Českotřebovský deník 331/2011 (13.12.)                               

Výstava betlémů otevřena

V neděli 11.12. byla vernisáž poslední letošní výstavy ve výstavní síni Kulturního centra - tradiční výstavy betlémů.  Součástí bylo vystoupení desetičlenného pěveckého sboru Kajetánek českotřebovské ZUŠ  a úvodní slovo  historika umění, které však mnozí považovali za méně srozumitelné a na úvod naší výstavy i nepříliš vhodné. Daleko více by potěšila  prezentace vystavených betlémů, představení jejich tvůrců nebo  třeba i  jakási  exkurze do bohatých sbírek českotřebovského muzea, které má betlémů více než tři desítky, ale vysvětlit je najednou ani nemůže. Na prezentaci by se však mohly dostat na veřejnost alespoň na chvíli na projekčním plátně. Prezentace na vernisáži by je ale mohla  postupně ukázat a přinesla by všem návštěvníkům výstavy více než obsáhlý projev odborně vzdělaného člověka poměrně však vzdálený chápání obyčejných lidí.  

 

PŘEDVÁNOČNÍ EKOBAZAR   

HLEDÁTE LEVNÉ DÁRKY? 
Každý má  nějaké nepoužívané, ale ještě pěkné a užitečné věci, které mohou někoho potěšit .  Rozhodli  jsme se uspořádat druhý EKOBAZAR, kde takovéto věci a věcičky můžete prodávat nebo nakupovat.
Co všechno? Zkrátka všechno to, o čem si myslíte, že by mohlo ještě být pro někoho užitečné a zajímavé.
Pomůžete tím životnímu prostředí i své peněžence a uděláte radost druhým. Pronájem prodejního stolu 20,- Kč. Rezervace prodejních stolů je u paní Poláčkové  tel. č. 725 808 697. 
Kdy: sobota 17.12. od 14,00 do 17,00  Kde: ekocentrum Podorlicko, Podbranská 1,  Vstupné: 10 Kč, děti do 15 let zdarma.

 

Lední hokej mládeže                                                             

Liga mladších žáků 2000/2001 
10.12.2011 - Polička
HC Spartak Polička - TJ Loko Česká Třebová 13 : 0 (7 : 0 , 5 : 0 , 1 : 0 )    
Sestava:
Brankáři : Kollert,Hriško - Zeman,Nesejt,Verner,Umlauf,Metyš - Rozlílek,Trnka,Paclík,Křepela,Švub,Orlich,Stolín,Martinec,Kleisl
Komentář - Naši žáci nestačili na lépe hrající domácí družstvo.
--------
Přípravka 2002
11.12. - Polička
HC Spartak Polička - TJ Loko Česká Třebová 3 : 5 ( 1 : 2, 1 : 1, 1 : 2 ) Branky ČT: Novotný 2, Švub, Stolín, Cihlář
HC Slovan Moravská Třebová - TJ Loko Česká Třebová  5 : 9 ( 2 : 1, 3 : 4, 0 : 4 ) Branky ČT: Stolín 4, Švub, Ruda, Hošpes, Deml, Cihlář Sestava ČT:
Hriško - Cihlář, Pecha, Švub, Stolín, Novotný R., Havránek, Koutecký, Deml, Ruda, Hošpes
Komentář: Naši čtvrťáci ve vyrovnaných zápasech přehráli své soupeře.
---
Minihokej 2003  10.12. - Česká Třebová
TJ Loko Česká Třebová  - HC Chrudim 0 : 5 ( 0 : 1, 0 : 2, 0 : 2 )
TJ Loko Česká Třebová  - HC Hlinsko 6 : 6 ( 2 : 2, 1 : 2, 3 : 2 ) Branky ČT: Ruda 2, Koutecký, Kolář, Hošpes, Deml
TJ Loko Česká Třebová  - HC Pardubice l. 12 : 4 ( 5 : 1, 5 : 1, 2 : 2 ) Branky ČT: Hošpes 4, Páv 3,  Ruda 2, Koutecký, Martinásek T., Pojezný
Sestava: Martinásek O., - Ruda, Deml, Havránek, Koutecký, Hošpes, Páv, Kolář, Palán, Martinásek T., Pojezný
 
