Českotřebovský deník 323/2011 (5.11.)                                  
Slavnostní zahájení provozu nové haly elektrických točivých strojů v CZ LOKO 

Akce se koná 15. prosince 2011 v areálu společnosti CZ LOKO, a.s., Semanínská 580, Česká Třebová dopoledne.   
10.30 h zahájení akce  Ing. Josefem Bártou, generálním ředitelem CZ LOKO, a.s. . Součástí bude exkurze areálem firmy.
 
V Hliníkách již po třetí krásně pršelo 

Dne 26.11.2011 se sešlo 32 příjemně bojovně naladěných žen, aby se již po třetí utkaly v karetní hře"Prší". Atmosféra v Hliníkách byla jako každý rok výborná, neboť ženy si přišly tuto akci užít a patřičně se odreagovat od nastávajících dnů úklidu, pečení a příprav na vánoční svátky. Od začátku dámy bojovaly s radostí a ze všech sil, aby dosáhly mety nejvyšší a zvolání "prší" bylo slyšet častěji, než v loňském roce.  Vítězka Petra Calábková musela zvolat "prší" 56 krát, v loňském roce stačilo na vítězství her jen 50. S dobrou náladou účastnice s sebou přinesly i ručně vyrobené či zakoupené dárečky do tomboly a spolu s cenami od místních sponzorů tak mohla být bohatě odměněna každá z účastnic tohoto karbanického klání. Nutno vyzdvihnout práci pánů Jiráska, Novotného, Koblížka a dalších, kteří se starali o nezbytné rozlosování jednotlivých kol a následně celkového vyhodnocení soutěže.
Poděkování patří panu Jansovi, který opět připravil krásný karetní věnec pro vítězku. Velice děkujeme firmě "Spolsin", "Mika", městu Česká Třebová a firmě Bubikopf za hodnotné ceny pro účastnice turnaje.  Poděkování patří i knihkupectví Paseka, prodejně Music, prodejně ELVA hobby-sport a Květiny u kopretiny. Děkujeme tímto i Janě Bártové, která se starala o pitný režim a stravu účastnic.A co napsat na závěr? Jsme rádi, že se touto akcí daří dělat radost sobě i druhým a doufáme, že i v příštím roce se sejdeme v hojném počtu, abychom si to opět krásně karetně "rozdaly".         Za krásnější polovičku "Klubu Hliníky" zapsala Klaclová Renata.
K otázce zajištění dopravní obslužnosti sídliště Lhotka 

Měl bych připomínku nebo názor k Vašemu názoru prezentovanému v Českotřebovském říjnovém zpravodaji. Týká se to zlepšení dopravní obsluhy sídliště Lhotka. Píšete (zkráceno) - Obyvatelé ze sídliště musí dojít pěšky na zastávku skoro půl kilometru,  není to ideální,  autobusy by jezdily do horní části sídliště,   vybudování další komunikace přes pole.
Proč lidi bydlící v paneláku, tolik trávící čas mezi čtyřmi stěnami mají problém projít se na autobus, udělají tím hodně pro své zdraví. Ještě druhá zastávka na sídlišti???? Pro další komunikaci a zástavbu domy zabírat zemědělské plochy, to přírodu už není potřeba,ale město betonu? (Můj názor je případně, aby linka ČT - Ústí n.O. byla upravena, aby autobus zajel na sídliště na zastávku, tam se otočil a jel zpět klasickou trasou přes starou Lhotku, jednalo by se o zajížďku cca 3 min.).
Třeba já mám na autobus 750 metrů, chodím po nezpevněných cestách (kamení, bláto, štěrk), veřejné osvětlení nic moc, cesta do prudkého kopce. Obchod na potraviny máme vzdálený více než 2 km. Veřejnou cestu opravuji sám svými fyzickými silami (cca 400 m), aby bylo možné projít a projet po této cestě (dvakrát jsem dostal finanční příspěvek od osadního výboru Lhotka na štěrk, ten jsem rozhrnoval lopatou za pomocí kolečka sám, když fůry štěrku z nákladních aut se nepodařilo lépe rozvrstvit). Výhody od města žádné nemáme. Blíží se to u nás ideálu? Většina dnešních lidí je líná přiložit ruku k dílu, udělat něco svépomocí, dnes většinu akcí provádí firmy, což je tak drahé,pak nezbude na základní potřeby občanů především v okrajovějších částech,ve městě se plýtvá až až.
Tímto názorem jsem chtěl vyjádřit jiný pohled na věc, nespokojenost se současným smýšlením dnešních lidí, ne se vyzdvihovat.
Děkuji, s pozdravem Štarman Jiří, Lhotka 17
Poslední jednání zastupitelstva v letošním roce 2011 

