespokojený s ranním spojením do Ústí nad Orlicí. Nejenom, že chce-li se tam někdo dostat na šestou, přijede až po šesté a to samé platí pro sedmou hodinu. Hlavně mi ale vadí návoz dětí do školy, který je v nevhodnou dobu a děti by musely neúměrně dlouhou dobu čekat na začátek výuky.“ Jeho výtce dal náměstek hejtmana za pravdu. „Jak je vidět z našich údajů, jezdí tam poměrně hodně dětí a tato situace se určitě musí vyřešit. Kolegové se tím budou zabývat tak, aby od začátku nového roku došlo nápravě.
Většinu požadavků, které jsme měli, jsme společně vyřešili,“ řekl první místostarosta Ústí nad Orlicí Zdeněk Ešpandr. „Stále máme problém s jednou z linek, která přiváží děti do školy v ne právě ideální dobu. Chápu ale, že musíme být rozumní i vůči ostatním obcím, naše požadavky jinak byly vyřešeny.“ Přímo na jednání padl návrh vyřešení zmíněného problému mírným posunutím doby začátku vyučování školy, které se jeví jako jednodušší než posunutí času příjezdu autobusu, jehož jízda je pevně zakotvena v jízdním řádu a má návaznosti na další spoje. S jednáním se školou na toto téma pomůže město, které je jejím zřizovatelem. Oplátkou získá od Pardubického kraje požadovanou dopravní obsluhu sídliště.
Za občany své obce, kteří by chtěli spojení před šestou hodinou ranní, na jednání zabojoval starosta Sudislavi nad Orlicí David Horáček: „Všechny linky z Oucmanic jezdí přes Sudislav, tento ranní spoj ale naší obec vynechává, přitom myslím, že zájem ze strany lidí u nás by byl.“ I tento problém byl řešen přímo na místě, a to pravděpodobně tím, že autobus dané linky vyjede ráno dřív, aby měl čas na zajíždění do Sudislavi. Tam by linka zastavovala deset minut před šestou.
Naše požadavky se především týkaly návozu zaměstnanců do společnosti SOR,“ řekla starostka Libchav Jana Hodovalová. „Ze všech směrů se to podařilo, pouze ze Žamberka na šestou hodinu ranní je spojení špatné a autobus přijíždí tak, že začátek směny nestihnou.“ Tuto situaci se ale bohužel aktuálně vyřešit nepodaří. Tématicky zcela jiný dotaz měla starostka Řetůvky Radka Hudcová: „Naši občané si na nic nestěžovali, protože jsme malá obec a přitom poměrně velký dopravní uzel. Spíš je zajímalo navýšení ceny jízdného vzhledem k zvyšující se ceně pohonných hmot.“ Paní starostce odpověděl jednatel společnosti Oredo Vladimír Záleský, že navýšení cen jízdného oproti stávajícímu stavu bude představovat přibližně šest procent.
 
Tichý o jízdních řádech diskutoval na Vysokomýtsku 

Vysoké Mýto (30. 11. 2011) – V jednom z největších obvodů obce s rozšířenou působností, který zahrnuje celkem šestačtyřicet obcí, jednal dnes o autobusových jízdních řádech náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý. V zasedacím sále vysokomýtské radnice se sešli představitelé obcí, kteří se seznámili s aktualizovanou podobou jízdních řádů a mohli k ní vznášet své připomínky.
V úvodu setkání zopakoval náměstek hejtmana Tichý důvody optimalizace veřejné dopravy a její hlavní principy. „Celý systém dopravy je velmi složitý a v rámci jeho změn jsme závislí na vaší pomoci,“ řekl starostům Jan Tichý. „Technologové společnosti Oredo, která dopravu v kraji organizuje, nemůže znát dopodrobna všechny místní podmínky a proto jsou pro nás velmi důležité vaše připomínky a podněty.“ S těmi už technologové pracovali v uplynulých měsících, kdy se optimalizace připravovala, nyní měli starostové možnost posledních drobných změn. Nové jízdní řády začnou platit od 11. prosince letošního roku. První měsíc pak budou starostové zasílat další připomínky, které budou zapracovány do prvních změn jízdních řádů v březnu příštího roku.
S ostrým vyjádřením hned v úvodu přišel starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek: „Když jsme se bavili o nahrazení vlakové dopravy autobusy, tak jsme se s krajem i Oredem domluvili docela dobře. Nového jízdního řádu se ale docela bojím, protože podle mě systém příliš nerespektuje místní podmínky a pokud se tady nedomluvíme na výrazných změnách, doporučuji vše odpískat a nechat dopravní obsluhu regionu při starém. My jako Vysoké Mýto jsme spokojeni, domnívám se ale, že spokojené nebudou okolní obce.“ Následně přišla na řadu poměrně věcná a klidná diskuze s jednotlivými starosty. Jednu z prvních připomínek vznesl starosta Oucmanic Petr Marek. „Jde nám o odpolední autobus, který vozí děti ze školy a který jste posunuli na pozdější dobu, což by znamenalo, že děti budou třičtvrtě hodiny čekat,“ uvedl konkrétní požadavek na úpravu jízdního řádu obce její starosta. Jak bylo řečeno, k posunutí došlo proto, aby vznikly přípojné spoje a zajistila se doprava i do jiných míst regionu. Náměstek Tichý se proto domluvil se starostou, že když obec přípojné spoje obětuje, bude školní autobus jezdit v požadovaný čas. Na místě byla vyřešena i připomínka z obce Svatý Jiří. „Máme problém u dvou školních autobusových linek, mezi kterými děti přestupují, s velmi krátkým časem na přestup. Myslím, že tři minuty jsou málo,“ řekl starosta Miloslav Kubát. Jednoduché řešení zajistí zajíždění autobusu k přestupní zastávce. Důležitou připomínku z hlediska občanů jezdících na ranní směnu do vysokomýtského Iveca měl starosta Dobříkova Jiří Svatoš. „Potřebovali bychom, aby tento autobus jel o chvilku dřív, protože jeho navrhovaný příjezd je v takovou dobu, že i při malém zpoždění by lidé začátek směny nestihli.“ Vzhledem k tomu, že se jedná o první autobus, nebyl problém vyjít starostovi vstříc a jízdu autobusu upravit stejně jako posunout čas odjezdu autobusu, který naopak zaměstnanci večer využívají pro odjezd z odpolední směny. Starosta také připomínkoval ranní školní autobus, který je přeplněný a dále k rannímu spoji na Choceň. Tyto připomínky si technologové Oreda zaznamenali a budou je řešit, bohužel už to nebude možné od prosincového termínu změny jízdních řádů.
 
