NEJLEPŠÍ PIŠKVORKÁŘI JSOU TŘEBOVÁCI 


Dne 2. 12. 2011 se na brněnském Gymnáziu Matyáše Lercha uskutečnilo celorepublikové finále středoškolské soutěže PišQworky. Již v brzkých ranních hodinách dorazilo 24 nejlepších týmů z celé republiky. Počet postupujících z jednotlivých krajů byl různý, závisel na počtu přihlášených týmů do kol okresních. Z Pardubického kraje postoupilo jediné družstvo – tým Červený pokoj z Gymnázia České Třebová ve složení Lukáš Tomeš (kapitán), Radek Štarman, Zdeněk Wetter, Ondřej Hudec a Kristýna Tomášová.

Po úvodní prezentaci proběhlo rozlosování a následně se začalo hrát. Herní systém byl postaven na principu, že každý tým může v celkovém součtu jednou prohrát. Jedna prohra tedy neznamenala vyřazení a konec, pouze tým sestoupil do druhé skupiny k týmům s totožnou bilancí. Avšak dvě prohry už znamenaly rozloučení s turnajem.

S každým dalším kolem atmosféra houstla a počet týmů, které bojovaly o nejvyšší příčky, se zužoval. Často jsme bývali svědky i nervydrásajících soubojů, kdy za nerozhodného stavu nastupovali nejlepší z týmů, aby rozhodli o postupujícím. Tyto duely byly většinou promítány obecenstvu a komentovány zkušenými hráči z České federace piškvorek a renju.

V pozdním odpoledni jsme již znali finálovou dvojici. Tvořil ji tým Červený pokoj z českotřebovského gymnázia, který vyhrál skupinu s jedinou porážkou, a tým Nebreč z Uherského Hradiště, procházející turnajem suverénně bez sebemenšího zaváhání.

Ke všeobecnému údivu vzájemný duel dopadl nerozhodně, a tak nastoupili kapitáni jednotlivých týmů. Prostřednictvím digitálního přenosu sledoval celý sál napínavé finále probíhající v oddělené místnosti, kde měli oba hráči náležitý klid, aby se mohli soustředit. Nakonec ze souboje vítězně vzešel kapitán Červeného pokoje Lukáš Tomeš a Robin Tomášů se musel se svým týmem Nebreč spokojit s druhou příčkou. Následovalo slavnostní vyhlášení, předání hodnotných cen od sponzorů a rozhovor s novináři, jimž vítězové sdělili své dojmy.   Lukáš Tomeš, student 6.A