Zastupitelé  projednali a schválili 13 majetkových usnesení, poslední letošní změnu městského rozpočtu, pravidla pro rozpočtové provizórium na první měsíce příštího roku, do schválení nového rozpočtu na rok 2012, změnu územního plánu  města č. 6, rozhodlo o pořízení další nové změny územního plánu č. 7,  přijalo novou vyhlášku o odpadech, která  je nutná vzhledem ke změnám doprovázejícím otevření nového sběrného dvora. Doporučení rady města byla akceptována s jedinou výjimkou týkajícím se úprav  hranic pozemku na staré Lhotce, kde navrženou změnu  nepodpořila nadpoloviční většina zastupitelů. Podrobnosti z jednání uvedu v samostatném článku.
 
Línek bude opětovně lídrem Koalice pro Pardubický kraj
  
V pondělí 5. prosince 2012 se v Pardubicích uskutečnila tisková konference Koalice pro Pardubický kraj, která zde vysvětlila svou strategii pro následující předvolební období do  krajských voleb v příštím roce. Historicky první hejtman a současný druhý muž Pardubického kraje Roman Línek povede opět kandidátku Koalice pro Pardubický kraj do krajských voleb na podzim roku 2012. Rozhodly o tom výsledky primárních voleb v KDU-ČSL a koaliční dohody Nestraníků, SNK-ED, kteří půjdou společně do voleb. Koalice jde do voleb s jediným cílem a to je vyhrát. „Věříme, že máme velkou šanci ve volbách společně vyhrát. Pokud vezmeme výsledky posledních komunálních voleb, pak z parlamentních stran vyhrála na mandáty KDU-ČSL, a to zejména na venkově. Vedle toho představitelé SNK-ED a Nestraníků také výrazně ve volbách 2010 bodovali a to zejména v městech,“ představil své plány na úspěch koalice lídr Roman Línek.
Silná kandidátka složená z úspěšných starostů a osobností. Kandidátka Koalice pro Pardubický kraj bude opět složená ze starostů a osobností. Za hlavní trumf považuje lídr Roman Línek právě fakt, že za ni bude kandidovat řada starostů velkých měst i menších obcí Pardubického kraje. „Koalice pro Pardubický kraj uzavře podrobnou koaliční dohodu o složení celé kandidátky na počátku roku 2012. V rámci jejího podpisu počítáme s veřejnou prezentací finálního složení kandidátky i vlastního textu dohody o společném postupu KDU-ČSL, SNK-ED a Nestraníků do krajských voleb,“ prozradil Roman Línek. Projekt Koalice pro Pardubický kraj (KPk) nepřetržitě působí na krajské politické scéně od obnovy krajů v roce 2000 – ač v prvních letech pod názvem Čtyřkoalice. V minulých a předminulých krajských volbách úspěšně kandidoval na této kandidátce také starosta České Třebové Jaroslav Zedník, který byl také v komunálních volbách  lídrem kandidátky politického hnutí Nestraníci v České Třebové. Již po dvě volební období je tedy krajským zastupitelem za Koalici pro Pardubický kraj, která se po celé toto období podílela na vedení Pardubického kraje. Nyní tuto platformu opouští a v nových krajských volbách na této kandidátce nebude. Podle  neoficiálních zpráv povede do nadcházejících krajských voleb v roce 2012 konkurenční krajskou kandidátku TOP 09.
Na tiskové konferenci byli také představeni kandidáti pro volby do Senátu ČR Vojtěch Stříteský, místostarosta Litomyšle pro volební obvod Svitavy, kde bude zřejmě bojovat o křeslo ¨v Senátu se současným hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem, a Petr Řezníček pro volební obvod Chrudim.
 
