LUDĚK KOVAŘÍK VYSTAVIL SVÁ DÍLA V HOLICÍCH 


V sobotu 5. listopadu byla zahájena v galerii Kulturního  domu města Holic výstava českotřebovského výtvarníka LUĎKA KOVAŘÍKA (1957). O všestranně šikovném člověku, tiskaři, malíři, grafikovi pohovořil při slavnostní vernisáží Mgr. JAN SCHEJBAL. Příjemnou atmosféru vytvořila českotřebovská skupina „RAUTBAND“.

Tiskař LUDĚK KOVAŘÍK se do vystavování svých děl nijak zvlášť nehrne, když výstavu uspořádá, je to velký zážitek. O jeho vytíženosti jsem se osobně přesvědčil v červenci roku 2002, při návštěvě jeho tiskařské firmy FIKO. Většinu času zde tráví v pracovních dnech, mnohdy i o víkendech. V tiskárně pracoval již za totality. Jedním z jeho zákazníků byl i ústecký výtvarník RICHARD PEŠEK. LUDĚK KOVAŘÍK mu několik svých prací ukázal a RICHARD je ohodnotil slovy: „Obrazy jsou osobité a mají duši“. Pozval ho rovněž vystavovat na zámek do Lanškrouna. To bylo v roce 1987. V té době dělal hlavně perokresby, také maloval křídou a následně obraz  zafixoval fixírkou. Plátna přišla až později. Nesmírně byl unesen grafikou VLADIMÍRA BOUDNÍKA – „Něžného barbara“, jak o něm s láskou psal BOHUMIL HRABAL.

Přišly i další výstavy: Ústí nad Orlicí 1988 – Tatenice 1989 - Ústí nad Orlicí 1990 – Praha galerie Metro společná 1991 – Praha Barrandov 1992 – Olomouc 1995 – Choceň 1997. V České Třebové, ve které žije, tvoří i pracuje vystavoval  poprvé v sobotu 22. listopadu 1997 při otevření nové výstavní síně v kině Svět. Zřetelně si vybavuji jeho olejomalby: „Skleník – Erotikon – Aztécká královna“, nejvíce mne však zaujala „Klaunova zpověď“. Na žádné vernisáži neopomene LUDĚK KOVAŘÍK poděkovat své milované manželce JAROSLAVĚ. Tehdy prohlásil: „Nikdy nejsem s žádným obrazem spokojený, již teď vidím, co bych opravil. Usměrňuje mě moje žena JARKA. Je to první kritik, ale i spolutvůrce. Všechny vystavené plastiky, to je naše společné dílo. Je to takový můj věčně tolerantní anděl strážný. V Chrasti u Chrudimě i v českotřebovské čajovně  zpívala při vernisážích KOVAŘÍKOVÝCH výstav jazzová zpěvačka JANA KOUBKOVÁ, obě proběhly v roce 2000. V sobotu 8. června 2002 vyhrával LUĎKU KOVAŘÍKOVI v Galerii JEŠTĚR Česká Třebová k pětačtyřicetinám VLADIMÍR MIŠÍK s MIRKEM NEJEZCHLEBOU a PAVLEM SKÁLOU.  Opět úžasná výstava se sedmadvaceti zajímavými plátny: „Trojice – Touha – Lidské vrakoviště – Vlk v síti – Bouře – Šneci – Závěs – Opeřený had – Tváře doby – Pokání“ a mnohé další. V roce 2005 vystavoval českotřebovský kumštýř opět v Chrasti a letos viděli jeho obrazy návštěvníci  Malé scény v Ústí nad Orlicí. Úvodní slovo přednesl jeho kamarád RICHARD PEŠEK. Výstava v Holicích byla průřezem třicetileté výtvarníkovy tvorby, návštěvníci zde našli práce z úplných počátků, ale i ty nejnovější: „Přechod – Křídla – Nová vlna – Strom – Metropolis II – Aztécká královna“ a další. Jako již tradičně vysekl LUDĚK KOVAŘÍK poklonu manželce, která je prvním jeho kritikem  i v Holicích. Olejomalby, perokresby i malbu na skle si mohli milovníci umění prohlédnout do neděle 27. listopadu 2011.

Před více jak deseti lety mi LUDĚK KOVAŘIK řekl: „Na svých obrazech nejsem finančně závislý, maluji co chci, plně mohu zúročit svoji bohatou fantazii“. Stoprocentně to platí dodnes.  MR.                                                  Z vernisáže..   Foto: M. Richter