Českotřebovský deník 339/2011 (20.12.)                                

Internetová matematická olympiáda

Sedmičlenný tým studentů z třebovského gymnázia zaujal letos velmi pěkné 18. místo mezi 174 družstvy středoškoláků v Internetové matematické olympiádě. Týmy řeší během dvou hodin deset úloh na půdě své školy, komunikace s organizátory (Ústav matematiky FSI VUT v Brně) probíhá prostřednictvím webových stránek. Pravidla, zadání i řešení úloh najdete na http://matholymp.fme.vutbr.cz/.    RNDr. Václava Šrůtková
 
Gymnazisté z České Třebové v Akademii věd  

Studentům Gymnázia v České Třebové, kteří se více zajímají o přírodní vědy, byla nabídnuta v rámci Týdne vědy a techniky velká škála přednášek, z nichž si vybrali téma: Cévní mozková příhoda. Proto jsme se vydali do Prahy do budovy Akademie věd, kde se přednáška konala. I přesto, že lektor Prof. Dr Arno Villringer (ředitel neurologické kliniky Institutu Maxe Plancka v Lipku) přednášel v němčině, díky přítomným překladatelům nebyl problém porozumět. Během jedné hodiny se studenti dozvěděli mnoho nových a zajímavých informací. Byli nadšeni a odjížděli domů plní dojmů. Každou další nabídku uvítají a rádi přijedou znovu.                                                                                                                                        Klaudie Marková, studentka 4.C

 

Děti dětem 

V rámci volitelného předmětu "dramatická výchova" si studenti sekundy českotřebovského gymnázia nacvičili dramatizaci pohádky Jak šlo vajíčko na vandr a veselou hříčku První školní den, které prezentovali na přelomu listopadu a prosince 2011 dětem v několika mateřských školách. Připravili si jednoduché kostýmy a s chutí zahráli pohádky malým divákům. Podle reakce školkáčků se představení velmi líbila a všechny děti byly spokojeny. Jménem studentů bych chtěla poděkovat za vstřícnost a shovívavost k našim hereckým výkonům i za nabídku k další spolupráci všem paním učitelkám v MŠ.

 

 

PaedDr. Kamila Pavlíková

Zemřel zpěvák Václav Zítek, držitel Thálie za celoživotní mistrovství v opeře

V úterý zemřel ve věku 79 let významný český operní pěvec a člen Národního divadla, barytonista Václav Zítek. Pocházel z Tisé u Ústí nad Labem. V 50. a 60. letech prošel sborem opery Národního divadla a posty sólisty v ostravské a ústecké opeře. V srpnu 1969 pěvce angažoval dirigent Jaroslav Krombholc jako sólistu opery Národního divadla, kde setrval až do roku 1991, kdy ukončil svou uměleckou činnost ze zdravotních důvodů. Operní posluchači a kritici ctili Václava Zítka pro jeho velký hlasový rozsah, lyrický výraz a mimořádný herecký talent. Byl držitelem různých ocenění (např. v roce 1985 byl jmenován národním umělcem), v roce 2007 obdržel Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru opera. Vícekrát vystupoval také na koncertech KPH v České Třebové, byl přítelem předsedy KPH Oldřicha Tomeše a dlouho si psali i v době, kdy již Václav Zítek nevystupoval pro svůj dlouhodobě vážný zdravotní stav. Vždy u nás vystopoval především s áriemi z operet, kdy jej často doprovázel právě dirigent olomoucké opery František Preisler.
 
