Českotřebovský deník  325/2011 (7.12.)                                
Pozvánka na discoples 1. FC REJLOV  

Pátek 17.února 2012 ve 20 hodin
Discoples - 1.FC Rejlov pořádá discoples - sál SOŠ a SOU Skalka Č. Třebová
K tanci a poslechu hraje DJ Jarda BrejlVstupné - 125Kč.
Předprodej: Restaurant Bohemia, tel.: 608 884 671 a Knihkupectví Paseka, tel.: 465 534 551
Losování velké tomboly - 1.cena : LCD televizor. Srdečně zvou pořadatelé.
 
Městská knihovna informuje  

Upozornění: provozní doba o vánocích
23. 12. a 30. 12. bude v knihovně otevřeno 8-11 12-14. V ostatní dny zůstává běžná otvírací doba. Přejeme všem klidné a pohodové prožití vánoc.
Novinka: provoz knihovny i v sobotu!
Zlepšujeme naše služby pro Vás! Od nového roku rozšiřujeme naši otevírací dobu o soboty dopoledne. Bude otevřeno vždy od 8 do 11 hod. (půjčovna dospělého oddělení-město). Vycházíme tak vstříc například studentům nebo lidem pracujícím pozdě do večera, kteří to k nám v běžné provozní době prostě nestíhají. Těšíme se na Vás!

 

Podpořte děti ze ZŠ Nádražní a ZŠ praktické v soutěži "Sázavské betlémy"

Děti ze ZŠ Nádražní a ZŠ praktické se zapojily do soutěže "Sázavské betlémy". Můžete je podpořit svým hlasem na www.sazavskebetlemy.cz. Vítězná škola obdrží finanční odměnu.
 
Šéf stavební správy Praha (SŽDC) Pavel Mathé byl odvolán z funkce 

Praha, 7. prosince 2011
Zprávu o odvolání Pavla Mathého z funkce vedoucího Stavební správy Praha potvrdil sdružení Nádraží nedáme! zdroj blízký vedení Správy železniční dopravní cesty. Pavel Mathé byl mj. hlavní tváří modernizace železničního uzlu v Ústí nad Orlicí. Právě Mathého odbor prosazoval demolici historické budovy tamního nádraží a přesvědčoval vedení SŽDC i ministerstvo dopravy o nemožnosti modernizovat železniční koridor bez demolice výpravní budovy z roku 1874. V současné době projekt přestavby nádraží počítá se zachováním budovy, ta má však zůstat nevyužitá. Proti tomu protestuje jak sdružení Nádraží nedáme!, tak Pardubický kraj i město Ústí nad Orlicí. Na protější straně budovy mají vyrůst dva objekty o zastavěné ploše 900m2 -  prostor pro základní odbavení cestujících a technologický objekt. Právě s výstavbou na jižní straně nádraží nesouhlasí kromě zmíněných organizací i odborníci z oblasti dopravní infrastruktury: „Z pohledu technického, finančního ani obchodního neexistuje při rekonstrukci železničního uzlu Ústí nad Orlicí objektivní potřeba výstavby nového technologického objektu ani odbavovací haly. Argumenty používané vedením SŽDC jsou v drtivé většině argumenty účelovými, které mohou podrobněji neinformované jedince z řad laické a odborné veřejnosti či představitelů veřejné správy přesvědčit nepravdivých skutečnostech,“ řekl v listopadu Zdeněk Žák, bývalý předseda dozorčí rady českých drah.  
Právě Pavel Mathé prosazoval variantu masivní a neúčelné výstavby v této železniční stanici. V posledních letech za SŽDC jednal i se zástupci města Ústí nad Orlicí. V Chocni jsou technologie umístěny v prostorách o velikosti 50m2. A to je mnohem složitější stanice, protože trať se tam větví na Hradec Králové a Litomyšl, zatímco v Ústí jen na Letohrad. Do budovy prý technologii dát nemohou, protože by jim památkáři nepovolili klimatizaci. Přitom v Chocni je klimatizací otevřené okno na špehýrku. A i kdyby v Ústí klimatizaci skutečně  potřebovali, nechápu, v čem je problém. Samotná budova ministerstva kultury je památkově chráněná a přesto je klimatizována. Je to prostě další ze lží a manipulací Pavla Mathého (vedoucí Stavební správy Praha při SŽDC), který je v případě přestavby nádraží žábou na prameni,“ nešetřil Mathého kritikou na listopadové tiskové konferenci předseda sdružení Nádraží nedáme! Martin J. Kadrman O důvodech, proč byl Mathé z funkce odvolán, SŽDC mlčí. V managementu se však hovoří o tom, že Mathé byl údajně zapojen do realizace podobných neúčelných staveb i jinde v republice a kauza nádraží Ústí nad Orlicí prý byla pro Pavla Habartu, který je pověřen řízením SŽDC, poslední kapkou.

