Českotřebovský deník 332/2011 (14.12)                                 
Za krásami světa s doc. dr. Jiřím Štyrským 

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Zlatá Studánka, Ekocentrum Červenka pořádá již řadu let přednášky z nejrůznějších částí světa v podání dr. Jiřího Štyrského. Od roku 2007 se jich uskutečnilo více než pětadvacet. Tyto přednášky jsou zajímavé a především cenné hlavně svým obsahem, neboť poskytují souhrnné geograficko-historické informace zasazené do současného kontextu, doprovázené obrazovou a grafickou prezentací. Tím se liší od mnoha jiných analogických cestovatelských besed, kde promítané obrázky jsou hlavním cílem, nikoliv doplňkem. K celkovému výbornému dojmu z přednášek by nestačil obsah, kdyby nebyl doprovázen brilantním podáním přednášejícího. To nepřekvapuje ty dříve narozené posluchače, kteří jakožto žáci českotřebovského gymnázia prošli „jeho rukama“ a dobře si jej pamatují jako vynikajícího pedagoga již v začátcích jeho pedagogické kariéry. Dlouholetá praxe vysokoškolského učitele toto umění své posluchače zaujmout jenom prohloubila. Lze si jen přát, aby i v budoucnu svým posluchačům dr. Štyrský „svoji přízeň zachovati ráčil“ a nadále předával zajímavosti ze světa a rovněž ve zdraví mnohé země ještě navštívil. Pane docente, milý Jirko, velké díky.      
                                                                                       Vlastimil Hýbl
 

NOVINKY V CENÁCH PARKOVNÉHO V PODZEMNÍCH GARÁŽÍCH TERMINÁLU JANA PERNERA   


Problematiku nového ceníku projednávala pondělní rada města, také ve funkci valné hromady městských společností. Nová opatření by měla motoristy motivovat ve větším využívání  podzemního parkování a tím alespoň trochu odlehčit ostatním parkovištím mimo zónu zákazu stání, zejména na Novém náměstí. Vychází z více než ročních zkušeností provozu.

Jednu roční parkovací kartu pro rok 2012 v hodnotě 1.500,-Kč pro parkoviště na Starém náměstí a Nádražní ulici, obdrží zdarma ten, kdo si od 01.01.2012 do 31.03.2012 koupí roční parkovací kartu  na podzemní parkoviště na náměstí Jana Pernera a o vydání karty zdarma v této lhůtě požádá. Kompletní nový ceník bude vyvěšen na webových stránkách měst dne 15.12. 2012 (zítra).

 

Ceník podzemního parkoviště určuje nájemce, tedy Eko Bi s.r.o. 

Nové ceny v podzemním parkovišti pro výše uvedenou dobu, tedy 1.1.2012 – 31.3.2012, vzala rada ve funkci Valné hromady Eko Bi na vědomí dne 12.12.2012:

Cena roční parkovací karty byla dále snížena na 4 000,- Kč, půlroční karty na 3 000,- Kč a nově se zavádí čtvrtletní karta, jejíž cena byla stanovena na 2 000,- Kč. Právě nyní na zimní období to je vynikající nabídka. Ostatní ceny pro parkování  v podzemních garážích terminálu zůstávají stejné.

 

Rychlíkové spoje  na Ústí n. O. zastavují od zítřka také u ZŠ Habrmanova 


To je dobrá zpráva a přišla poměrně rychle po zahájení činnosti integrovaného systému IREDO.  Organizátor usoudil, že touto malou změnou dokáže více využít "namalované" spoje, které budou nyní stavět na Terminálu, u ZŠ Habrmanova, u školy na Parníku, potom v Ústí u železniční zastávky město a na autobusovém nádraží v Lochmanově ulici. Během zítřka, tedy čtvrtka 15. 12. 2011 by měla být informace o změně také vylepena na zastávce ČSAD v "zelené jídelny" ZŠ Habrmanova v Habrmanově ulici. Tím se vyrovnává situace. V Ústí si  vymohli zastávku rychlíkových spojů  "dole" u hotelu UNO a žst. město již před začátkem platnosti jízdního řádu, byli tedy bystřejší.