Akce pro školy "Plaveme se školou" se opravdu vydařila!  
TJ Plaveckému středisku Česká Třebová byla udělena záštita radního Pardubického kraje JUDr. Miroslava Stejskala nad sportovní akcí s názvem "Plaveme se školou". S podporou vedení města Česká Třebová a firmy Eko-Bi Česká Třebová tak uspořádalo v pátek, dne 16.12.2011,  sportovní akci pro základní školy města Česká Třebová. Nebyly to závody jen vybraných plavců z plaveckého oddílu, ale zástupců tříd 2. - 5. ročníků, vždy 3 dívky a 3 chlapci za ročníky. Některé děti byly i členy plaveckého oddílu, ale to ještě nezaručovalo jistotu celkového vítězství školy.  Cvičitelky plavání plaveckého střediska celou akci velice dobře připravily. Jednotlivé disciplíny nebyly náročné, ale některé přece jen daly dětem "zabrat". Při přípravě měly pořadatelky k dispozici velké množství pomůcek, které přispěly k atraktivitě jednotlivých disciplín. Děti si akce opravdu s radostí užívaly a musíme je pochválit za nádhernou atmosféru, kterou vytvořily při každé soutěži svým velikým fanděním při každém závodě. Velikou podporu měly i ve svých doprovázejících učitelích, kteří také s opravdovou chutí fandily svým svěřencům a dokonce se fyzicky zúčastnili závěrečné soutěžní disciplíny, čímž také přispěli ke konečnému výsledku sportovního klání. Ceny všem zúčastněným věnovalo město Česká Třebová a  osobně je  předal radní Pardubického kraje pan JUDr. Miroslav Stejskal a za městský úřad Česká Třebová paní místostarostka ing. Jaromíra Žáčková a paní Hana Hrdličková z odboru školství. Co dodat na závěr? Vynikající akce si zaslouží pokračování a tak pro příští rok bychom chtěly na tuto akci navázat a uskutečnit podobné sportovní klání nejen pro děti ze základních škol v České Třebové, ale i pro děti všech základních škol pardubického kraje, které se účastní plaveckého výcviku v TJ Plaveckém středisku v České Třebové během celého školního roku. Doufáme, že budeme mít stejnou podporu zástupců pardubického kraje, vedení města Česká Třebová a firmy Eko-Bi, jako tomu bylo v letošním roce, za což jím tímto velice děkujeme.                                                                                                Za TJ Plavecké středisko Renata Klaclová.
Výsledky
: 1. místo - ZŠ Nádražní, 2. místo  - ZŠ Ústecká, 3. místo - ZŠ Habrmanova.
 
 
NEJLEPŠÍ PIŠKVORKÁŘI JSOU TŘEBOVÁCI 

Dne 2. 12. 2011 se na brněnském Gymnáziu Matyáše Lercha uskutečnilo celorepublikové finále středoškolské soutěže PišQworky. Již v brzkých ranních hodinách dorazilo 24 nejlepších týmů z celé republiky. Počet postupujících z jednotlivých krajů byl různý, závisel na počtu přihlášených týmů do kol okresních. Z Pardubického kraje postoupilo jediné družstvo – tým Červený pokoj z Gymnázia České Třebová ve složení Lukáš Tomeš (kapitán), Radek Štarman, Zdeněk Wetter, Ondřej Hudec a Kristýna Tomášová.
Po úvodní prezentaci proběhlo rozlosování a následně se začalo hrát. Herní systém byl postaven na principu, že každý tým může v celkovém součtu jednou prohrát. Jedna prohra tedy neznamenala vyřazení a konec, pouze tým sestoupil do druhé skupiny k týmům s totožnou bilancí. Avšak dvě prohry už znamenaly rozloučení s turnajem.
S každým dalším kolem atmosféra houstla a počet týmů, které bojovaly o nejvyšší příčky, se zužoval. Často jsme bývali svědky i nervydrásajících soubojů, kdy za nerozhodného stavu nastupovali nejlepší z týmů, aby rozhodli o postupujícím. Tyto duely byly většinou promítány obecenstvu a komentovány zkušenými hráči z České federace piškvorek a renju.
V pozdním odpoledni jsme již znali finálovou dvojici. Tvořil ji tým Červený pokoj z českotřebovského gymnázia, který vyhrál skupinu s jedinou porážkou, a tým Nebreč z Uherského Hradiště, procházející turnajem suverénně bez sebemenšího zaváhání.
Ke všeobecnému údivu vzájemný duel dopadl nerozhodně, a tak nastoupili kapitáni jednotlivých týmů. Prostřednictvím digitálního přenosu sledoval celý sál napínavé finále probíhající v oddělené místnosti, kde měli oba hráči náležitý klid, aby se mohli soustředit. Nakonec ze souboje vítězně vzešel kapitán Červeného pokoje Lukáš Tomeš a Robin Tomášů se musel se svým týmem Nebreč spokojit s druhou příčkou. Následovalo slavnostní vyhlášení, předání hodnotných cen od sponzorů a rozhovor s novináři, jimž vítězové sdělili své dojmy.   Lukáš Tomeš, student 6.A
Poděkování za podporu a spolupráci v roce 2011 

Děkujeme za podporu a spolupráci v uplynulém roce Městu Česká Třebová, Krajskému úřadu v Pardubicích a Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR. Děkujeme firmám Contipro C, a.s. Dolní Dobrouč,  LDM, spol. s r.o. Česká Třebová, ORLÍK-KOMPRESORY v.d. Česká Třebová, ASI-klub Česká Třebová, IMS-Drašnar, s.r.o. Česká Třebová, FARMTRANS H & H LOGISTIK s.r.o Praha, Česká spořitelna a.s., oblastní pobočka Pardubice, Krajské centrum osobní dopravy Pardubice, Depo kolejových vozidel a Osobní stanice Česká Třebová. S úctou  a přáním všeho dobrého v roce 2012         Eva Ostruszková, A-Centrum, týdenní stacionář