Prodám družstevní byt 1+1 v 1. patře v Ústí nad Orlicí, V Lukách (Na Špici) Výhodná poloha, klidné místo. Obchod potraviny 100mterů, náměstí 5 minut. Autobusové nádraží – 5 minut.  Tel. 723 213 603, 724 223 757

Dnes byli v Praze vyhlášeni vítězové podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011.

V konkurenci 28 krajských vítězů prvenství vybojovala firma Steinhauser z Tišnova a živnostník David Vlk z Uherského Hradiště. Vítěznou firmu volila 20členná porota, živnostníka zvolila veřejnost v SMS hlasování.Vítězství v kategorii Vodafone Odpovědná firma roku 2011 získala pardubická společnost eBrána, která se zaměřuje na tvorbu webových stránek. Ocenění Firemní web roku 2011 a Živnostenský web roku 2011 si odnesli společnost Sykora (www.sykora.cz) a živnostník Richard Kučera (www.krbykucera.cz).
Poprvé v historii soutěže byla vyhlášena kategorie Era Účetní roku, jejímž úkolem je upozornit na často opomíjenou práci účetních. Titul si odnesla Zuzana Pšeničková z Čížové.
Živnostník David Vlk zvítězil v konkurenci 2313 letos přihlášených podnikatelů. Provozuje síť hudebních zkušeben po celé České a Slovenské republice a své služby nabízí na serveru zkusebny.com. V jeho zkušebnách se na koncerty připravovali například Petr Kolář či Aneta Langerová.„Naše zkušebny však nejsou jen pro vyvolené. Mým snem bylo, aby se v nich mohl realizovat každý, i čtrnáctiletý kluk s kytarou,“ říká podnikatel, který prostory ke zkoušení pronajímá už od 15 Kč za hodinu. 
Stříbrným živnostníkem se stal David Borovka z Českých Budějovic.Provozuje tzv. videomapping, což je promítání 3D audiovizuálních animací vysoce výkonnými videoprojektory na reálné objekty. Poskytuje také komplexní servis při eventech, svatbách, firemních akcích, maturitních plesech apod.  Na třetím místě skončil Robert Vlach z Ostravy, který od roku 2005 provozuje podnikatelský portál Na volné noze. Cílem jeho projektu, který byl prvním svého druhu v ČR, je podpora nezávislých profesionálů.
Vedle hlavních kategorií se vyhlašovali i celorepublikoví vítězové partnerských kategorií. Vodafone Odpovědnou firmou roku 2011 se stala eBrána z Pardubického kraje, která vytvářía optimalizuje webové stránky. Ocenění získala za společenský přínos (úzce spolupracuje s Univerzitou Pardubice) a šetrné chování k životnímu prostředí. Svou novou centrálu totiž společnost postavila v brownfieldovém bloku ve středu Pardubic a vybudovala ji jako energeticky pasivní dům. Unikátním projektem je pak také devítiměsíční Training Camp, přípravný kurz, kterého se účastní noví obchodní manažeři.
Na druhém místě skončila advokátní kancelář Jansa, Mokrý, Otevřel & partneřiz Moravskoslezského kraje. Firma působí v oblasti osvěty a zvyšuje právní vědomí zejména podnikatelů, které upozorňuje na vybraná právní rizika. Třetí místo obsadila První chodská stavební společnost z Plzeňského kraje. Společnost je autorem opakovaně oceňovaného projektu Schody do života (www.schodydozivota.cz), který kromě podpory několika dětských domovu řeší zejména problematiku vstupu dětí z dětských domovů do reálného života.