 

Zcela zaplněné parkoviště u Billy, ne však nakupujícími

Ti naopak neměli na zdejší ploše k parkování žádnou šanci. Je to problém stále aktuálnější, vysoké parkovné z dopravního terminálu  vyhání motoristy parkovat do ulic. Jenže v okolí terminálu je obří zóna 15 ulic se zákazem stání s výjimkami pro rezidenty, vydávanými bohužel zadarmo (rarita) a tak musí ti co chtějí šetřit parkovat dále, třeba na Novém náměstí. Zde přibyly v poslední době  (zcela správně) úseky s krátkodobým parkování, a tak se vlna mobilních motoristů opět přelila dál až k supermartketu Billa, kde je  také velké parkoviště. Nyní však zaplněné nad rozumnou mez, což si jistě vynutí regulaci parkování i zde tak, aby sloužilo především pro zákazníky prodejny. Ti zde naopak třeba ani nemají někdy v pracovních dnech šanci. Všude se mluví o krizi, potřebě zdražovat. Od ledna je dražší i jízdné v integrované, tedy vlakové ik autobusové dopravě. I proto chce každý kdo může  šetřit. Zvláště ti, kteří dojíždí přes terminál do zaměstnání pravidelně. Proto logicky parkují tam, kde se dá, pro ty není postavení terminálu zdražujícího jejich náklady žádnou výhrou. Nyní sice dochází k úpravám ceníku parkování, ovšem  ten základní denní rychlý nárůst parkování s časem  nijak neřeší. Deset nebo dvacet korun za parkování denně lez snad tolerovat, více neúměrně  zatěžuje. Pak nezbývá, než koupit celoroční kartu, i když  není jisté, zda ji budu  celý rok využívat. V tom případě vychází parkování teoreticky 11 Kč denně, při rozumném využití 200x za rok pak dvacku.   právě teď je doba dárků, taková celoroční karta by tedy mohla být pěkným dárkem pod stromečkem. Čím více takových dárků, tím lépe pro terminál  a bude více volných míst i na parkovišti u Billy.

 

 
ORLÍK-KOMPRESORY výrobní družstvo nabízí k dlouhodobému pronájmu od 1.2.2012 dvě kanceláře o ploše cca 40 m² ve třetím patře administrativní budovy (Kubelkova 497). Cena dohodou. Více informací na telefonu 465 507 260.
 
Účast na půjčce MMF: Ministr Schwarzenberg jako jediný z vlády našel odvahu vystoupit v duchu biblického ano, ano – ne, ne.  Premiér Nečas tradičně mlží a lavíruje. Kdo se schovává za druhé státy, nechová se jako lídr. 

Ministr Schwarzenberg je zatím jediný člen vlády, který našel odvahu postavit se k našemu zapojení do půjčky MMF problémovým zemím eurozóny čelem a přihlásit se tím k odpovědnosti nejen za EU, ale i za ČR jako její nedílnou součást. Europoslanec Zahradil si může dovolit obviňování ze servility, protože žádnou odpovědnost nenese, a tak se v jeho podání jedná jen o laciný národovecký výkřik, který nás neposouvá k řešení ani o píď. Vyčkávací taktiku premiéra Nečase rozhodně nepovažuji za chytrý tah, ale za zmařenou příležitost být hybatelem rozhodování EU v bezprecedentní kritické situaci. Napínáním našich partnerů si kromě toho hlouběji podrýváme už tak nevalný kredit v EU. Kdo se schovává za druhé státy, jako to činí premiér Nečas, dává tím najevo strach z převzetí odpovědnosti anebo typickou českou vyčůranost, na kterou už začínají být naši partneři v EU poměrně alergičtí. Neúčastnit se půjčky MMF by bylo krátkozraké a v konečném důsledku bychom na to těžce doplatili. Jako člen EU jsme s ostatními státy na jedné lodi a je naivní myslet si, že pokud teče do kajuty jednomu, nepoteče dříve či později i do té naší. Prohlubování potíží eurozóny, nemluvě o případném rozpadu, bychom měli brát jako nejčernější scénář, kterému je třeba se za každou cenu vyhnout.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781