Českotřebovský deník 326/2011 (8.12.)                                 
Adventní koncert dechové hudby Řetůvanka se uskuteční dne 17.12.2011 v Domově pro seniory v Bezděkově. 

Začátek koncertu je naplánován na 14 hodinu. Bude to tradiční závěrečné vystoupení Řetůvanky v České Třebové v letošním roce. Její působení (nejen) v našem městě a okolním regionu je natolik zajímavé, že stojí za podrobnější "inventuru", souhrnný článek o tom,  jaká byla Řetůvanka v 2011 a kde všude se těšili z jejích vystoupení.  Velkou zásluhu na tom mají všichni členové  dechové hudby Řetůvanka, ale především Věra a Jiří Zemanovi.  Jejich kapela se letos dokonce dostala na stránky českého kalendáře dechovek.
 
OREDO zveřejnilo také tarifní kalkulátor, je vše připraveno k rozjetí nového systému?

Především doufejme, že navržený systém je jen dočasný a že si vyžádá potřebné korekce. Zatím se vše prakticky konalo podle not společnosti OREDO podporované Pardubickým krajem a obce jen malinko připomínkovaly. Všem se jistě vyhovět nepodařilo, ale  řada věcí se ještě upravit může. Když se podíváme např. na autobusové zastávky ve městě, tak některé z nich od 11. prosince osiří, autobusy zde už nebudou jezdit. konkrétně na lince "městské dopravy" byli její uživatelé zvyklí na zastávky Křib, dále na zastávku "Univerzita"  a v Nádražní ulice, kde město dokonce vybudovalo nákladnou prosklenou čekárnu. Nyní nebude na nic potřeba. Jistě by se dala trasa autobusové Linky Lanškroun - terminál - Lhotka upravit tak, aby sledovala  trasu bývalé linky Rybník -  sídliště Lhotka a využila zastávky, na které jsou cestující zvyklí, zavezla je do centra města. Oredo  vychází z toho, že tímto centrem je Terminál Jana Pernera. Jenže to není pravda, to je jen  přestupní místo autobus - vlak a výchozí stanice zavedených spojů, které je třeba vést tak, aby to cestujícím vyhovovalo, všichni nechtějí jet jen na nádraží. To platí především pro linky od Semanína a Borku. Nyní budou na terminálu muset přestupovat. Je to jasná ukázka toho, že "optimalizace" nijak neřeší dopravu  v rámci města a teď je zase řada na nás, abychom "nalinkovaný" systém optimalizované příměstské dopravy OREDO doplnili vlastním systémem  městské dopravy využívajícím menší vozidla, minibusy. Původní trasa "místní dopravy" vedla více do centra města a byla ověřena desítkami let provozu. Nyní přišel dopravce, který linku vede mimo centrum jen kolem Korada Slovanskou přímo na terminál u nádraží. Je škoda, že se proti tomu ani zástupci města ani z obce Rybník, odkud k nám nejvíc jezdí, nijak neozvali. Ve skutečnosti již byla autobusová doprava k zastávce u ČSOB v ulici Nádražní omezena právě  vybudováním "polopěší zóny". Dopravní značení však jízdu autobusů touto ulicí ve směru na nádraží nijak neomezuje. Korunou všemu je to, že v tarifním kalkulátoru firmy OREDO si můžeme vypočítat cenu jízdenky právě i z těchto zastávek, které nebudou od 11 prosince  vůbec obsluhovány. (mm)
 
Ústecká hokejová liga (MICHAEL RESLER)                                 

Ústí n/O – Dalších dvanáct zápasů třináctého ročníku Ústeckoorlické hokejové ligy - bezkontaktního minihokejového turnaje Computer Shop Cup se odehrálo na místním zimním stadionu tento víkend. V úvodním duelu nasázel Žamberk Medvědům, kterým musel do branky hráč, dvacet branek. Záměl nepřipustila zápletku a smetla bez problémů Pašáky z Jehnědí. Celek TJ Sokol Libchavy zabojoval s ústeckou Adbou a po remíze prohrál nakonec jen v prodloužení. Ústecký Skala team připustil přestřelku s Kačery a vysoko zvítězil a druhý den dokonce nadělil v ústeckém derby celku Renegades devatenáctku! Řetovský Armat podle předpokladů přehrál rokytnické Medvědy, ale jednoduché to zrovna neměl. Adba ve svém druhém víkendovém vystoupení smetla lukavickou Olbenu a v neděli dopoledne také Záměl vysoko přestřílela Turováky z Podlesí. Olbena Lukavice musela spolknout v neděli i druhou prohru, tentokráte s ústeckým Renegades. Největší překvapení dne přišlo v dalším zápase, kde se viditelně trápil obhájce loňského prvenství. Ústečtí Krajánci se jen velmi těžko prosazovali gólově proti vynikajícímu brankáři Michalu Pirklovi. Nadšený výkon Rietru podpořil hattrickem Tomáš Rozlílek, který vsítil i rozhodující nájezd a Hnátnice mohla slavit. V následujícím zápasem také překvapivě velmi lehce vyhrál TJ Sokol Libchavy nad Armatem z Řetové a nasázel mu osm branek.V posledním duelu víkendu padlo nakonec 22 branek a Kapři udolali vysokým rozdílem Buldoky z Velké Skrovnice

