CZ LOKO zkvalitní a zrychlí produkci
elektrických točivých strojů v nové moderní hale 

Akciová společnost CZ LOKO dnes slavnostně zahájila provoz výrobní haly, do které soustředí produkci a opravy elektrických točivých strojů. Hala je vybavena nejmodernějšími technologiemi, zkušebnou, specializovanými pracovišti a logistickým centrem. Celkové náklady dosáhly téměř 200 miliónů korun. Projekt je spolufinancován z  evropských fondů. První část zahrnuje výstavbu výrobního objektu, a je realizována z „Operačního programu podnikání a inovace“ programem NEMOVITOSTI. Druhá část zahrnuje vybavení objektu sofistikovanými technologiemi a je realizována programem INOVACE.
„Jde o významnou, strategickou investici, která nám umožní plnohodnotně rozvíjet opravy a produkcielektrických točivých strojů. Tedy obor, který je nezbytnou součástí novovýroby, modernizace a opravy kolejových vozidel. Opravám a výrobě elektrických točivých strojů se věnujeme řadu let, ale na nejmodernějších strojních zařízeních bude naše produkce spolehlivější, kvalitnější a rychlejší,“ říká Ing. Josef Bárta, generální ředitel CZ LOKO.
Slavnostního zahájení, kterým provázela s noblesou sobě vlastní Klára Doležalová, se zúčastnil Ing. Ivo Vykydal, náměstek ministra průmyslu a obchodu, Ing. Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu, Jaroslav Zedník, starosta města Česká Třebová a Ing. Josef Mixa, jednatel a generální ředitel Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o.
Nová výrobní kapacita umožní významně rozšířit strukturu zakázek a objem produkce elektrických točivých strojů jako jsou alternátory, trakční motory, motory pomocných pohonů a další stroje. Díky této investici vzniklo několik desítek nových pracovních míst, zejména pro elektrotechniky, svářeče a strojní zámečníky.
Stavební práce začaly letos v lednu. Na první etapu výstavby bylo i s demolicemi potřeba 20 týdnů, na druhou stačilo už jen 16 týdnů.
„Železniční strojírenství stojí na šikovných lidech a firmách. CZ LOKO je příklad jedné z těch nejvýznamnějších. Podařilo se zde vybudovat v tuto chvíli nejmodernější provoz, který na dlouhá léta ovlivní celý trh. Věřím, že stroje, které se zde budou vyvíjet, vyrábět a opravovat posunou železnici zase o pomyslné kilometry dál,“ řekl v průběhu slavnostního zahájení Ing. Ivo Vykydal, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR.
Akciová společnost CZ LOKO je jednou z největších středoevropských firem zaměřených na výrobu, modernizace a opravy lokomotiv a speciálních kolejových vozidel. Její loňský obrat dosáhl téměř 2 miliard Kč, letos pak tuto hranici poprvé překročí. Sídlem firmy s více než 700 zaměstnanci je Česká Třebová. Další provozovny jsou v Jihlavě a Nymburce.