Ročník 2004
TJ Loko Česká Třebová  - HC Chrudim 8 : 2 ( 4 : 0, 2 : 1, 2 : 1 ) Branky ČT: Fikejz 4, Bárta, Rudová, Novotný Ad., Novotný J.
TJ Loko Česká Třebová  - HC Hlinsko 9 : 4 ( 7 : 1, 1 : 3, 1 : 0 ) Branky ČT: Fikejz 3, Bárta 2, Trnková, Rudová, Fiala, Novotný J.
TJ Loko Česká Třebová  - HC Pardubice l. 8 : 7 ( 3 : 1, 1 : 5, 4 : 1 ) Branky ČT: Verner 3, Fikejz 2, Trnková 2, Fiala Sestava ČT: Lepša - Rudová, Trnková, Fikejz, Novotný Ad., Novotný J., Langer, Bárta, Verner, Fiala
Komentář: Naši třeťáci se na domácím ledě předvedli opět v dobrém světle a vybojovali 4 výhry, 1 remízu a podlehli pouze jednou - soupeři s Chrudimi, když ten měl v brance nepřekonatelného golmana.                                    Stanislav Ruda, trenér mládeže
 
Ještě k prosincovým výročím sportovců 

24. prosince by se dožil 90 let Oldřich Tomeš, v mládí aktivní atlet a hráč ledního hokeje, později pracovník v českotřebovské kultuře.  Ústecký starosta Ing. Bohuslav Lang se narodil 5. prosince 1932 v České Třebové, zemřel předčasně 4. srpna 1992. Od mládí nadšený sportovec především atlet a hráč basketbalu. K uctění jeho "památky pořádají basketbalisté v Ústí nad Orlicí turnaj mužů a žen„který měl letos už 20. ročník Muži: l.,Jiskra Ústí n.Orl. 2.SKB Česká Třebová 3. .Spartak Choceň - ženy l.SK Týniště n.Orl. 2.BSK Jičín 3.Jiskra Ústí n.Orl. Ve stejný den (i když se říká že až po půlnoci) se narodilo i jeho dvojče- bývalý českotřebovský starosta Ing. Zdeněk Lang, sportovec i stavař, vzácný člověk . V příštím roce by se oba dožili 80 let. (Tfl)
 
Účast na půjčce MMF: Ministr Schwarzenberg jako jediný z vlády našel odvahu vystoupit v duchu biblického ano, ano – ne, ne.  Premiér Nečas tradičně mlží a lavíruje. Kdo se schovává za druhé státy, nechová se jako lídr. 

Ministr Schwarzenberg je zatím jediný člen vlády, který našel odvahu postavit se k našemu zapojení do půjčky MMF problémovým zemím eurozóny čelem a přihlásit se tím k odpovědnosti nejen za EU, ale i za ČR jako její nedílnou součást. Europoslanec Zahradil si může dovolit obviňování ze servility, protože žádnou odpovědnost nenese, a tak se v jeho podání jedná jen o laciný národovecký výkřik, který nás neposouvá k řešení ani o píď. Vyčkávací taktiku premiéra Nečase rozhodně nepovažuji za chytrý tah, ale za zmařenou příležitost být hybatelem rozhodování EU v bezprecedentní kritické situaci. Napínáním našich partnerů si kromě toho hlouběji podrýváme už tak nevalný kredit v EU. Kdo se schovává za druhé státy, jako to činí premiér Nečas, dává tím najevo strach z převzetí odpovědnosti anebo typickou českou vyčůranost, na kterou už začínají být naši partneři v EU poměrně alergičtí. Neúčastnit se půjčky MMF by bylo krátkozraké a v konečném důsledku bychom na to těžce doplatili. Jako člen EU jsme s ostatními státy na jedné lodi a je naivní myslet si, že pokud teče do kajuty jednomu, nepoteče dříve či později i do té naší. Prohlubování potíží eurozóny, nemluvě o případném rozpadu, bychom měli brát jako nejčernější scénář, kterému je třeba se za každou cenu vyhnout.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781