Advent s vůní zdobených perníků, skleněných vánočních ozdob a svíček

Adventní čas přináší krásné chvíle při zdobení domů, interiéru, výrobě adventních svícnů i věnců.
Našimi domovy se v těchto dnech line omamná vůně perníčků, cukroví a dalších dobrot. Všechny přípravy vyvrcholí v podvečer pohádkového a očekávaného štědrého večera.
Naše města si již vytvořila tradici rozsvěcení vánočních stromů spojených s tradicemi našich babiček a prababiček při zdobení perníčků, vánočních ozdob a svíček.Tyto tradice jsou spojeny s ukázkou jejich výroby i prodejem.
Letohradské muzeum hostilo první adventní neděli perníkářky z blízkých Libchav, Dvora Králové, sklářky z Letohradu a další a nositele těchto řemesel a tradic spojených s vánočními svátky a adventem.
Celá ukázka výroby těchto vánočních drobností byla spojena s prohlídkou překrásných historických exponátů v místním Letohradském muzeu. U všech stánků se tlačily davy rodičů s dětmi, kteří si mohli sami z korálků vyrobit tu svoji nejmilejší ozdobu na stromeček.
 Paní Ivana Majvaldová se jim s trpělivostí a láskou věnovala tak, aby si tu svoji dokončenou ozdobu mohli pověsit na vánoční stromeček.Opodál z připravených skleněných baněk, u stánku Zdenky Šafránkové, na ně malovali děti ornamenty, které potom posypali leskem, aby dodaly baňce ten správný vánoční třpyt.
Děti hodnotili tu svoji ozdobu jako tu nejlepší, která bude zářit na letošním vánočním stromečku nejjasněji.
Opodál zdobila perníčky cukrovou polevou Iveta Rábová z Libchav. Pečlivá, přesná práce by se dala porovnat s paličkovanou krajkou. Vedle drobných tvarů zde dominovaly zdobené perníkové svícny.
Děti se při výběru zdobených perníčků dohadovali který je ten nejkrásnější a nejvoňavější.
Velký zájem návštěvníků adventního večera byl o zdobené perníkové chaloupky vyrobené Květou Stárkovou z Českých Libchav.
Vánoční atmosféru podbarvil slavnostní večer na náměstí při rozsvěcení stromu
a betlému, který doprovázel ohňostroj. Náměstím zazněly koledy, nechyběl  živý  betlém.
Nesla se tu vůně skořice ze svařeného vína a horké medoviny.
Rozzářené a šťastné oči dětí byly tím nejlepším důkazem krásně prožitého večera při návratu k tradicím našich předků.
Rozsvítili jsme první svíčku na adventním věnci. Přejme všem lidem dobré vůle, aby nejen advent a nejkrásnější svátky roku, prožívali v klidu lásce a pokoře, pokud přece jen něco přijde tak, aby„na to „nebyli nikdy sami a měli se o koho opřít….
Text a foto: Netolický Karel, Hana Malá