Profily kandidátů do Senátu :  Vojtěch Stříteský  Petr Řezníček
Výsledky bojů v lize mladších žáků v ledním hokeji , ročníky 2000/2001  

3.12.2011 - Česká Třebová
TJ Loko Česká Třebová - HC Litomyšl 3 : 13 (0 : 6 , 1 : 5 , 2 : 2 )
Branky : 32', 54' Zeman,43' Paclík
Sestava: Kollert - Zeman, Nesejt, Verner, Umlauf, Řehák, Metyš  - Rozlílek, Trnka, Paclík, Křepela, Švub, Novotný, Hledík, Orlich
Komentář: Soupeř z Litomyšle nás herně převyšoval a dokázal to i brankově vyjádřit.
 
Přípravka 2002 4.12. - Chrudim
HC Chrudim - TJ Loko Česká Třebová  4 : 2 ( 1 : 1, 1 : 0, 2 : 1 ) Branky ČT: Švub, Novotný
TJ Loko Česká Třebová - TJ Lanškroun 3 : 5 ( 1 : 3, 1 : 0, 1 : 2 ) Branky ČT: Švub, Stolín, Deml Sestava ČT:
Hriško - Cihlář, Pecha, Švub, Stolín, Novotný R., Havránek, Koutecký, Deml, Ruda
Komentář: Naši čtvrťáci, po vyrovnaném boji, jen těsně podlehli soupeřům.                           Stanislav Ruda, Trenér mládeže
Vyhlášení fotografické soutěže při anketě Alej roku 2011

Pořadatelé velmi děkují za fotografie nominovaných alejí a zároveň zvou na slavnostní vyhlášení výsledků fotografické soutěže i ankety Alej roku 2011 . Slavnostní vyhlášení proběhne v obci Vavřinec v Moravském krasu  tuto sobotu 10. 12. v 11 hodin v prostorách obecního úřadu, číslo 54. Tři výherci  dostanou dárkové poukazy v hodnotě 1500, 1000 a 500 Kč na nákup fotografických služeb v Centru FotoŠkoda v Praze, dále knižní tituly o stromech od PhDr. Marie Hruškové, alejové publikace a další ceny Arniky. Součástí slavnostního předání cen je také hudební doprovod a procházka vítěznou alejí. 
Vernisáž nových výstav v Městském muzeu Ústí nad Orlicí 

Uskuteční se ve čtvrtek 8. prosince od 17:00 hod. A na co se můžete těšit?
Čokoláda a jiné cukrovinky – výstava je uspořádána ve spolupráci s Múzeem obchodu Bratislava
Stavebnice MERKUR  - soukromá sbírka pana Jiřího Mládka
Jiří Škopek pohlednice a betlémy
Kuchyň naší babičky
Ústecké betlémy známé i neznámé.
Na vernisáži vystoupí žáci ZUŠ Jaroslava Kociana. Součástí bude i ochutnávka čokolády. Výstavy potrvají do 4.3.2012.
Těšíme se na Vás! -   Pracovníci Městského  muzea  v Ústí nad Orlicí
Otevírací doba o Vánocích:
Otevřeno : 25.,26. 12. 2011 a 1.1.2012:  13,30 – 17,00 hod.
       27.,28.,29.,30.12. 2011:   9,00 – 11,30 a 12,30 – 17,00 hod.
Zavřeno:    24. a 30. prosince 2011
 
