Českotřebovský deník  330/2011 (11.12)                               
Nově otevřená nekuřácká kavárna a bar CALYPSO 

Tento týden byla otevřena  zrekonstruovaná nekuřácká  kavárna a bar CALYPSO  Masarykova 1501 Č. Třebová. (naproti městské poliklinice, bývalá kavárna  Tazzinna).  Přejme jí úspěch a delší život než měly předchozí projekty (Tazzina + cukrárna Na Výsluní)
 

První den s novými jízdními řády OREDO

Nemohu generalizovat,  protože se jako první dají získat především problémy a negativní ohlasy. Mohu také získat ohlasy  jen z určité oblasti.   Na stejné téma se však ohlásilo několik telefonátů. Stěžovali si na předražené jízdné a špatnou kalkulaci řidičů a špatné zařazení zastávek do zón, samozřejmě tak, že na tom vydělal dopravce. Z Ústí nad Orlicí řidiči vyžadovali na lince platbu 22 Kč a nepřijímali argumenty cestujících kteří ukazovali na  mapu tarifních zón ukazujících něco jiného. Už i tak zdražené jízdné bylo tedy  dále neoprávněně navýšeno.  Jízdenky cestujících by měly být důkazem. Po telefonátech na OREDO jim bylo dodatečně řečeno že měli pravdu. Peníze jim ovšem nikdo nevrátí. K plynulosti dopravy a dostatečné kapacitě spojů je těžké se vyjadřovat po prvním dnu,  zde bude třeba sbírat poznatky samotných cestujících. Nelze všechno házet na OREDO,  na něčem mají vinu samotní dopravci, kteří se na nový systém dobře nepřipravili. problémy mají se směnováním řidičů, nedostatkem místních řidičů, kteří znají zdejší trasy. To však nelze omlouvat, všichni měli dost času na to, aby to již ode dneška fungovalo.
 
Píši vám jako zastupiteli   

a zároveň jako jedinému člověku, který se zastal ubytovaných lidí v hotelu Padevět. Byla jsem tam ubytována zrovna v době, kdy si město z tohoto domu vytvářelo terč a zároveň strašáka pro lidi v podobě nepřizpůsobivých spoluobčanů. Kdyby každý z podnikatelů vytvořil aspoň trochu toho, co pan Čejka a pan Fater v hotelu Padevět, tak by se nám, co se ocitneme občas v nelichotivé životní situaci, žilo o něco lépe. Když si uvědomím , že to vzniklo kvůli jedné romské rodině, o které jsme ani v domě nevěděli, tak město vystupuje neseriózně a dělá jenom líbivou politiku, tak jak jsem se dočetla v jednom článku v deníku Právo minulý týden. A to je ten důvod, proč vám píši. Nepatřím mezi romskou komunitu a vadí mi, když se takto napadají domy či podnikatelé a lidé se hází do jednoho pytle. Místo toho, aby přímo pojmenoval ten či onen problém nebo lump. V České Třebové již nebydlím a tak mi může být zcela jedno co se tam děje, ale když si to tam děláte takové hezké, proč potom rozdělujete lidi na černé, žluté, bílé, úspěšné a neúspěšné, a ještě jste schopni to tak prezentovat v médiích široké veřejnosti. Česká Třebová není multikulturní společnost a nepatří tak do EU jednadvacátého století. Otisknout ani odpověď nepotřebuji je to jen povzdechnutí staré báby.
Nashledanou DM Ústí nad Orlicí.
 
