OBDIVOVALI KOLÁŽE SLÁVKY ŠTUSÁKOVÉ           


Ve středu 7. prosince pozvala Městská knihovna v České Třebové do své čítárny paní SLÁVKU ŠTUSÁKOVOU. Původním povoláním porodní asistentka pomáhala v produktivním věku na svět mimikám v ústecké nemocnici, s odchodem do důchodu  se vrhla na výtvarno. Nejdříve malovala obrázky pastelkami, po shlédnutí úžasné výstavy JINDŘICHA ŠTYRSKÉHO a TOAEN  v Praze v roce 2001 ji uchvátily koláže a těm se s velkým nadšením věnuje dodnes. O kolážích přednášela i zaplněné čítárně. Měla jich sebou mnoho: „Před lávkou – A přece se točí – 13 komnata – Myšlenky pozdě v noci – Karlův most- Zlatá kaplička – Utrpení – Dovoleno – Kouzlo – Mocný – Anorexie – Kříž – Myšlenky pozdě v noci – Červená SOŇA – Koloběh života – Snadná cesta vede do pekel – Dobro a zlo – Nechtěný květ“ a další.

V českotřebovské knihovně si mohli návštěvníci pěkné  besedy vyzkoušet jaké trpělivosti je k vypracování poměrně jednoduché koláže třeba, dokonce měli možnost autorčiny práce pojmenovat. SLÁVKA ŠTUSÁKOVÁ zatajila přítomným název, který  svému obrazu dala a oni ho pojmenovávali dle vlastní fantazie. Tak například, koláž „Na nesprávném místě“ dostala  název: „Smutná labuť – Nový život – Naděje – Zákon – Strach“. Práci, kterou autorka nazvala „Odhalené tajemství“, návštěvníci nazvali: „Hledání – Žárlivost – Jak dál -  Co ta reklama“ a tak bylo i na tak vážném podvečerním setkání o legraci postaráno….

„Koláže rozděluji na dva druhy, mám téma, například rozvod, anorexie, žárlivost, nenávist, ke kterému vyhledávám obrázky. Mnohdy mne zaujme obrázek a já k němu hledám děj, aby  mohla vzniknout koláž“, prozradila autorka. „Máte-li v sobě dostatek  preciznosti, trpělivosti, citu pro barvy, ale i fantazie, můžete začít tvořit“, směje se paní SLÁVKA ŠTUSÁKOVÁ. Vloni vystavovala v českotřebovské knihovně, v roce 2010 i v Pardubicích.                                                                                                                                                            MR.

SLÁVKA ŠTUSÁKOVÁ V ČÍTÁRNĚ…  Foto: M. Richter