Pro Pardubický kraj jsou sociální služby i nadále prioritou

Pardubice (5. 12. 2011) – Pardubický kraj uspořádal informační setkání a diskuzi o dotačním řízení Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Pozvánku do Domu hudby, kde se akce konala, obdrželo 130 poskytovatelů sociálních služeb. Jiří Brýdl, radní Pardubického kraje pro sociální oblast, je seznámil s finančním výhledem pro rok 2012, kdy MPSV uvolní na sociální služby v kraji o 22 milionů korun méně než v loňském roce. „Sociální služby však zůstávají pro kraj prioritou,“ zdůraznil náměstek hejtmana Roman Línek. „Nacházíme se v období, kdy potřebujete vědět, jak to bude vypadat s dotačními prostředky pro příští rok. Bohužel se naplňuje černý scénář, na který jsem upozorňoval již na našem minulém setkání. Pro zachování stávající sítě poskytovaných sociálních služeb na území Pardubického kraje potřebujeme 410 milionů korun. Tento požadavek jsme také sdělili ministerstvu práce a sociálních věcí. Ministerstvo však pro rok 2012 počítá pouze s 299 miliony korun. Tato částka znamená velké podfinancování sociálních služeb. Nechceme se s tím spokojit. Asociace krajů se dohodla na společném postupu vůči ministerstvu práce a sociálních věcí,“ uvedl zástupce poskytovatelů do obrazu radní Jiří Brýdl. Vedoucí Odboru sociálních věcí Krajského úřadu Pardubického kraje Helena Zahálková následně v podrobné prezentaci představila účastníkům semináře částky, které jsou pro jednotlivé druhy služeb připraveny k rozdělení. Největší problémy lze očekávat při zajišťování pobytových služeb. „Na jedné straně roste počet lůžek v pobytových zařízeních, na straně druhé ubývají prostředky od státu na jejich provoz,“ upozornil radní Brýdl. „Situace ohledně financování sociálních služeb je doopravdy složitá. Jedinou cestou, jak se z této situace můžeme dostat, je vytvořit si za spolupráce kraje, poskytovatelů a zřizovatelů vlastní cestovní mapu,“ vyzval ke spolupráci radní Jiří Brýdl. Sociální služby i přes postoj ministerstva zůstávají jednou z hlavních priorit Pardubického kraje v roce 2012. „V rámci grantového schématu Pardubického kraje je v rozpočtu na příští rok pro poskytovatele připraveno 30 milionů korun. Tedy stejně jako v letošním roce,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek. Žádosti o dotace z rozpočtu Pardubického kraje mohou poskytovatelé registrovaných služeb (dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách) podávat do 10. prosince 2011. Ostatní žadatelé mají stanoven termín do 10. února 2012.
Na setkání byly rovněž představeny koncepční materiály, které Pardubický kraj vypracoval pro následující období. Jedná se Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Pardubického kraje na období 2012 – 2015, Krajský plán vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2012 – 2015 a Strategie protidrogové politiky Pardubického kraje na léta 2012 – 2018.
 