Vyhlášení výsledků podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011.

Akce se koná ve středu 7. prosince od 19.00 na Žofíně v Praze, je nejvýznamnější podnikatelskou událostí roku. Kromě hlavních kategorií budou vyhlášeni vítězové vedlejších kategorií - Odpovědná firma roku 2011, Era Účetní roku 2011 a Web roku 2011.Galavečer bude od 20.00 živě přenášet Česká televize, proto se sál pro příchozí zcela uzavře v 19.30.
 
Ústecká hokejová liga má za sebou dva hrací víkendy 
Dalších dvanáct zápasů třináctého ročníku Ústeckoorlické hokejové ligy - bezkontaktního minihokejového turnaje Computer Shop Cup se odehrálo na místním zimním stadionu tento víkend. Hned v úvodním pátečním duelu si Olbena Lukavice poradila s Medvědy z Rokytnice. Pro řetovský Armat nebyli v dalším duelu Kačeři z Kerhartic velkou překážkou a podobně si bez problémů poradil Skala team Ústí s Pašáky z Jehnědí. Ústecká Adba zbrojí a letos chce zaútočit na pozice nejvyšší. V sestavě už s choceňským Alešem Víchem pak rozstřílela v sobotu ústecký Renegades. Ve druhém duelu pak svedli Buldoci Velká Skrovnice velký boj o první body, ale radost nakonec měli šťastnější Pašáci z Jehnědí. V posledním sobotním utkání dlouho nebylo jisté, kdo si odveze všechny body, ale nakonec byli přece jenom přesnější v zakončení hráči TJ Sokol Libchavy a Kapři z Dlouhoňovic odjeli bez bodů. V neděli ráno to pak už měla ústecká Adba bez svých dvou lídrů Krále a Vícha s rokytnickými Medvědy těžké, ale body přece jenom získala. Kačeři z Kerhartic i nadále čekají na své první body a ani proti Rietru Hnátnice je neuhráli a navíc ani neskórovali. V neděli v podvečer si šestice Krajánků s chutí zastřílela s Buldoky z Velké Skrovnice a žně měl doslova Bohumil Dostál, který se trefil osmkrát. Ústecký Renegades sahal na body s řetovským Armatem, ale v hektickém závěru nedosáhl nakonec ani na jeden. Prvních bodů se dočkali Kapři z Dlouhoňovic s Olbenou Lukavice díky těsné výhře. V posledním večerním utkání neděle si Žamberští kanci poradili díky výborné poslední části s bojovným celkem Turováků z Podlesí.

Tabulka 13. Ústeckoorlické hokejové ligy

1

Adba Ústí nad Orlicí

4

4 0 0 0

43 : 11

12 bodů

2

Krajánci Ústí nad Orlicí

3

3 0 0 0

48 :  7

 9 bodů

3

Skala team Ústí nad Orlicí

3

3 0 0 0

36 :  8

 9 bodů

4

TJ Sokol Libchavy

3

3 0 0 0

14 :  7

 9 bodů

5

Armat Řetová

3

2 1 0 0

25 : 15

 8 bodů

6

Žamberští Stilmat kanci

2

2 0 0 0

12 :  2

 6 bodů

7

Rieter Tooling Hnátnice

3

2 0 0 1

13 : 10

 6 bodů

8

Pašáci Jehnědí

4

2 0 0 2

15 : 30

 6 bodů

9

HC Hornets Záměl

1

1 0 0 0

14 :  0

 3 body

10

Olbena Lukavice

3

1 0 0 2

 9 :  7

 3 body

11

Kapři Dlouhoňovice

3

1 0 0 2

 9 : 14

 3 body

12

Turováci Podlesí

3

0 0 1 2

11 : 24

 1 bod

13

Renegades Ústí nad Orlicí

3

0 0 0 3

 9 : 25

 0 bodů

14

Medvědi Rokytnice v Orlických horách

4

0 0 0 4

 8 : 31

 0 bodů

15

Buldoci Velká Skrovnice

4

0 0 0 4

11 : 48

 0 bodů

16

Kačeři Kerhartice

4

0 0 0 4

 7 : 45

 0 bodů