Tabulka 13. Ústeckoorlické hokejové ligy

1

Adba Ústí nad Orlicí

6

5 1 0 0

56 : 16

17 bodů

2

Skala team Ústí nad Orlicí

5

5 0 0 0

71 : 16

15 bodů

3

TJ Sokol Libchavy

5

4 0 1 0

26 : 12

13 bodů

4

Armat Řetová

5

3 1 0 1

31 : 26

11 bodů

5

Krajánci Ústí nad Orlicí

4

3 0 1 0

53 : 13

10 bodů

6

HC Hornets Záměl

3

3 0 0 0

35 :  2

 9 bodů

7

Žamberští Stilmat kanci

3

3 0 0 0

32 :  3

 9 bodů

8

Rieter Tooling Hnátnice

4

2 1 0 1

19 : 15

 8 bodů

9

Kapři Dlouhoňovice

4

2 0 0 2

25 : 20

 6 bodů

10

Pašáci Jehnědí

5

2 0 0 3

16 : 42

 6 bodů

11

Olbena Lukavice

5

1 0 0 4

14 : 22

 3 body

12

Renegades Ústí nad Orlicí

5

1 0 0 4

18 : 48

 3 body

13

Turováci Podlesí

4

0 0 1 3

12 : 33

 1 bod

14

Buldoci Velká Skrovnice

4

0 0 0 4

11 : 48

 0 bodů

15

Medvědi Rokytnice v Orlických horách

6

0 0 0 6

12 : 57

 0 bodů

16

Kačeři Kerhartice

5

0 0 0 5

12 : 61

 0 bodů

Příběh o zrození Ježíše Krista poprvé na zámku v Potštejně 

V sobotu 3/12 se v prostorách zámku v Potštejně poprvé odehrál Betlémský příběh, příběh o narození Ježíše Krista. "Je to úžasné! Je úžasné, jak se toto představení podařilo - a je úžasné, že se do toho vůbec někdo pustil," říká Josef Jan Kopecký, člen Rady Volného sdružení východočeských divadelníků. "Tohle je moje druhá zkušenost s Potštejnskými, poprvé jsem s nimi pracoval na letní noční prohlídce zámku. Nyní jsem byl spíše supervizí. Oni měli všechno už vlastně hotové a chtěli jen korigovat," dodává. Vánoční prohlídky zámku proběhnou ještě v sobotu 10/12 a 17/12, vždy od 14.00 hod. Zájemci o prohlídku by se měli předem ohlásit, protože poptávka převyšuje nabídku. Na zámku návštěvníci v rámci prohlídky projdou celé první patro, v jednotlivých místnostech ale krom zámeckého interiéru uvidí také hrané biblické obrazy. Těšit se mohou nejenom na dobré herecké výkony, ale i na výpravné kulisy. Průvodcem návštěvníkům je malá holčička, která se s andělem vydává na putování do Betléma.
 
Českotřebovský Mikuláš naděloval na českém velvyslanectví v Bratislavě. 

Stalo se tak v rámci prezentační akce, kterou pořádaly České dráhy pro své slovenské zákazníky právě v Mikulášském termínu 6. prosince. Jak vidíte, tak i  Mikuláš má spousta práce všude a všude také chodí v klasické osvědčené sestavě s čertem a andělským doprovodem. V tomto případě doporučuji  věnovat pozornost především andělské sestavě. Jistě by nikomu nevadilo, kdyby příštího Mikuláše nadělovala i u nás v České Třebové. Jediné co nevíme, jaké dárky Mikuláš na této akci předával, zda to bylo spíše uhlí nebo ovoce či cukrátka.  Nevíme ale ani to, koho si odnesl čert do pekla. Zřejmě  to nebyl předseda představenstva ČD Cargo Ing. Gustav Slamečka, protože ten je na dalších zaslaných fotografiích zcela v pořádku a ani po něm nebylo vyhlášeno žádné pátrání. Zřejmě čert  v opojení andělského doprovodu  svůj pytel někde zapomněl.... (re)