 


Připomenutí: Ve čtvrtek 8.12.2011 od 18hodin v Malé scéně bude mít Honza Betlach besedu o Mongolsku.                    

Pozvánka na předvánoční akce ZUŠ 

V pátek 16. prosince 2011 v 18.00 hod. se uskuteční ve Velkém sále Kulturního centra, tradiční předvánoční koncert Základní umělecké školy v České Třebové. V bohatém programu bude možno vyslechnout žáky všech oddělení hudebního oboru, včetně houslového souboru, školního smyčcového orchestru, přípravného pěveckého sboru. Nebude chybět ani vystoupení DPS Kajetánek a tanečního orchestru, představí se žákyně tanečního oboru a žáci literárně dramat. oboru . Vstupné dobrovolné.
 
Na pondělí  19. prosince 2011 v 19.00 hod. připravuje Komorní orchestr J.Kociana s dirigentem MgA. Bohuslavem Mimrou a smíšeným pěveckým sborem BENDL se sbormistrem Mgr. Josefem Menšíkem, sólisty Martinou Houdovou – soprán, Pavlou Skopalovou – alt, Františkem Mikešem – tenor, Františkem Čechem – bas a Blankou Poukarovou – varhany, Vánoční koncert, na kterém bude provedena Česká mše vánoční J.J.Ryby.
 
Koncert se uskuteční v kostele sv. Jakuba v České Třebové.
 
Vstupné dobrovolné
 
Výstava betlémů: JAK  JSI  KRÁSNÉ, NEVIŇÁTKO začíná v neděli 11.12.

Vernisáž se uskuteční v neděli 11. prosince od 17 hodin v malém sále Kulturního centra Česká Třebová, betlémy budou k vidění až do 30. prosince tohoto roku. Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 12  a od 13 do 17 hodin, s těmito výjimkami:
24. prosince zavřeno 25. a 26. prosince  otevřeno pouze od 13 do 17  hodin   
Ve dnech 25. a 26. prosince  v době od 13 do 16 hodin budou rovněž zpřístupněny některé betlémy v depozitáři muzea  (náměstí 17. listopadu 2055)   Kolektiv muzea přeje svým přátelům a příznivcům  klidné prožití svátečních dnů a vše dobré do roku 2012!

 

VÁNOČNÍ VÝSTAVA

V letošním roce se opět bude konat tradiční vánoční výstava, na které své výrobky představí 17 organizací působících v České Třebové. Výstava se uskuteční v malém sále Kulturního centra a zahájena bude v pondělí 12.12.2011 v 16:00 hodin. Na vernisáži vystoupí maminky a děti z Mateřského centra ROSA.  Výstava bude otevřena denně od 9:00 do 17:00 hodin a potrvá do neděle 18.12.2011. Všichni jste srdečně zváni. Přijďte se inspirovat, vánočně naladit a na chvíli se zastavit v předvánočním shonu. Během výstavy bude možné některé výrobky zakoupit a podpořit tím činnost jednotlivých organizací.
Vstupné dobrovolné. Za odbor školství, kultury a tělovýchovy Ing. Dagmar Mayerová         
Taneční škola Knířovi informuje – prosinec 2011 

Pro taneční nadšence jsme pozvali do České Třebové špičku českého společenského tance Martina Dvořáka. Dne 18.12.2011 v čase 13-18 hod. se budeme učit romantický WALTZ. Vstupné 1000 Kč na osobu. Uzávěrka přihlášek 14.12.2011
Všichni tancechtiví se mohou vyřádit 30.12.2011 od 20 do 23 hod. (možná i déle) na již tradičním PŘEDSILVESTROVSKÉM VEČERU, tentokrát v sále Restaurace Pod Skalkou. Vstupné 100 Kč na osobu.
Do 20.12.2011 pokračuje ZUMBA – v úterý s Laďkou a ve čtvrtek s Jiřinkou.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím najdete na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi).