Českotřebovský deník 320/2011 (2.12.2011)                         

V pátek 2. prosince večer se v hotelu Bravo (Korado) Česká Třebová konalo adventní setkání českotřebovských a orlickoústeckých podnikatelů a veřejných činovníků zejména z oblasti sportu a veřejné správy. Setkání se také zúčastnili zástupci obou měst, českotřebovský místostarosta Dobromil Keprt  a starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Na setkání je pozval generální ředitel  společnosti Rieter Ing. Jan Lustyk a Mgr. Vladimír Vaněk, šéf společnosti Vaněk Agency, která je pořadatelem významných sportovních podniků, jako je českotřebovský Cyklomaraton a orlickoústecký Rietercup. Na setkání byly zhodnoceny  obě zmíněné sportovní akce pořádané v červnu a červenci letošního roku  a hlavně také vyhlášeno pořádání dalších ročníků  v roce 2012.  Další již čtvrtý ročník Cyklomaratonu se pojede 16. června a 16. ročník Rietercupu  se bude konat na tenisových kurtech v Ústí nad Orlicí od 3. - 6. července 2012. Novou budoucnost získal zejména orlickoústecký Rietercup, který   po útlumu činnosti pražské společnosti RC Sport,  získal nového pořadatele ve firmě Vaněk agency. Pro další tři ročníky již bylo vše připraveno po stránce právní uzavřením smluv pořadatele s tenisovým svazem, Městem Ústí n.O. a  také Tenisovým klubem Ústí n.O. Právě tato smlouva byla na tomto setkání v hotelu Korado podepsána.  Podrobněji v samostatném příspěvku.

VÁNOČNÍ VÝSTAVA 

V letošním roce se opět bude konat tradiční vánoční výstava, na které své výrobky představí 17 organizací působících v České Třebové.  Výstava se uskuteční v malém sále Kulturního centra a zahájena bude v pondělí 12.12.2011 v 16:00 hodin. Na vernisáži vystoupí maminky a děti z Mateřského centra ROSA. Výstava bude otevřena denně od 9:00 do 17:00 hodin a potrvá do neděle 18.12.2011. Všichni jste srdečně zváni. Přijďte se inspirovat, vánočně naladit a na chvíli se zastavit v předvánočním shonu. Během výstavy bude možné některé výrobky zakoupit a podpořit tím činnost jednotlivých organizací. Vstupné dobrovolné.
Za odbor školství, kultury a tělovýchovy Ing. Dagmar Mayerová         

 

Pochvala a uznání do Svinné  

V neděli 27.listopadu jsme navštívili adventní výstavu ve Svinné. Sál bývalé školy, kde se výstava konala,  bylo vkusně aranžované a velmi příjemné.Vystavené věci bylo také množné si zakoupit, např. adventní věnce, vánoční cukroví, vánoční přání. Místností voněl punč a medovina. Akce se Svinovským opravdu povedla a touto cestou jim chceme vyjádřit poděkování za hezký předvánoční zážitek. Zdeněk a Marie Rouskovi
 
Tisková konferenceKoalice pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, Nestraníci, SNK-ED)
se uskuteční v pondělí  5. prosince 2011  v  v historické klubovně Evropského spolkového domu, (Pernštýnské nám. 55, 1. poschodí) Na tiskové konferenci budeme prezentovat dohodnutý společný postup do krajských voleb 2012 a kandidáty, které podpoříme v senátních volbách 2012 ve volebních obvodech Chrudim a Svitavy.  Tiskové konference se zúčastní primátorka statutárního města Pardubice MUDr. Štěpánka Fraňková SNK-ED), místostarostka Chocně MUDr. Věra Rybová Nestraníci), náměstek hejtmana Pardubického kraje Ing. Roman Línek KDU-ČSL) a oba nominovaní kandidáti do Senátu.
 
Fotbalový trenér Bohuslav Sokol je s umístěním týmu v podzimní části soutěže spokojen 

Orlický deník přináší rozhovor s Bohuslavem Sokolem, koučem FK Česká Třebové, ve kterém říká že s výkonem svého mužstva je velmi spokojený. Zimu stráví jeho tým  na 4. místě s 26 body. Po podzimu chtěl mít 25 bodů, získal 26, takže spokojenost.
Největší překvapení se odehrálo na našem stadionu v posledním kole, k FK třemi brankami porazil vedoucí Holice. První Rozhodl autor tří branek,  Myšák, nejen  vstřelil zmíněné góly, ale pracoval pro tým, byl nejlepším hráčem.
V soutěžní přestávce bude  zajímavostí hokejové utkání FK proti fotbalistům ze Semanína.  Zimní příprava má zahájit 9.ledna
 
Prodám družstevní byt 1+1 v 1. patře v Ústí nad Orlicí, V Lukách(Na Špici)
Výhodná poloha, klidné místo. Obchod potraviny 100mterů, náměstí 5 minut.
Autobusové nádraží – 5 minut.  Tel. 723 213 603, 724 223 757
 
Pro vánoční stromky do Tesca   

Vedle tradičních řezaných stromků si zákazníci mohou vybrat i stromky v květináčích nebo umělé.Řezaný stromek – hlavní symbol Vánoc - budou moci zákazníci letos vybírat v 67 obchodech Tesco po celé České republice. Vedle pěti druhů jehličnanů na ně čeká i nabídka stromků v květináčích, na výběr jsou i stromky umělé.  Mezi nejprodávanější stromky tradičně patří jedle kavkazská a smrk pichlavý, zákazníci ale mohou zvolit také borovici černou či lesní, k oblíbeným druhům stále patří i smrk ztepilý. „Nabízíme stromky v rozmezí od jednoho do tří metrů, lidé mají ale obvykle největší zájem o stromky ve výšce očí, tedy přibližně o velikosti kolem 170 centimetrů,“ potvrzuje Dominik Hůrek ze společnosti Tesco. Řezané stromky pro Tesco dodávají firmy Keře CZ, Levan a Baobab. Ceny nabízených stromků se liší podle jednotlivých druhů, kromě výšky se odvíjí od hustoty větví a symetričnosti. K dotvoření pravé vánoční atmosféry bude pro zákazníky připravena také bohatá nabídka přírodního či barveného jmelí, k dispozici budou i svazky borovicových, smrkových či jedlových větví.
 
