Českotřebovský deník 327/2011 (9/12)                                   
Hokejisté České Třebové předvedli v Litomyšli sympatický výkon 

Na výhru to ale ani tentokrát nestačilo. Vydařený večer prožil zejména útočník Roman Černý, který vstřelil všech pět gólů svého týmu!!
LITOMYŠL - ČESKÁ TŘEBOVÁ 8:5 (2:0, 2:2, 4:3)
Branky: 17. Šafář, 20. Hudousek, 21. D. Šedivý, 30. D. Šedivý, 49. Peška, 50. Hynek, 54. Švec, 58. Peška – 24. Černý (Kvasnička), 27. Černý (Brukner, Kvasnička), 42. Černý, 58. Černý (Kvasnička, Brukner), 60. Černý (Teplý).
Rozhodčí: Kukeně – Habásko, Souček. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:3. Diváků: 168.
Česká Třebová: Kaplan – Novotný, Chadima, Kiac, Bačík, B. Řehák- Rak, Teplý, Kašpar – Brukner, Kvasnička, Černý – Doha, Pavlák, L. Deml – V. Deml.
Domácí se střelecky prosadili v závěru první a na začátku druhé třetiny. Ve 21. minutě vedli 3:0 a zdálo se, že svého soupeře převálcují. Lokomotiva se však vrátila do hry a díky střelecké pohotovosti útočníka Černého snížila na rozdíl jediné branky. Litomyšl získala v polovině utkání opět dvougólové vedení, které zařídil bývalý českotřebovský útočník David Šedivý. V úvodu závěrečné dvacetiminutovky završil Černý hattrick a na ukazateli svítilo skóre 4:3. Klíčový moment nastal v polovině závěrečního dějství, ve 49. a v 50. minutě vstřelil domácí celek další dvě branky a získal rozhodující náskok (6:3). V závěru se hokejisté Litomyšle trefili ještě dvakrát, hrozící debakl odvrátil výborně hrající Černý, který přidal další dvě branky a svůj středeční střelecký účet ukončil na číslici pět. Příští zápas odehraje Lokomotiva v neděli 11. prosince doma s Moravskou Třebovou.
Kraj ocenil dobrovolníky, neziskovky i firmy

Pardubice  – Pardubický kraj ve spolupráci s Koalicí nevládek Pardubicka ocenil na závěr Evropského roku dobrovolnictví dvě desítky jednotlivců, desítku společensky odpovědných firem a desítku nevládních neziskových organizací. Na galavečeru pod patronací radního pro neziskový sektor Pavla Šotoly vystoupily také Heidi Janků, dětský folklórní soubor Perníček a divadlo Triarius.
V Pardubickém kraji aktivně působí celá řada dobrovolníků a neziskových organizací. „Jsou to lidé, kteří svůj čas věnují druhým s radostí a bez nároku na odměnu. Zároveň tu ale máme i společensky odpovědné firmy, které vytvářejí pro dobrovolníky podmínky a nezbytné zázemí. Za jejich pomoc jim všem patří velký dík,“ konstatoval radní Pavel Šotola.
Slavnostní galavečer je vyvrcholením mnoha aktivit, které letos Pardubický kraj společně s KONEPem realizoval v rámci  osvěty dobrovolnictví a prezentace neziskového sektoru v kraji. Podle Pavla Šotoly bylo významným přínosem celoročního projektu k Evropskému roku dobrovolnictví v Pardubickém kraji navázání vzájemné komunikace mezi neziskovým sektorem, veřejnou správou a podnikateli a také zvýšení zájmu médií o činnost dobrovolníků a neziskovek.
Během podzimních měsíců měli občané možnost nominovat své favority na poli dobrovolnictví. „Sešlo se nám 70 nominací dobrovolníků, 18 nominací společensky odpovědných firem a 26 nominací nevládních neziskových organizací,“ vypočítává ředitelka KONEPu Jana Machová. Z nich nezávislá komise složená ze zástupců veřejné správy a neziskového a podnikatelského sektoru vybrala po deseti z každé kategorie a navíc udělila ještě deset vlastních mimořádných ocenění.
Cena radního Pardubického kraje Pavla Šotoly připadla třem mladým dívkám. „Zvláštní ocenění jsem se rozhodl udělit třem studentkám Střední školy zdravotnické a sociální v Chrudimi, za jejich nezištnou pomoc seniorům hospitalizovaným v léčebně dlouhodobě nemocných. Jsem rád, že si toho váží i jejich škola, která je nominovala,“ uvedl Šotola.
Každá nominace byla oceněna děkovným listem, deset počinů z každé kategorie obdrželo věcnou cenu a pět porotou vybraných dobrovolníků se podívá za odměnu  do centra evropských institucí.
Vítězka celoevropské soutěže je z Moravské Třebové.

 
Brusel - Evropská komise v Bruselu představila program Horizont 2020, nový rámcový program na podporu výzkumu, inovací a konkurenceschopnosti v Evropě, na který jsou vyčleněny finanční prostředky v celkové výši 80 miliard eur. Jméno nového programu vymyslely učitelky Marcela Endlová z Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové a Beata Zyngier z Polska. Uvedla to vedoucí zastoupení Pardubického kraje v Bruselu Karolína Brennerová.
Obě vítězky soutěže "You name it!" přijely začátkem tohoto týdne do Bruselu na evropskou konferenci o inovacích, kde se mimo jiné osobně setkaly s komisařkou pro vědu a výzkum Máire Geoghegan-Quinn. Zastoupení Pardubického kraje v Bruselu připravilo program pro vítězku evropské soutěže.
„Věda připomíná horizont. Když člověk něco vymyslí, objeví se další možnosti," vysvětlila Marcela Endlová, jak na nový název programu pro vědu a výzkum přišla. Z Bruselu si odváží především zážitky a kontakty na zajímavé lidi, kteří podle jejích slov opravdu něco dělají. Brusel tedy pro ni už neznamená jen vzdálené sídlo Evropské unie: „Je škoda, že si lidé spojují Evropskou unii a Brusel s byrokracií, protože jsem viděla, že tu vznikají zajímavé nápady, které pak jednotlivé členské státy mohou uvést do praxe. Evropská unie je dobrý projekt. Samostatné evropské státy mají pro velké země jako je USA, Čína a Rusko příliš malou váhu."