Akce na záchranu Ježíška se opět rozjíždí na facebooku

Praha/ČR– Tisíce lidí z celé Evropy se v těchto dnech přidalo ke kampani „Zachraňte Ježíška“ běžící na Facebooku, která každoročně bojuje na internetu za zachování českých tradic. Lidé tak chtějí vyjádřit svoji podporu tradičním českým Vánocům bez účasti Santy Clause a dalších novodobých amerických symbolů a zvyků. „Našim cílem není zakázat Santu Clause v České republice, ale chceme připomenout našeho tradičního českého dárkonoše Ježíška. Chceme, aby si česká veřejnost uvědomila krásu a originalitu tradičních českých vánočních svátků a zachovala je pro další generace,“ říká jeden z organizátorů celé akce Tomáš Zdechovský, podle kterého by organizátoři rádi získali na sociální síti minimálně 50.000 příznivců.  
Organizátoři předají petici vládě a premiérovi
V druhé půli prosince předají sněhuláci symbolickou petici premiérovi Petru Nečasovi a Vládě České republiky, čímž bude akce tradičně zakončena. Podle organizátorů je nutné, aby si význam českých tradic právě uvědomovali politici, který mají možnost mnoho věcí v Česku změnit.  „Věříme, že se nám podaří získat další tisíce podpisů. Je to vyjádření, které značí, že nejsme lhostejní a vážíme si tradičních symbolů a našich tradic,“ vysvětluje Eva Fruhwirtová, která je spoluautorkou projektu.  „Za největší úspěch považujeme za ty tři roky fakt, že desítky obchodů a obchodníků stáhly na základě naší akce výzdobu se Santou a soby a nahradila je stromečky a jinými symboly českých Vánoc,“ zdůrazňuje Zdechovský.  
O projektu Zachraňte Ježíška.
Projekt Zachraňte Ježíška vznikl v roce 2008 v hlavách několika mladých lidí a studentů, kterým se podařilo během několika dní sebrat na internetu přes 30.000 podpisů. Byl inspirovaný Zdechovského čtyřletým synem Tobiášem, který se dožadoval vedle dárků od Ježíška také nadílky od Santy Clause. V dalších letech se projekt rozrůstal i do sousedních zemí Rakouska a Slovenska. Setkal se s obrovským úspěchem a studenti tento projekt udržují i nadále. V minulých letech probíhaly dokonce demonstrace v několika městech České republiky. Sněhuláci protestovali proti amerikanizaci Vánoc například ve Strakonicích, Hradci Králové, Náchodě, Jihlavě, Ostravě, Brně, ve Velkém Meziříčí a Praze.
 
Část klientů z Rychmburku se dnes stěhuje 

Pardubice (5. 12. 2011) – Radní Pardubického kraje pro sociální oblast Jiří Brýdl dnes ustanovil pracovní skupinu pro řešení  důsledků havárie  v sociálním ústavu Domov na hradě Rychmburk. Tam v neděli ráno spadla část stropu v jedné z obytných místností a lehce zranila dva klienty. Oba jsou mimo nebezpečí a zůstali na pozorování v chrudimské nemocnici. Pracovní skupina se seznámila se zprávou přivolaného statika a spolu s ředitelkou ústavu Marií Zelenkovou a ředitelem Krajského úřadu Jaroslavem Folprechtem  připravila nejnutnější kroky pro bezpečnost klientů. „Vedení ústavu v čele s paní ředitelkou Zelenkovou si počínalo při této mimořádné situaci velmi profesionálně a musím ocenit především fakt, že pomoc  okamžitě nabídli ředitelé našich dalších příspěvkových organizací, kteří jsou schopni některé klienty z Rychmburku umístit,“ řekl radní Brýdl. Ze zprávy statika Petra Skoupého vyplývá, že havárie nebyla zapříčiněna jinou osobou nebo nedbalou údržbou a lze ji přisoudit časovému opotřebení materiálu a neobvyklé tloušťce omítky na rákosu. „Okamžitě začneme se stavebně technickým průzkumem kritického místa a postupně i celého objektu a podle výsledků se rozhodneme, jak dál postupovat. Bezpečnost všech ubytovaných osob i zaměstnanců je pro nás na prvním místě,“ uzavřel radní Brýdl. 
 „V Domově na hradu Rychmburk je v současné době ubytováno 65 klientů a v průběhu dnešního dne se 18 z nich přestěhuje do dalších zařízení v kraji,“ uvádí ředitelka Marie Zelenková. Poté bude patro uzavřeno až do dalšího rozhodnutí techniků.