Orientační ceny řezaných stromků

Druh stromku

Cena za kus

Smrk

od 350 Kč

Borovice

od 390 Kč

Jedle

500 – 1500 Kč

 

 

 
Bodovací systém pro turistická centra se osvědčuje 

Deštné v Orlických horách (2. 12. 2011) – První dva prosincové dny věnovali zástupci turistických informačních center (TIC) Pardubického a Královéhradeckého kraje výměně zkušeností v propagaci cestovního ruchu. Hodnocení těchto center pomocí bodovacího systému na konferenci představil Miroslav Stejskal, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch.  „Jsem velmi rád, že odborníci v cestovním ruchu ocenili dotační politiku Pardubického kraje ve vztahu k turistickým informačním centrům. Systém jsme nastavili motivačně. TIC jsou bodově hodnocena na základě konkrétní aktivity, kterou projevují při propagaci cestovního ruchu v regionu. To se odráží ve výši finančních prostředků, které jednotlivá centra získají,“ uvedl radní Stejskal.  Zástupci Pardubického i Královéhradeckého kraje rovněž představili své plány činnosti a podpory cestovního ruchu v příštím roce. Panovala shoda na tom, že při propagaci cestovního ruchu je nezbytný společný postup obou krajů. „Například Orlické hory a Podorlicko jsou turistickou destinací, která se nachází na území obou krajů,“ dodal radní Stejskal.
Součástí programu konference byly také přednášky pořádané agenturou CzechTourism, která seznámila zástupce TIC s novými trendy v prezentaci cestovního ruchu a možnostmi spolupráce s regiony.
Většina starostů Svitavska je s jízdními řády spokojená 

Svitavy (1. 12. 2011) – Další z jednání o autobusových jízdních řádech a optimalizaci veřejné dopravy v regionu dnes absolvoval náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý. Setkal se se starosty správního obvodu obce s rozšířenou působností Svitavy.
Stejně jako o den dříve ve Vysokém Mýtě, i tady se jednání zúčastnila velká skupina starostů. Ti přišli řešit nejrůznější problémy. Starostové Opatovce a Dětřichova například postrádali aktualizovanou podobu jízdních řádů. „V poslední době se návrh jízdních řádů několikrát měnil, takže v současné době nevím, které linky platí a které ne,“ uvedl starosta Opatovce Martin Smetana. Technolog společnosti Oredo ho na místě seznámil s aktuální verzí autobusové obsluhy obce. „Jsem spokojený s nabídkou spojů, teď budu potřebovat jen získat platný jízdní řád, abych ho mohl dát lidem,“ řekl Smetana. Spokojený byl i jeho kolega z Dětřichova Tomáš Mrštný: „My jsme s dopravní obsluhou naší obce spokojeni, dokonce došlo k jejímu navýšení, takže určitě nemáme s novou podobou jízdních řádů problém.“ S požadavkem, který technologové považují za dobrý nápad, přišel starosta Pohledů Antonín Vajgl. „Jde mi o to, zda by mohl odpolední autobus projet celou naší obec a ne jenom část,“ řekl Vajgl. Přímo na místě si technologové ověřili, že by to z časových důvodů neměl být problém a situace by ke spokojenosti obce měla být vyřešena v blízké budoucnosti. „V případě, že k tomu opravdu dojde, pak budu spokojený, protože ostatní požadavky našich občanů se podařilo splnit. Ocenit musím i to, že o víkendu nám byl přidán jeden spoj,“ dodal k tomu starosta.
Dopravní obsluha naší obce se jednoznačně zlepšila, autobusy, které nás dříve nesmyslně míjely, k nám nyní zajíždějí, takže jsme spokojení,“ prohlásil starosta Koclířova Jaromír Lenoch. „Problém máme jen u ranního spoje, který vozí děti do školy do Svitav. Ten má do Svitav přijíždět v 7.45 hodin, bohužel zdejší gymnázium právě v tu chvíli začíná vyučování.“ Doposud jel autobus o pět minut dřív a gymnazisté z Koclířova přicházeli na vyučování s drobným zpožděním, které jim bylo tolerováno. Pětiminutovým posunem se ale situace změnila. Tuto autobusovou linku ale nelze bohužel v jízdním řádu posunout a tak nezbývá než jednat se svitavským gymnáziem o posunutí začátku vyučování. „Zahájím s nimi jednání a věřím, že nám vyjdou vstříc,“ předpokládá starosta. S řešením dopravní obsluhy regionu nemá problém ani starosta centrálního sídla, tedy Svitav. „Trápí nás jen dvě věci. Jednak to, že se u nás bude sjíždět velké množství autobusů před vlakovým nádražím, kde pro ně není místo. Druhý problém spočívá v tom, že dosud nevyužívaná autobusová zastávka na okraji města se po zrušení osobních vlaků stane poměrně frekventovanou, ovšem v jejím okolí není místo pro parkování,“ řekl starosta David Šimek. O tomto problému samozřejmě ví i náměstek hejtmana Jan Tichý: „Na příští týden máme s panem starostou naplánované setkání, kde celou situaci budeme řešit.