Adventní doba neumožňuje volné dny

Dobře to vědí obchodníci a podnikatelé, kteří právě v době před vánočními svátky musí hodně ubrat ze svého volného času, aby splnili požadavky svých zákazníků. Také umělci a soubory  mají své "předvánoční žně".  Předvánoční atmosféru dělají také "naše českotřebovské akce, tedy koncerty, výstavy a divadelní představení, vánoční osvětlení v ulicích atd. proto  mnozí očekávali, že po nedělní vernisáži bude výstava betlémů, opět velmi krásná a ojedinělá otevře¨na i v dalších dnech, aby na ni v poměrně krátkém termínu mohlo najít cestu co nejvíce lidí. první příležitost k tomu měli třeba návštěvníci pondělní vernisáže vánoční výstavy, kterou pořádá Město Česká Třebová a českotřebovské školy v malém sále Kulturního centra. Tato výstava měla právě dnes v pondělí 12.12. od 16 hodin svou vernisáž. Ti co přišli by si rádi také prohlédli vystavené betlémy, vždyť šli přece kolem bohužel zavřených dveří výstavní síně. Obě výstavy se totiž báječně doplňovaly. Muzeum však má zřejmě "nárok" na volné pondělí a tak se řada návštěvníků pondělní vernisáže netajila svým zklamáním.  Všeobecně  si stěžujeme, že výstavy ve Třebové mimo školních výprav mnoho lidí nenavštěvuje. Co jsme však udělali  proto, aby se návštěvnost zvýšila?  Proč nejsou výstavy otevřeny  např. v době konání koncertů, divadel  nebo jiných představení, tedy v době, kdy třeba o přestávkách se chodbami Kulturního centra prochází někdy bez cíle desítky lidí a dveře na výstavy bývají zamknuté. Zatím jsme si na to nezvykli. Ale třeba by se to dalo změnit. Město přece nedávno usilovalo o projekt stavby  Velkého kulturního centra na Hrdličáku, kde  se právě měly jednotlivé možnosti propojovat a návštěvník koncertu  měl mít možnost navštívit výstavu v galerii či muzeu a případně i knihovnu. Nyní již částečně takové možnosti máme a přece je nevyužíváme. Můžeme si poplakat nad tím, že měsíc otevřenou výstavu díla Jaromíra Garguláka navštívily (včetně škol) tři stovky návštěvníků. Proč jsme výstavu ale nezpřístupnili  při jiných kulturních akcích? Stalo se, že na výstavu třeba tři dny nepřišel jediný návštěvník. O přestávkách divadelních představení by sem jistě  mnohý rád zašel, jen tak ze zvědavosti... Vždy instalace výstavy není jednoduchá, dá spoustu práce a vrátit se to může jen tím, že výstavu navštíví co nejvíce lidí.  Včetně té současné výstavy betlémů. (mm)
.
POZVÁNKA NA VÁNOČNÍ ZUMBU ZDARMA J

Úterý 13. prosince  v 17.00  hodin v aule gymnázia v České Třebové. Děkuji  všem příznivcům zumby, přeji hezké vánoce a vše nejlepší v Novém roce, těším se na Vás zase 3. ledna 2012!  Lenka Slavíková
 
V předvánočním období Tesco rozšiřuje otevírací dobu

- Zákazníci si budou moci nakoupit na Štědrý den do 14 hodin
Otevírací doba obchodů Tesco bude v době předvánočních nákupů upravena tak, aby si zákazníci mohli nakoupit v klidu a bez stresu. Ve dnech od 14. do 23. prosince budou mít vybrané hypermarkety otevřeno nepřetržitě. Rozšířenou prodejní dobu budou mít i vybrané expresy, supermarkety a obchodní domy. Na Štědrý den bude ve všech obchodech Tesco otevřeno do 14 hodin. Tesco se tímto krokem snaží vyjít vstříc také svým zaměstnancům, kteří se tak mohou na sváteční večer připravit a prožít jej v klidu se svými blízkými. „Z průzkumů vyplývá, že většina zákazníků zkrácení prodejní doby na Štědrý den vnímá pozitivně. Mimořádně prodloužená otevírací doba v posledních dvou týdnech před svátky umožní zákazníkům pořídit si vánoční nákupy v klidu a pohodlí. Ti, kteří zaznamenali i důvod úpravy otevírací doby na Štědrý den, oceňují, že se snažíme citlivě vyvažovat zájmy zákazníků a zaměstnanců,“ říká Karel Foltýn, personální ředitel Tesco. Zákazník je v obchodech Tesco vždy na prvním místě. Firma ale nezapomíná ani na zaměstnance, bez jejichž nasazení by zvládnutí vánočních nákupů nebylo možné. Již třetím rokem proto Tesco na Štědrý den upravuje prodejní dobu do 14 hodin a udává tak mezi ostatními maloobchodními řetězci pozitivní trend.Otevírací doba bude upravena i v době svátků. Na první svátek vánoční budou mít všechny provozovny kromě čerpacích stanic zavřeno a otevřou se až na Štěpána v 8 hodin. Mezi svátky od 27. do 30. prosince budou platit běžné otevírací hodiny, na Silvestra pak obchody Tesco zavřou v 17 hodin. Na Nový rok se otevřou od 12 hodin pouze čerpací stanice a prodejna potravin v obchodním domě My na Národní třídě v Praze. Všechny obchody opět přivítají zákazníky 2. ledna 2012 v 7 hodin ráno a navážou na běžnou otevírací dobu. Podrobný přehled naleznete níže v tabulce. 
Prodloužení prodejní doby si vyžádá úpravu jednotlivých směn a zejména zvýšení počtu zaměstnanců na obchodech. Jako každoročně Tesco posílí o brigádníky, ale na pomoc přijdou také zaměstnanci z centrály a managementu. V zapojení zaměstnanců z kanceláří do práce na provozovnách v období Vánoc a Velikonoc má Tesco v porovnání s konkurencí výjimečné postavení. V rámci akce nazvané Pomocné ruce (Helping Hands) se každoročně v předvánočním období přesouvají stovky zaměstnanců centrály za pokladny a mezi regály.

 

Příloha – tabulka otevírací doby obchodů Tesco od 14. 12. 2011 do 2. 1. 2012                                       

Provozovna

14. - 23. 12.

24. 12.

25. 12.

26. 12.

27. - 30. 12.

31. 12.

1. 1.

2. 1.

Expresy a supermarkety

6.00 – 22.00

do 14.00

zavřeno

od 8.00

normální otevírací doba

do 17.00

zavřeno

od 7.00

Malé hypermarkety

6.00 -  24.00

do 14.00          

zavřeno

od 8.00

normální otevírací doba

do 17.00

zavřeno

od 7.00

Hypermarkety s běžným non-

stop provozem

nonstop

do 14.00          

zavřeno

od 8.00

normální otevírací doba

do 17.00

zavřeno

od 7.00

Hypermarkety

bez běžného nonstop provozu

nonstop

do 14.00           

zavřeno

od 8.00

normální otevírací doba

do 17.00

zavřeno

od 7.00

  •  
     
  •  
    V Pardubickém kraji zrecyklovali 1200 tun vysloužilých elektrospotřebičů                                          

    Přesně 1200 tun vysloužilého elektrozařízení předaného k recyklaci – s takovým výsledkem za 10 měsíců letošního roku se mohou pochlubit domácnosti z Pardubického kraje. Každý obyvatel odevzdal v průměru 2,3 kg, což kraji v celkovém žebříčku vyneslo čtvrté místo. Oproti roku 2010 to je zlepšení o čtyři příčky.  
    Jen pro představu. Odevzdáním vysloužilých spotřebičů k recyklaci obyvatelé Pardubického kraje ušetřili 600 tun železa (necelé 3 Boeingy 747), 703 tisíc litrů ropy, 12 kg zlata (5 Svatováclavských korun) a 7,3 milionů kWh (roční spotřeba energie obce velikosti Výprachtic). Recyklace elektroodpadu uspoří každoročně značné množství energie, vzácných kovů i dalších nerostných surovin.
    Neúspěšnějším krajem v rámci celkového množství odevzdaných vysloužilců byl Středočeský kraj s 2 875 tunami. Nečekaně tak z prvního místa sesadil hlavní město Prahu, které se podařilo doposud nasbírat 2 786 tun,“ říká Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. V kategorii přepočtu na jednoho obyvatele stojí v čele tabulky Královéhradecký kraj s 2,8 kg, následovaný Jihočeským.   „Nejzodpovědněji lidé přistupují ke sběru ledniček a mrazniček. Od začátku roku do konce října jsme jich stačili v celé republice zrecyklovat více než 13 000 tun. Lidé k  jejich zpětnému odběru nejčastěji využívají služeb sběrného dvora,“ dodává Roman Tvrzník. Vedle toho mohou Češi své nepotřebné elektrické zařízení odevzdat i v rámci mobilního svozu, nebo ho odnést ke svému prodejci elektro. Další možností je navštívit místní hasiče či školu, která je zapojena do akce Ukliďme si svět. Druhou kategorií, každoročně vévodící sběru elektrických vysloužilců, jsou velké spotřebiče. Pod tento pojem spadají pračky, sušičky, myčky na nádobí a sporáky. Ze sběrných míst jich od začátku roku až do října k recyklaci putovalo 6 244 tun. Rychlovarných konvic, vysoušečů vlasů nebo holicích strojků, které spadají do kategorie drobného elektra, odevzdali Češi ve sledovaném období 1872 tun. V recyklaci drobných spotřebičů tak mají oproti jiným evropským státům co dohánět. „Bohužel Češi si stále ještě nezvykli na recyklaci malých spotřebičů, které nejčastěji skončí v kontejnerech se směsným odpadem. Přitom i z drobného elektroodpadu lze znovu využít až 90 procent materiálů použitých při jejich výrobě,“ uzavírá Roman Tvrzník.
     
    Výsledky sběru elektroodpadu  ke konci října 2011 

    Kraj

    Počet tun

    Počet kg/obyvatele

    Praha

    2786

    2,21

    Jihočeský

    1624

    2,54

    Jihomoravský

    1932

    1,67

    Karlovarský

    463

    1,51

    Královéhradecký

    1546

    2,79

    Liberecký

    886

    2,01

    Moravskoslezský

    1932

    1,56

    Olomoucký

    1028

    1,6

    Pardubický

    1200

    2,32

    Plzeňský

    1226

    2,14

    Středočeský

    2875

    2,26

    Ústecký

    1054

    1,26

    Vysočina

    1282

    2,49

    Zlínský

    1343

    2,28

    Celkem, průměr

    21177

    2,04

    Oblastní charita připravuje divadelní představení:  

    J. Á. Komenský, Víťa Marčík  LABYRINT SVĚTA A RÁJ SRDCE
    V pátek 10. února 2012 v 19:00 h. v Orlovně v Letohradě-Orlici
    Nová inscenace vzniká po několikaletém hledání odvahy a drzosti zdramatizovat knihu Jana Ámose Komenského – Labyrint světa a ráj srdce. Představení je vyprávěné za pomoci loutek a kulisy, která je obrazem labyrintu.
    Všudybud a Mámení provázejí Víťu Marčíka labyrintem světa, aby nakonec nalezl ráj ve vlastním srdci.
    „Myslím, že co je smyslem života si musí najít každý sám… důležité je hledat a nikomu nevěřit a když říkám nikomu, tak myslím, ani mě!  Když jsem já v tom věku byl, v kterém se začíná ukazovat rozdíl mezi dobrým a zlým, viděl jsem mezi lidmi rozdílné postavení, povolání, práce i předsevzetí, která dělají.  Zdálo se mi potřebné, abych si dobře rozmyslel,  k jaké skupině lidí bych se připojiti měl. Čím více jsem přemýšlel, tím víc mi bylo jasné, že bych pro sebe chtěl takový život, v němž by co nejméně starostí a spěchu, co nejvíce pak pohodlí, pokoje a dobré mysli bylo. Vyšel jsem a ohlédati se počal, mysle, odkud a jak začíti.“